Sari direct la conținut

Marine Le Pen poate primi luni o interdicție de a candida la alegerile prezidențiale din Franța / Veste proastă pentru ea, cu trei zile înainte de sentință

HotNews.ro
Marine Le Pen poate primi luni o interdicție de a candida la alegerile prezidențiale din Franța / Veste proastă pentru ea, cu trei zile înainte de sentință
Marine Le Pen. FOTO: ROMUALD MEIGNEUX / Sipa Press / Profimedia

Speranțele liderei extremei-drepte franceze de a ajunge la șefia statului depind de o decizie crucială într-un proces de deturnare de fonduri europene, în care Le Pen este ținta cea mai importantă, scriu Reuters și Politico. O condamnare i-ar putea fi fatală.

Curtea Constituțională din Franța a stabilit vineri că politicienii pot primi imediat interdicție de a ocupa o funcție publică dacă sunt condamnați pentru o infracțiune, o decizie ce ar putea permite excluderea lui Marine Le Pen din cursa prezidențială programată pentru 2027, dacă este condamnată într-un proces de deturnare de fonduri care se încheie luni.

Decizia instanței supreme lasă ușa deschisă pentru interzicerea candidaturii lui Le Pen în 2027 chiar dacă ea face apel la condamnarea pe care ar putea să o primească în proces, scrie Reuters.

Lidera Adunării Naționale (RN), care conduce în sondajele pentru scrutinul prezidențial, a acuzat procurorii că urmăresc „moartea sa politică”.

Legat de procesul de deturnare de fonduri care se va încheia luni, ea a negat că ar fi comis vreo infracțiune.

O hotărâre absolut negativă pentru Le Pen

În cazul în care s-a pronunțat Curtea Constituțională vineri, altul decât cel al lui Le Pen, judecătorii au respins o contestație din partea unui consilier din Mayotte radiat din barou, care a contestat legalitatea măsurii.

În hotărârea sa, instanța a declarat că „executarea provizorie” a unei sentințe de ineligibilitate nu a încălcat drepturi precum libertatea de exprimare și, prin urmare, a fost legală.

Robin Binsard, un avocat care îl reprezintă pe consilierul exclus din barou, a declarat că hotărârea instanței a fost „absolut” negativă pentru Le Pen, deoarece „judecătorii păstrează posibilitatea de a dispune neeligibilitatea cu executare provizorie”.

De ce este acuzată Le Pen

Procesul care o vizează pe Le Pen și pe mai mulți oficiali ai partidului său vizează acuzații de deturnare de fonduri.

Politicienii sunt acuzați de procurori că au deturnat bani din fondurile Parlamentului European pentru a plăti personalul care lucra pentru partid, în Franța.

Acuzații susțin că banii au fost utilizați în mod legitim și că acuzațiile includ o definiție prea îngustă a ceea ce face un asistent parlamentar.

Le Pen riscă nu doar cinci ani de închisoare, dar și o interdicție de a ocupa funcții publice. Procurorii au cerut judecătorilor să impună o interdicție imediată de cinci ani, indiferent de orice apel, prin aceeași măsură de „executare provizorie”.

O interdicție de executare provizorie nu ar duce la îndepărtarea lui Le Pen de la locul său în parlament până la încheierea mandatului, dar ar împiedica-o să candideze în orice nouă competiție electorală, scrie Reuters.

Asistenți europarlamentari care nu au pus piciorul în clădirea parlamentului

Parlamentul European a estimat prejudiciul în acest caz la 3,5 milioane de euro, a declarat avocatul instituției, Patrick Maisonneuve. RN a rambursat deja 1 milion de euro – ceea ce a insistat că nu este o recunoaștere a vinovăției.

Parlamentarilor europeni li se alocă fonduri pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv ale asistenților lor, dar ei nu trebuie să le folosească pentru finanțarea încrucișată a activităților de partid.

Deputatul RN și purtătorul de cuvânt al partidului, Laurent Jacobelli, a declarat că problema este că spre deosebire de Parlamentul European, partidul francez înțelege în mod diferit rolul de asistent.

Potrivit procurorilor, situația este însă mai complicată. Anchetatorii susțin că asistenții lucrau de fapt exclusiv pentru partid, în afara parlamentului.

Procurorii mai spun că mulți dintre acești asistenți nu au fost în măsură să își descrie activitatea zilnică, iar unii nu și-au întâlnit niciodată presupusul șef europarlamentar și nici nu au pus piciorul în clădirea parlamentului.

O gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un designer grafic ar fi fost printre cei angajați sub pretexte false.

Dovezi la dosar

Ancheta conține și mesaje potențial incriminatoare, notează AFP.

„Aș putea veni mâine la Strasbourg pentru a vedea cum funcționează o sesiune și pentru a o cunoaște pe Mylène Troszczynski, căreia îi sunt subordonată?” i-a scris Odoul lui Marine Le Pen în 2015 – la patru luni după ce și-a început contractul de asistent parlamentar al lui Troszczynski.

„Da, desigur”, a răspuns ea.

Mai multe persoane au depus mărturie cu privire la o reuniune din 2014 în cadrul căreia s-ar fi discutat despre o structură clară de înființare a unor „locuri de muncă false”.

Dovezile împotriva partidului includ contracte pentru perioade de doar o singură zi, cu scopul de a exploata indemnizațiile de cheltuieli.

Un mesaj al trezorierului partidului, Wallerand de Saint-Just, avertiza cu privire la finanțele dezastruoase, scriind: „Nu vom ieși din asta fără să facem economii semnificative datorită Parlamentului European”.

Politico: RN nu are planuri de rezervă

În vreme ce soarta lui Le Pen este incertă, partidul nu pare să fi făcut planuri de urgență pentru un viitor posibil fără ea, scrie Politico.

„Este un pic de amatorism”, a declarat pentru Politico un parlamentar de rang înalt din RN, sub anonimat. Acesta s-a declarat nedumerit de lipsa de comunicare din partea partidului și a lui Le Pen înainte de verdictul de luni.

Multe se pot întâmpla de acum și până în 2027. Dacă Le Pen este condamnată, dar face apel, există posibilitatea ca noul ei proces să aibă loc înainte de data alegerilor. Totuși, RN nu poate controla acest lucru.

„Așteptăm verdictul și, în funcție de acesta, ne vom adapta. Dacă sentința este executată imediat, asta înseamnă moarte politică, așa că va trebui să vedem ce vom face”, a declarat unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Le Pen, care a vorbit de asemenea sub anonimat pentru Politico.

Jordan Bardella, liderul RN, este un posibil înlocuitor al lui Le Pen, dar este neclar deocamdată dacă acesta se bucură de încrederea câștigată de veterana extremei drepte franceze din partea alegătorilor.

Deputatul RN care a vorbit cu Politico a admis că nu are speranțe într-o decizie pozitivă pentru Le Pen, luni.

Acuzarea a prezentat dovezi concludente conform cărora mulți dintre asistenți nu au lucrat niciodată la locurile de muncă despre care se spunea că le-au avut.

„Dacă nu lucrezi, este greu să dovedești că ai lucrat”, a spus deputatul.

INTERVIURILE HotNews.ro