Sari direct la conținut

Marsa Matruh, Egipt – o destinație pentru cei care vor o vacanță exotică, la două ore și jumătate distanță cu avionul

HotNews.ro
Rasarit in Marsa Matruh, Foto: Hotnews
Rasarit in Marsa Matruh, Foto: Hotnews

Anul pandemic a plasat Egiptul în topul destinațiilor preferate de români. Mii de turiști s-au urcat în ultimele luni în avioane pentru a ajunge în destinațiile deja consacrate, Hurghada și Sharm El Sheikh. Pe listă s-a adăugat începând din data 17 mai 2021 un nou oraș-stațiune, Marsa Matruh.

Marsa Matrouh este un oraș poziționat pe coasta nordică a Egiptului, capitala regiunii Matrouh, aflat la 240 kilometri de Alexandria și 440 kilometri de Cairo.

În două ore și jumătate de mers cu avionul, ai acces la Marea Mediterană, cu ape transparente și nisip alb. Marsa Matrouh are toate șansele să fie o variantă minunată de călătorie pentru cei care ar vrea să ajungă într-un loc exotic, dar nu au răbdare să zboare opt-nouă ore cu avionul.

Am fost în primul avion cu români care a aterizat în Marsa Matrouh sau cel puțin așa ne-au transmis oficialii, în frunte cu primarul, care ne-au întâmpinat pe aeroport. Obișnuiți până acum cu turiști din Italia, Rusia și Germania, sosirea unui grup de români a însemnat deschiderea unei porți către noi turiști dornici de servicii all-inclusive.

Ce trebuie să știi dacă vrei o vacanță în Marsa Matruh

Există un singur charter din România spre această destinație, cel al operatorului de turism Christian Tour. Pachetele (care variază între 570 și 1200 euro de persoană pentru șapte zile) includ biletele de avion dus-întors (plus bagaj la cală), transferurile de la aeroport la hotel și invers, mesele all inclusive (aici depinde și de specificul hotelului), cât și asistență turistică.

La fața locului trebuie plătită viza de 25 de dolari de intrare în Egipt, cât și excursiile opționale pe care dorești să le faci.

În Marsa Matruh, orice deplasare în afara resortului se face alături de poliția turistică. Nu este o imagine atât de înfricoșătoare precum sună, însă asta este procedura atunci când mergi într-un grup organizat.

Așa că în scurt timp ajungi să te obișnuiești, ba chiar să te simți important. Nu poți să te plimbi de capul tău prin oraș sau pe străzile deșertice din jur, mai ales că este o zonă populată majoritar de beduini, dar ai ocazia să trăiești spiritul locului prin excursiile pe care ți le poți alege (extra cost).

Apropo de asta, fiecare excursie are un ghid local, gata să-ți explice istoria locurilor prin care mergi sau chiar să-ți negocieze un preț mai bun, dacă vrei să cumperi ceva de prin oraș.

Temperaturi optime și cazări instagramabile

Opțiunile de cazare sunt pentru toate gusturile și bugetele. Resorturile de patru sau cinci stele au acces la plajă, meniu all inclusive, zone de spa, piscine împrejmuite de palmieri și angajați prompți, senini și gata să te ajute.

Există și multe spații de joacă pentru copii, cât și piscine pentru cei mici, așa că destinația e la fel de cool și pentru cupluri sau prieteni, cât și pentru familii.

Spre deosebire de Cairo, aici nu sunt peste 40 de grade, iar temperaturile în plină vară (iulie-august), ajung undeva la 30 de grade.

Soarele răsare la cinci dimineața (apune la 19), iar la șase poți face plajă liniștit. Am prins undeva la 27-28 de grade, cu apa mării caldă și seri ușor răcoroase.

Cum e cu măsurile anti-COVID-19 în Marsa Matruh?

Pe străzile din Marsa Matruh nu toată lumea poartă mască, dar dacă te simți mai confortabil o poți purta. În aeroport, cât și în resorturi, muzee sau locuri istorice de vizitat, toată lumea poartă mască și sunt respectate toate măsurile de protecție și distanțare.

All-inclusive s-a schimbat în pandemie, în sensul că sunt angajați care te servesc și-ți pun în farfurie. Ce dorești și cât te ține stomacul. În rest, toate suprafețele sunt șterse și dezinfectate, așa că riscul de a te îmbolnăvi într-un astfel de loc este redus.

Vibe-ul de pe străzile deșertice

Orașul Marsa Matruh este unul plin de viață. Strada principală, Alexandria Street, este plină de oameni și magazine – de la cei care vând curmale și fac falafel până la magazine cu rochii de mireasă, încălțări, aur, haine, parfumuri sau vânzători ambulanți de săpunuri și geluri de duș sau copii care vând vată de zahăr.

Localnicii se uită curios la tine, așa cum te uiți și tu la ei. Nu sunt însă insistenți să intri în restaurante sau să cumperi din magazinele lor.

Traficul este un adevărat haos, mai grav ca-n București. Nimeni nu ține cont de reguli, nici șoferii, nici pietonii, așa că e bine să te uiți în toate direcțiile când vrei să traversezi.

Pare un oraș plin de viață, în care modernul se îmbină cu vechiul, în care vezi zone murdare și zone curate, clădiri părăsite care au un supermarket la parter sau blocuri rezidențiale noi, pe lângă care mai zărești vaci sau câini. Este o altă cultură, pe care e bine să o întâmpini, dacă ești la prima experiență orientală, cu entuziasm și curiozitate.

Ce poți să vizitezi?

Ai opțiunea de a alege tot felul de excursii opționale, fie la Cairo, Alexandria sau în oraș, cu prețuri între 20 și 100 de euro de persoană.

Dacă ești pasionat de cultură, religie, tradiție și vrei să le faci pe toate într-o vacanță, atunci poți opta pentru programul „Misterele Cleopatrei”, care te va purta în multe locuri din Egipt care-ți vor satisface nevoile de cunoaștere.

  • Muzeul Internațional de Arheologie
  • Peștera unde s-a ascuns comandantul nazist Rommel, care a purtat în El Alamein, în Al Doilea Război Mondial, bătălii împotriva britanicilor. Peștera a fost transformată în muzeu și pot fi văzute aici pelerina și armele comandantului, cât și hărțile sale, în original.
  • Plaja Cleopatrei, unde au rămas ruinele un locului unde se presupune că ea și Marcus Aurelius au trăit o poveste de iubire
  • Peștera de Sare din oraș. În acest loc au fost aduse peste zece tone de sare din Oaza Siwa, iar tu poți sta să te relaxezi pe un fotoliu, cu picioarele îngropate în sare, în timp ce te bucuri de beneficiile acesteia pentru sănătate
  • El Alamein, oraș care datează încă din timpurile romane și care a fost distrus de un tzunami, cauzat de un cutremur. 35% din oraș a rămas, iar restul se află sub apă și sunt diveri care fac scufundări pentru a vedea ruinele acelei civilizații

Oaza Siwa

Excursia de o zi la Oaza Siwa a fost o experiență unică și o recomand tuturor celor care ajung aici. În mijlocul deșertului vei găsi această Oază plină de vegetație, care te va fascina prin istoria și frumusețea sa.

Singurul drum care duce la Siwa este cel care pornește din Marsa Matruh, drum de care guvernul este tare mândru și care este reconstruit an de an, deoarece în fiecare iarnă, din cauza ploilor și nisipul este distrus.

Aflat la 50 de kilometri de granița cu Libia, orașul are o populație de 23.000 de oameni care nu ies de aici. Majoritatea sunt berberi. Ei vorbesc limba Siwi, un dialect pe care arabii nu-l pot înțelege, deși locuitorii din Siwa vorbesc și în arabă, deoarece Coranul este scris în această limbă.

În Siwa, datorită apei din subteran, solul este foarte fertil, iar activitatea de bază este agricultura, iar oamenii de aici au culturi de măsline și de curmale. Zona are 222 de izvoare naturale și peste 3000 de fântâni, inclusiv Izvorul Cleopatrei, care arată ca o piscină naturală.

Legenda spune că Cleopatra a făcut o excursie specială la Siwa pentru a înota aici, iar asta l-a făcut pe Marcus Aurelius să se îndrăgostească nebunește de ea. Drept dovadă, fetele din oraș, înainte de măritiș, fac baie în izvor pentru a fi mai frumoase.

Ce mai poți vizita în Siwa:

Muntele morților (Gebel al-Mawta), o necropolă din vremea romanilor, cu morminte realizate din piatră Cetatea medievală Siwa, clădită în secolul al XIII-lea din cărămizi de pământ, sare și ghips (kershef) și lemn de palmier.

Cetatea a avut de suferit în urma ploilor torențiale din anul 1926. Cetatea este situată pe un deal aflată la marginea localității moderne.

Fatnas, o peninsulă fostă insulă, aflată în lacul sărat din interiorul oazei. Lacul are o salinitate mai mare decât Marea Moartă. Jeep safari în Marea de Nisip Egipteană – te vei simți ca într-un roller coaster printre dune, iar apoi vei ajunge în locuri pline de vegetație, umbra și lacuri naturale unde poți face baie

Adrère Amellal – un hotel aflat în mijlocul deșertului, într-o grădină de palmieri plante, unde noaptea dormi la lumina lumânărilor, într-o liniște desăvârșită. Aici au dormit Prințesa Diana și Prințul Charles când au venit în vizită la Siwa, dar și Usher, Katy Perry sau Kate Moss

Fun facts egipteni și beduini

Egiptenii sunt musulmani, creștini sau beduini. Singura diferență între creștini și musulmani este dată de nume – în timp ce pe unii îi cheamă Mohammed, Islam etc, pe ceilalți îi cheamă Michael, Bishoy etc.

În orașe există și familii mai moderne, dar în zona de sat, bărbații merg la muncă în orașele mari, în timp ce femeile nu au voie să iasă din casă, să muncească sau să spună „nu” bărbatului.

Musulmanii au voie până la patru neveste, dar prima nevastă trebuie să-și dea acordul pentru a doua (altfel bărbatul plătește taxă guvernului), primele două pentru a treia și tot așa.

În ce-i privește pe creștini, aceștia, odată divorțați, nu se mai pot căsători vreodată. Singura excepție este dacă femeia sau bărbatul a înșelat.

Beduinii trăiesc după propriile reguli. Ei sunt musulmani, dar nu egipteni originali, ci triburi venite din Libia, Sudan, Arabia Saudită etc. Duc o viață complet diferită față de restul lumii, nu au acte și se pot muta oriunde, deoarece ei cred că deșertul le aparține.

Sunt împărțiți în triburi mici, iar unii dintre ei au început să facă mici business-uri sau turism. Se hrănesc cu carne de cămilă și orez, sunt nomazi și caută mereu apă.

De notat:

Deși fiecare resort are Wi-Fi și Internet, cel mai bine este să-ți iei o cartelă de la ei (Orange sau Vodafone), astfel încât să ai net oriunde mergi. În ce privește banii, ei acceptă și dolari și euro, însă pun egal între cele două monezi, așa că cel mai bine este să ai dolari. Dacă ai de făcut shopping sau vrei să iei suveniruri pentru acasă, cel mai bine este să-ți schimbi bani (o poți face la hotel sau la ATM-urile de acolo) și să negociezi în voie, fără să mai schimbi constant lira în dolar și invers.

„I’ll be back”

Marsa Matruh rămâne un loc care ar fi bine să fie descoperit cu inima deschisă și curiozitate. Aici capitalismul nu și-a pus amprenta pe oameni, iar aceștia rămân blânzi și entuziasmați de turiștii pe care-I întâlnesc.

Plajele cu ape senine îți satisfac nevoia de sălbăticie și exotic, în timp ce poți avea parte de mâncăruri delicioase și confort ridicat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro