Sari direct la conținut

Mărturia unui localnic din Herson care s-a întors în oraș pentru a-și ajuta părinții, despre atacurile rușilor din Ajunul Crăciunului: „Au fost 71 bombardamente, iar 10 oameni au murit”

HotNews.ro
Herson, imagine din Ajunul Crăciunului, Foto: Localnic din Herson
Herson, imagine din Ajunul Crăciunului, Foto: Localnic din Herson

​​Eliberat în urmă cu două luni de armata Ucrainei, orașul Herson este acum supus zilnic bombardamentelor rusești, inclusiv în zilele Crăciunului. Un localnic a povestit pentru HotNews.ro cum se trăiește într-un oraș în care au loc în fiecare zi, în medie, peste 70 de atacuri.

De la eliberare, aproape în fiecare zi în Herson mor civilii nevinovați, dintre cei care nu au avut posibilitatea să părăsească orașul sau nu și-au dorit, din principiu. Chiar în Ajunul Crăciunului, într-o singură zi, acolo au fost omorâte zece persoane.

Unul dintre locuitorii orașului a povestit pentru HotNews.ro prin ce suferințe trec în fiecare zi oamenii locului din cauza rachetelor rusești. Acesta ne-a spus că a rămas în Herson doar pentru a-și ajuta părinții care nu pot pleca din localitate. Din motive de securitate, ne-a rugat să-i protejăm identitatea și să-l prezentăm publicului doar ca „Ivan”.

Când ne pregăteam pentru înregistrarea acestui interviu, mi-ați spus că, exact în acele clipe, are loc un nou atac și că mai aveți nevoie de timp până când vom putea vorbi. Cât de des au loc aceste bombardamente în Herson?

În medie, în Herson sunt cam 70-80 de bombardamente pe zi. De exemplu, sâmbătă au avut loc 71 de atacuri. Ca urmare, zece oameni au murit și aproximativ 60 de persoane au fost rănite nemijlocit în raza orașului.

În ceea ce ține de întreaga regiunea Herson, în acea parte care este controlată de Ucraina, au murit 16 persoane. Și asta doar în 24 de ore.

În ziua precedentă, au avut loc în jur de 60 de atacuri, cinci oameni au decedat, aproximativ 30 au fost răniți. Aceasta tendința se menține pe parcursul lunii decembrie.

Care credeți că este scopul acestor atacuri – provocare sau intenția de a recupera teritoriile care recent au fost recucerite de Ucraina?

Este o provocare clară, pentru că atacurile au loc nemijlocit asupra cartierelor cu blocuri de locuit, acolo unde sunt case private, lângă centre umanitare.

Sâmbătă au fost atacate o piață din oraș și un supermarket. În Herson și așa este destul de complicat la acest capitol pentru că au rămas puține magazine, iar piețele activează la o capacitate de doar 10%. Federația Rusă atacă anume acele locații unde se află mulți oameni.

„În jur de 80% din populație a părăsit orașul”

Imagine din Herson din Ajunul Crăciunului. FOTO: Localnic din Herson

În aceste condiții, câți oameni mai rămân în Herson? E greu de imaginat cum este posibil de trăit în aceste condiții.

Foarte mulți oameni au părăsit orașul. Eu personal am plecat din Herson la începutul războiului și m-am întors aici atunci când acesta a fost eliberat de către Ucraina.

În toată această perioadă, cred că în jur de 80% din populația locală a părăsit orașul. Astfel, dacă anterior aici erau în jur de 300 de mii de locuitori, acum mai rămân maximum 50 de mii de persoane. Au rămas doar cei care nu au unde pleca și persoanele în etate.

Într-adevăr, aici este foarte greu de trăit. În primele două săptămâni după eliberarea localității de către Ucraina, în oraș nu era nici electricitate, nici căldură, nici gaz. Acum serviciile comunale, cât de cât, au restabilit aceste condiții, dar nu în toate sectoarele Hersonului.

Acum avem lumină, căldură, orașul este conectat la gaz, în acele sectoare în care acest lucru era posibil. Totuși, foarte des după atacuri electricitatea se deconectează, iar toate comunicațiile dispar.

Dumneavoastră de ce v-ați întors în oraș și de ce ați decis să rămâneți?

Aici sunt părinții mei. Eu am rămas aici ca să-i ajut cu produsele alimentare. Eu rămân doar pentru asta, ei nu au cum și unde pleca.

Putem să spunem că astfel Rusia se răzbună pentru eșecul său când a pierdut controlul asupra Hersonului?

Rusia are aceleași scopuri în Herson ca și în restul țării: să nimicească Ucraina ca stat, să-i distrugă pe ucrainenii ca etnie.

Vă spun ce am observat când m-am întors în Herson: ei au furat orașul, au scos tot ce au putut. Rușii au spart apartamente, au luat aparatele de uz casnic, au furat mașinile localnicilor, tehnica agricolă a fermierilor, aparatele medicale din spitale, au jefuit muzeele, parcurile, chiar și au scos monumentele care au reprezentat atracțiile culturale ale orașului.

Ei au furat totul ce a fost prețios aici, iar ceea ce nu au putut să scoată, au nimicit. În prima perioadă după eliberare, toată tehnica pentru serviciile comunale și alte necesități ale orașului au fost aduse aici din alte regiuni.

Rusia nu este o țară agresor, este o țară a tâlharilor. Militarii ruși pur și simplu jefuiau.

Populația care a rămas în oraș, poate o parte din aceasta, ar accepta ideea unor compromisuri cu Rusia pentru ca aceste condiții groaznice de trai se să termine?

Poziția fiecărui ucrainean, fiecărei persoane care locuiește pe teritoriul Ucrainei este fermă: nicio înțelegere sau cedare în fața Rusiei nu poate fi. Asta știu și în Herson, inclusiv în Crimeea, care, de asemenea, este parte a teritoriului Ucrainei.

Și eu sper că anul viitor o vom întoarce. În general, datorită Forțelor Armate ale Ucrainei noi vom recupera toate teritoriile noastre și ne vom întoarce la noi acasă.

Regiune Herson este separată în două jumătăți de râul Nipru. Acea parte care se află în jurul Hersonului a fost eliberată în totalitate. Cealaltă parte, de lângă peninsula Crimeea mai rămâne ocupată de Federația Rusă, iar de acolo trupele fasciste ale Rusiei atacă localitățile pașnice.

În orașul Herson nu sunt militari, forțele armate ucrainene se află în afara localității și îl atacă pe inamicul de acolo. Odată cu recuperarea de către Ucraina a acestor teritorii, bombardamentele rușilor vor înceta.

Din cauza acestor atacuri ale Federației Ruse cum trăiesc oamenii din oraș? S-a ajuns la o criză alimentară?

La ziua de astăzi deja mai multe magazine și supermarketuri au fost redeschise. Mai mult decât atât, în orașul nostru zilnic ajunge ajutor umanitar, vin camioane cu toate cele necesare oferite de parteneri din străinătate, dar și din regiunea vecină.

Astfel, nu există o criză umanitară, oamenii pot primi cele necesare, inclusiv produse, haine și medicamente, în centre umanitare. În ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, acest lucru este complicat, pentru că autoritățile locale îndeamnă oamenii să se evacueze în zone mai sigure.

Ați spus că Ucraina se pregătește să-și recupereze inclusiv Crimeea, când ne putem aștepta la victoria Ucrainei, cel puțin în această zonă? Vă întreb, inclusiv, în contextul anunțului despre noul ajutor din partea Statelor Unite ale Americii făcut în cadrul vizitei la Washington a președintelui Zelenski?

Da, știm că președintele a fost în SUA, cred că acolo au avut loc anumite înțelegeri. Astfel, deja în anul viitor așteptăm livrările de armament. Datorită susținerii Statelor Unite, dar și a țărilor civilizate din Europa, cred că deja primăvara anului viitor vom ieși la hotarele cu Crimeea, iar spre vară vom elibera întreg teritoriu al Ucrainei și vom ieși la hotarele existente la momentul 1991 (n.r- anul în care Ucraina și-a proclamat independența).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro