Marirea si caderea regelui deratizarilor din Romania/ Cine este Alexandru Badea, suspectat ca a mituit mai multe administratii locale din Romania
Procurorii DNA au decis joi dimineata in mai multe primarii din tara, din judetele Cluj, Alba, Salaj, Sibiu si Mures, in cadrul unei anchete de amploare, pentru a verifica contractele de deratizare si dezinsectie incheiate de societatea Coral Impex SRL din Ploiesti cu mai multe administratii locale. Procurorii suspecteaza ca toate aceste contracte s-au incheiat prin mituirea unor functionari, viceprimari sau chiar primari. Cine este insa patronul unei firme care a reusit, dupa propriile descrieri, sa devina una din cele mai mari din tara? Presa din Ploiesti a desemnat-o drept cea mai mare din Europa de Est? Cum a reusit un om de afaceri din Ploiesti sa creasca atat de mult?
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, unic scociat si administrator la Coral Impex SRL, firma cu sediul in Ploiesti, este Alexandru Badea (59). Badea a fost o prezenta destul de discreta in media, dar eficienta. Intr-un articol publicitar din economistul.ropublicat in mai 2015, aflam cateva date suplimentare despre Badea:
- „Alexandru Badea este absolvent, in 1981, al Institutului de Constructii (actualmente, Universitatea Tehnica de Constructii) din Bucuresti ¬ Facultatea de Hidrotehnica, Sectia Edilitara. Ca sef de sectie la nivel de Primarie in domeniul salubrizarii, a coordonat lucrari de deratizare si dezinsectie efectuate de IDD Bucuresti in 1983 si 1984. Din 1987, a lucrat la salubrizare in Ploiesti, unde locuieste in prezent”.
Primele referinte in presa despre expansiunea lui Alexandru Badea in tara, ca prestator de servicii in domeniul deratizarii si dezinsectiei, apar in 2005. Ziarul Ziua de Cluj, sub semnatura lui Silviu Manastire scria in urma cu zece ani ca Badea tocmai castigase contractul de deratizare din Cluj (in vigoare si azi) si era prezentat drept un sustinator al PDL si Traian Basescu. Manastire nota in urma cu zece ani:
- „Alexandru Badea, patronul societatii Coral Ploiesti, castigatoarea licitatiei de deratizare a orasului, ne-a declarat, fara inhibitii, ca este simpatizantul presedintelui Traian Basescu. (…) Ploiesteanul si-a incropit afacerile pe bani publici pe vremea CDR, cand primarul Ploiestiului era taranistul Horia Toma, actual deputat PNL de Prahova. Grupul de firme detinut de Badea a castigat, in ultimii ani, licitatii de deratizare la Brasov, Ploiesti, Timisoara sau Slobozia, orase controlate de fosta opozitie. Aceleasi surse precizeaza ca Badea este membru PD, fiind unul dintre membri-cotizanti cei mai activi din judetul Prahova in timpul campaniilor electorale de anul trecut. Badea a negat ca ar fi membru PD, dar a recunoscut cu nonsalanta ca este simpatizantul lui Traian Basescu.”
Contractul din Cluj, verificat de DNA, este in vigoare si in ziua de azi, fiind prelungit in 2010. Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, ca procurorii au solicitat documente legate de contractul cu Coral Impex SRL, existand suspiciuni privind posibile fapte de coruptie savarsite de functionari ai administratiei publice locale. La randul sau, Alexandru Badea a explicat, contactat de Ziar de Cluj, ca „nu isi mai aminteste cine a avut initiativa de a prelungi in 2010 contractul cu Primaria Cluj-Napoca – el sau angajatii primariei clujene.”
De notat ca majoritata administratiilor unde firma lui Badea a reusit sa incheie contracte contracte erau conduse la vremea respectiva de primari PDL (Ploiesti, Zalau, Targu Mures, Slatina, Brasov etc). Si la fel de remarcabil este faptul ca incheie contracte pe termene extrem de lungi, care inchid practic piata locala. Asa s-a intampat in Slatina, de pilda, in 2011, unde firma Coral incheie contract cu administratia condusa pe atunci de Darius Valcov (anchetat la randul sau de DNA pentru coruptie). Presa locala noteaza in 2011 cateva detalii interesante:
- „Serviciul de salubrizare a fost incredintat prin aceeasi modalitate unei firme din Ploiesti, pentru 20 de ani. Contractul, in valoare de alte 5 miliarde lei anual, a fost semnat cu Coral Impex pentru ca a oferit cel mai bun pret pentru aceste servicii si pentru ca asa trebuia. Firma, al carei administrator este Alexandru Badea, se vorbeste ca ar fi de fapt a Robertei Anastase.”
Roberta Anastase, ex presedinte al Camerei Deputatilor in perioada guvernarii Boc, originara din Ploiesti, a trimis HotNews.ro urmatoarele precizari: „Mentionez ca nu am cunoscut si nu cunosc actionaritul acestei societati. De asemenea precizez faptul ca, inafara unui cupon detinut la o societate comerciala, de la inceputul carierei mele parlamentare nu am detinut actiuni la nicio firma/ societate comerciala si nici nu m-am ocupat de vreo activitate economica.”
Una dintre cele mai elogioase descrieri ale lui Alexandru Badea au aparut insa in presa ploiesteana, oras unde si-a inceput si dezvoltat afacerea. Practic, firma care s-a ocupat in ultimele doua decenii de deratizare si dezinsectie in Ploiesti a fost Coral. In ianuarie 2010, un ziar local il nominaliza la titlul de Prahoveanul Anului:
- „Nascut pe alte meleaguri, Alexandru Badea a reusit sa construiasca la Ploiesti cea mai mare firma de deratizare si dezinsectie din Romania, Coral Impex. Chiar si atunci cand a fost contestat de concurenta, care nu si-a precupetit eforturile pentru a-l cobori de pe podium, Badea a mers inainte si a facut din Coral Impex o prezenta greu de ignorat in domeniul sau de activitate. Firma sa este atat de mare, incat in toata Europa de Est, cu exceptia Rusiei, nu se gaseste un competitor pe masura. Si chiar daca a pierdut, in ultimul an, cateva „teritorii” importante, Alexandru Badea a tinut si in 2009, in varf, firma sa, cu o cifra de afaceri de aproape 4 milioane de euro, primind chiar diploma de cea mai longegiva prezenta in Topul Firmelor din Romania. Alexandru Badea este nominalizat la Prahoveanul Anului, categoria Antreprenori.”
Primele informatii despre implicarea sa in cazuri suspecte de coruptie apar insa inca din 2014. Potrivit unui articolul publicat in EVZ anul trecut, „in cursul lunii martie 2014, procurorii DNA au aflat de la principalul martor al acuzarii din Dosarul Uioreanu, Razvan Pop, ca patronul firmei Coral Impex SRL din Ploiesti, Alexandru Badea, i-a dat presedintelui CJ Cluj, o spaga de 70.600 lei, pentru a aproba efectuarea unei plati in valoare de 130.000 de lei pentru serviciile de deratizare facute de societate la scolile din judetul Cluj.” Potrivit EVZ, de la acest caz s-a ajuns la urmatoarele. „Asa s-a descoperit faptul, sustine DNA, ca patronul de la Coral Impex SRL i-ar fi avut pe statul de plata al spagilor si pe primarul din Zalau, Radu Capalnasiu si pe viceprimarul din Targu Mures, Sergiu Maior. <>”, se mai arata in articolul publicat de EVZ in 2014.
Firma lui Alexandru Badea, CORAL IMPEX SRL, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri neta de 25.418.658 lei si un profit brut de 6.598.920., potrivit indicatorilor financiari ai companiei de pe site-ul Ministerului Finantelor. In 2013, compania a inregistrat cel mai mare profit din ultimii 5 ani cel putin, inregistrand un profit brut de peste 9,4 milioane de lei.
Intr-o prezentare a societatii din anul 2013 publicata pe site-ul Consiliului National al Intreprinerilor Private Mici si Mijlocii din Romania se arata ca firma ploiesteana avut de-a lungul timpului „parteneriate” cu „mai mult de 30 de consilii locale din intreaga tara, precum : Brasov, Cluj Napoca, Targu Mures, Pitesti, Ramnicu Valcea, Zalau, Oradea, Ploiesti, Iasi, Galati, Braila, Piatra Neamt, Sfantu Gheorghe, Tulcea, Slobozia, Oltenita.”.
In acelasi document se mai arata ca pentru a fi „mai aproape de clienti” firma a deschis de-a lungul timpul mai multe puncte de lucru, astazi, numarul lor ajungand la zece.
puncte de lucru coral impex srl
Foto: coralimpex.ro
Intr-un alt document de prezentare, publicat de aceasta date pe site-ul companiei, este prezentat portofoliul de clienti ai firmei. Printre numeroase companii private sunt enumerate si primariilor municipiilor Cluj Napoca, Brasov, Targu Mures, Zalau, Ploiesti, Tulcea, Pitesti si Slatina.
Insa societatea Coral Impex SRL, de-a lungul timpului, nu a facut afaceri doar cu autoritatiile locale, ci si cu alte institutii de stat. Politia de Frontiera a contractat, prin procedura de achizitie directa, servicii de dezinsectie de la societatea detinuta de Alexandru Badea, in anii 2013 si 2015, potrivit unor documente care prezinta situatia achizitiilor facute de institutie.
Numele firmei apare si intr-un comunicat de presa din 2002 al Ministerului Agriculturii, publicat pe site-ul Guvernului, in care se arata ca in urma unor controle au fost depistate mai multe nereguli la diverse societati comerciale. Societatea Coral Impex SRL apare in comunitatul ministerului la categoria „unitati ce produc si comercializeaza fara licenta”.