Martorul-cheie care a dus la capturarea lui Cătălin Cherecheș. Primarul fugar putea fi prins mai repede, dar polițiștii au fost induși în eroare
Magistrații germani au decis ca primarul fugar Cătălin Cherecheș să fie încarcerat la penitenciarul din Augsburg-Gablingen. Edilul condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare a opus rezistență când a fost prins de polițiștii bavarezi, fiind ușor rănit în timpul operațiunii. Primarul din Baia Mare putea fi capturat mai repede, dar anchetatorii au fost induși în eroare din cauza unor informații false, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Taximetristul care l-a transportat pe Cherecheș din Ungaria în Germania a fost interogat de polițiștii maghiari pentru a afla zona în care l-a lăsat, o „măsură foarte inspirată”, a apreciat Predoiu.
Polițiștii români au cooperat cu cei din Germania și Ungaria pentru prinderea lui Cherecheș, după ce primarul din Baia Mare a reușit să iasă din țară prin Vama Petea folosind buletinul vărului său, dar „nu trebuia să ajungem în situația să alergăm după el prin Europa”, a spus Cătălin Predoiu într-un interviu pentru Digi24.
Ministrul de interne a subliniat că polițiștii români au verificat mii de imagini de la punctele de trecere a frontierei, au stabilit identitatea taximetristului care l-a transportat pe Cherecheș, apoi au luat legătura cu polițiștii maghiari și au aflat locul de unde primarul condamnat a cumpărat cartele de telefon în Budapesta.
Predoiu a afirmat că polițiștii români au plecat în urmărirea lui Cherecheș „cu un handicap”, ajungând în capitala Ungariei cu două-trei ore în urma, dar fereastra de timp s-a micșorat.
Cherecheș a fost observat pe camerele de supravghere din zona Operei din Budapesta, potrivit reconstituirii făcute de anchetatori, notează G4Media. De acolo, a cumpărat vineri la prânz cartele GSM, dar nu a reușit să le activeze.
Cum a reușit Cherecheș să ajungă din Ungaria în Germania
Un chelner l-a ajutat să închirieze o mașină pentru 1.400 de euro pe care a folosit-o să ajungă în Ulm, Germania.
După ce a ajuns în casa mătușii sale din Germania, a stat ascuns o zi, în timp ce polițiștii români, maghiari și germani au reușit să pună cap la cap informațiile oferite de taximetriști, chelner și după obținerea imaginilor de pe camerele de supraveghere, fiind mai aproape de capturarea primarului liberal.
Cherecheș aflase că este dat în urmărire și există mandat european pe numele său. Mătușa lui a sunat luni după un taxi, afirmând că vrea să meargă într-o direcție anume, dar apelul s-a dovedit mai târziu o pistă falsă, sperând să inducă în eroare polițiștii.
Însă mărturia taximetristului care l-a transportat din Ungaria în Germania a ajutat foarte mult cursul anchetei.
„Au fost și două momente operative în care au fost foarte aproape de capturare, dar un cetățean a dat o informație falsă la un moment dat. Foarte inspirată a fost această măsură, pe care au cerut-o polițiștii români celor maghiari, de a interoga taximetristul care s-a întors din Germania și de a vedea unde anume a fost lăsat”, a declarat Predoiu la Digi 24.
Ministrul de interne a spus că localizarea lui Cherecheș în Ungaria a fost făcută după ce „a fost identificată ieșirea din frontieră”.
Surse judiciare declarau pentru HotNews.ro că primarul din Baia Mare încerca să fugă din Germania marți seară. El se deplasa cu mașina, împreună cu o mătușă, circulând cu aproximativ 200 de kilometri la oră. Conform surselor citate, mașina era Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm.
Ajunși la gara din Ausburg, Cherecheș a rămâs acuns în mașina mătușii, în timp ce femeia a încercat să cadă la înțelegere cu un taximetrist pentru un transport în Austria, dar fără succes.
În acel moment polițiștii bavarezi au încojurat mașina și l-au somat să iasă din autovehicul și să se legitimeze. Cherecheș nu s-a conformat și a încercat să fugă.
Trupele speciale mobile SEK (Spezialeinsatzkommando) au acționat împeună cu polițiștii bavarezi pentru a-l captura pe Cherecheș, care a opus rezistență și s-a ales cu ușoare leziuni tratate ulterior.
La o oră după ce a fost dus la secție pentru procedurile standard, Poliția Română a fost informată despre prinderea primarului fugar.
La momentul prinderii, Cătălin Cherecheș avea următoarele sume de bani asupra sa: 3.265 de euro, aprox. 150 de euro în forinți și aproximativ 320 de euro echivalent în lei.
Prima reacție publică a Procuraturii din München despre fugarul Cătălin Cherecheș
Cătălin Cherecheş a fost prezentat, miercuri, magistraţilor, care au decis încarcerarea imediată, fiind transportat la penitenciarul din Augsburg-Gablingen.
Autorităţile din Germania aveau informaţii, încă din 27 decembrie, că Cherecheş s-ar afla în zona München.
Procuratura Genarală din München a explicat, pentru HotNews.ro, cum a fost capturat Cherecheș, precizând că prinderea lui a fost posibilă după ce i-a fost localizat telefonul.
Redăm integral răspunsul Biroului de presă al Procuraturii Generale din München – procuror Florian Weinzierl, purtător de cuvânt, la solicitarea HotNews.ro:
- „Persoana dată în urmărire a fost reținută de forțele de poliție din Augsburg în 28 noiembrie 2023, în jurul orei 18.30, din dispoziția Parchetului din München.
- La 27 noiembrie 2023, Parchetul din München a aflat că persoana urmărită s-ar afla în zona München. Prin urmare, Parchetul din München a inițiat măsuri de monitorizare a telecomunicațiilor, care au permis stabilirea locului persoanei urmărite, în 28 noiembrie 2023, și au făcut posibilă arestarea.
- La baza arestării se află un mandat european de arestare emis de Tribunalul Cluj în 24 noiembrie 2023.
- Persoana urmărită va fi adusă astăzi (29.11.2023) în fața judecătorului de instrucție responsabil, de la Tribunalul Augsburg. Drept urmare, Parchetul din München va lua o decizie cu privire la extrădarea persoanei urmărite, la Tribunalul Regional Superior din München, responsabil de caz.
- Durata procesului de extrădare nu poate fi încă evaluată. Acest lucru depinde în mare măsură dacă persoana urmărită este de acord cu așa-numita extrădare simplificată.
- Din cunoștințele noastre, persoana urmărită a opus rezistență, astfel încât poliția a fost nevoită să folosească forța fizică. Persoana urmărită a fost rănită ușor. Leziunile ușoare au fost tratate în ambulatoriu”.
Extrădarea lui Cherecheș
Decizia extrădării va fi luată de Tribunalul Regional Superior din München, la solicitarea Parchetului General din München.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, miercuri, că fugarul Cătălin Cherecheş poate fi adus în 10 zile în ţară, dacă consimte la predare, potrivit deciziei cadru, în al doilea scenariu, în care refuză, termenul fiind de 60 de zile.
Ea a precizat că decizia de predare nu aparţine statului român, pentru că nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul.
Gorghiu a mai spus că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie.
Cum a reușit Cherecheș să fugă din România
Joi noapte, Cătălin Cherecheș a transmis live pe Facebook, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață. „Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.
Potrivit Poliției de Frontieră, Cherecheș a ieșit din țară vineri dimineață la ora 07.49, folosind cartea de identiate a unei rude. Conform presei locale, este vorba despre un văr al edilului fugar. Poliția a anunțat că este vorba despre o persoană născută în anul 1988, care locuiește într-o țară din Europa.
Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în care se afla Cherecheș în Ungaria.
„Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07.49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta. Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu.
Mărturia șoferului care l-a dus pe Cherecheș în Satu Mare, înainte de a fugi din România
Șoferul care l-a transportat pe Cătălin Cherecheș din municipiul Baia Mare în Satu Mare, de unde mai departe a ieșit din țară, a declarat pentru PresaSM că îl cunoștea pe edil și că obișnuia să îi facă niște „comisioane”.
„În Baia Mare a urcat în mașină, în fugă, mi-a scris pe parbriz ‘Satu Mare’. Avea o borsetă micuță, o geacă și un hanorac. Și avea gluga trasă pe cap, fiindcă ploua afară. Am ajuns în municipiul Satu Mare, erau acolo niște taxiuri, vreo două, am oprit, s-a urcat într-un taxi și a plecat. Era un Duster vișiniu. Nu l-a așteptat nimeni în mod special, a văzut taxiurile și mi-a făcut semn dintr-odată să trag în stație. A fost ales la întâmplare”, a povestit șoferul.
Înainte de a coborî din mașină, Cătălin Cherecheș i-a dat șoferului un bilețel și o sumă de bani, apoi s-a urcat într-un Duster vișiniu, înmatriculat în județul Satu Mare.
„Pe drum nu a povestit absolut nimic cu mine. La sfârșit mi-a dat un bilețel și niște bani să dau la cineva și atâta tot. Era foarte speriat, era panicat. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat în momentul în care a urcat în taxi, ca să plece. Nu aveam ce să… Ne cunoaștem de 4-5 ani, îi făceam comisioane mici, mâncare, țigări. Am avut o relație frumoasă de prietenie. Cred că totul a fost de moment, cred că nu știa nimeni. A fost ceva ireal”, a mai declarat șoferul.
Conducerea Poliției de Fontieră, demisă după fuga lui Cherecheș
Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis după ce primarul din Baia Mare a fugit din țară prin Vama Petea folosind documentele unei rude la frontieră. De asemenea, a fost demis și șeful IPJ Maramureș și a fost schimbată conducerea Academiei de Poliție, a anunțat duminică seară Ministerul de Interne.
„Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica”, se arată în comunicatul ministerului condus de Cătălin Predoiu.
MAI argumentează că schimbările au fost efectuate pentru a „susține restabilirea unui nivel înalt de eficiență managerială și profesională, precum și a încrederii cetățenilor în lege și autorități”