Sari direct la conținut

Mario Draghi, în Parlamentul European: UE trebuie să rezolve problema scumpirii energiei, bugetele naționale nu pot finanța singure cheltuielile necesare pentru a menține sancțiunile impuse Rusiei

HotNews.ro
Mario Draghi, Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia
Mario Draghi, Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Premierul italian Mario Draghi a cerut marți Uniunii Europene să rezolve problema creșterii costurilor energiei, afirmând că ar trebui să adapteze schemele implementate pentru a gestiona epidemia COVID-19 la impactul conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Într-un discurs în fața Parlamentului European de la Strasbourg, Draghi a declarat că bugetele naționale nu pot finanța singure cheltuielile necesare pentru a menține sancțiunile impuse Rusiei fără a risca tulburări interne.

„Avem nevoie de decizii ferme și imediate”, a declarat Draghi în fața adunării de la Strasbourg, precizând că energia va fi în centrul următoarei reuniuni a liderilor europeni.

Luni, Italia a dezvăluit un nou plan de stimulare în valoare de 14 miliarde de euro, pe lângă cele peste 15 miliarde de euro deja bugetate din ianuarie, pentru a atenua lovitura pe care creșterea prețurilor la energie o dă economiei sale.

Draghi a spus că UE ar trebui să extindă domeniul de aplicare al programului său de șomaj SURE pentru a ajuta țările membre să-și protejeze economiile de creșterea prețurilor la energie.

„Mă refer la măsuri de reducere a facturilor, dar și la un sprijin temporar pentru salariile mai mici, de exemplu prin scutiri fiscale”, a declarat fostul șef al Băncii Centrale Europene.

El a adăugat că, pentru investițiile pe termen lung în domenii precum apărarea, energia, securitatea alimentară și industrială, modelul ar trebui să fie „Next Generation EU”, pachetul de granturi și împrumuturi pus în aplicare pentru a stimula redresarea după pandemia COVID-19.

Draghi – care a propus, de asemenea, organizarea unei conferințe pentru optimizarea investițiilor în domeniul apărării în Europa – a declarat că instituțiile UE nu mai sunt echipate pentru a face față crizelor actuale, de la energie la apărare, și că trebuie revizuite.

„Dacă acest lucru înseamnă începerea unui proces care va duce la revizuirea tratatelor (UE), să îl îmbrățișăm cu curaj și încredere”.

Draghi a reiterat că Italia va susține orice sancțiuni împotriva Rusiei legate de energie, în ciuda dependenței sale mari de importurile de gaze rusești, și că va lua „toate deciziile necesare” pentru a apăra securitatea energetică națională și europeană.

„Integrarea europeană este cel mai bun aliat pe care îl avem pentru a face față provocărilor istoriei”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro