Martin Scorsese, apel către Giorgia Meloni să împiedice o „pierdere ireversibilă” și „absolut inacceptabilă” pentru Orașul Etern

Martin Scorsese, Jane Campion și Wes Anderson se numără printre cineaștii care au semnat un apel către premierul Giorgia Meloni și alți lideri ai Italiei pentru a împiedica o amenințare iminentă: o mare parte dintre cinematografele emblematice ale Romei, „Orașul Etern”, ar putea fi transformate în centre comerciale și supermarketuri, conform unei propuneri legislative regionale, relatează revista Variety.
Alarma cu privire la viitorul cinematografelor din Roma a fost declanșată luna trecută, după ce două companii de investiții, Colliers Global Investors și Wrm Capital, au câștigat o licitație imobiliară de insolvență în Roma și au achiziționat nouă cinematografe pentru 50 de milioane de euro, potrivit presei italiene.
Unele dintre aceste săli de cinema, precum multiplexul Cinema Adriano, aflat în centrul orașului, sunt complet funcționale, în timp ce altele sunt închise de mult timp. Se crede că persoana din spatele acestui fond este finanțistul italo-britanic Raffaele Mincione.
Însă marile îngrijorări sunt legate de un nou proiect de lege al autorităților regionale, care urmează să fie votat săptămâna aceasta, ce ar elimina reglementările care împiedică transformarea cinematografelor din Roma în spații cu altă destinație decât cea culturală.
Apelul lui Martin Scorsese către liderii Italiei
Răspunzând unui apel disperat lansat de colectivul Cinema America din Roma – care organizează cel mai mare festival de film în aer liber al orașului și administrează popularul cinematograf de artă Cinema Troisi – Martin Scorsese a adresat liderilor Italiei o scrisoare deschisă inspirată de arhitectul Renzo Piano.
„Așa cum Renzo Piano reflectă elocvent asupra situației actuale din Roma, este clar că tentativa de a reconverti spații destinate potențialei renașteri culturale a Cetății Eterne în hoteluri, centre comerciale și supermarketuri este absolut inacceptabilă”, a scris Scorsese. „O astfel de transformare ar reprezenta o pierdere ireversibilă: un sacrilegiu profund, nu doar față de istoria bogată a orașului, ci și față de moștenirea culturală destinată generațiilor viitoare.”
„Facem un apel către colegii noștri din întreaga lume, către directorii de festivaluri și toți operatorii culturali, să semneze această scrisoare pentru a salva ultima șansă de răscumpărare a uneia dintre cele mai importante capitale culturale și artistice ale lumii. Această scrisoare este adresată personal și președintelui Sergio Mattarella, și premierului Giorgia Meloni, pentru a preveni orice reconvertire a spațiilor culturale din Roma. Este datoria noastră să transformăm aceste ‘catedrale abandonate din deșert’ în adevărate temple ale culturii, locuri capabile să hrănească sufletele generațiilor prezente și viitoare”, a mai scris legendarul regizor italian cu rădăcini italiene.
O „sentință la moarte” pentru cinematografele Romei
Valerio Carocci, președintele colectivului Cinema America, a declarat pentru Variety că noua lege propusă „înseamnă și o invitație adresată proprietarilor de cinematografe active să le închidă, pentru a le putea reconverti și a le crește astfel valoarea imobiliară”. „Prin urmare, este o sentință la moarte pentru generațiile viitoare ale Romei”, a deplâns Carocci.
Printre industriei cinematografice care au susținut până acum apelul lansat de Renzo Piano, Scorsese și Carocci se numără Spike Lee, David Cronenberg, Steven Spielberg, George Lucas, Ari Aster, Julie Taymor, fondatorul Mubi Efe Cakarel, Yorgos Lanthimos, J.J. Abrams, Alfonso Cuarón, Willem Dafoe, Robert Eggers, Isabella Rossellini, Mark Ruffalo, Paul Schrader, Léa Seydoux și alții.