Sari direct la conținut

Mărturia unui medic român din echipa de salvare trimisă în Turcia: Unii supraviețuitori au făcut foc în faţa blocurilor rămase în picioare

HotNews.ro
Cutremur in Turcia, Foto: ILYAS AKENGIN / AFP / Profimedia
Cutremur in Turcia, Foto: ILYAS AKENGIN / AFP / Profimedia

Doctorul Ionuţ Olaru, unul dintre membrii echipei medicale de la Spitalul „Floreasca” din București trimise alături de ceilalţi salvatori români în Turcia, a relatat pentru News.ro cum decurge deocamdată misiunea sa în ţara lovită de cutremurul devastator. Medicul spune că este impresionat de fenomenalul răspuns din partea Turciei și de modul în care sunt organizate şi coordonate acolo misiunile de salvare.

El a relatat că echipa de salvatori români a ajuns pe aeroportul din Adana luni seară, fiind preluată apoi și dusă la baza de coordonare din regiunea Hatay, în oraşul Antakia. Medicii sunt sprijin pentru întreaga echipă de salvatori români, formată din 59 de membri, şi pentru victimele cutremurului major – oameni salvați din clădiri prăbușite.

Deocamdată, se lucrează în ture de şase ore, dar acest program se poate schimba în funcţie de gradul în care rezistă echipa şi în funcţie de realitatea din teren.

  • „În primul rând, ce pot să spun din ce am văzut este fenomenalul răspuns din partea Turciei referitor la persoanele afectate. Sunt toţi, cu toate forţele, se lucrează în permanenţă”, afirmă medicul.

El spune că l-a impresionat imaginea oamenilor care de teamă să mai intre în locuinţe dorm în stradă, unde au făcut foc în fața blocurilor rămase în picioare:

  • „Nici nu vreau să-mi închipui, nici nu vreau să-mi imaginez prin ce trec oamenii.
  • Am văzut pe drumul către baza de operaţiuni destul de multe focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, probabil de teama de a mai intra în clădiri stăteau în miez de noapte, se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor.
  • Îmi dau seama de teama cu care trăiesc oamenii aceştia.
  • De când suntem și noi aici, au fost câteva unde de şoc, au fost şi ieri, au fost şi astăzi, din fericire de intensitate mică până la acest moment”.

Salvatorii se străduiesc să scoată oamenii prinși sub dărâmăturile clădirilor prăbușite în urma cutremurelor, într-o „cursă contra cronometru”, în timp ce bilanțul victimelor cutremurului a depășit 5.000 de morți în Turcia și Siria. Mii de clădiri s-au dărâmat, spitale și școli au fost distruse și zeci de mii de persoane au fost rănite sau au rămas fără adăpost în mai multe orașe din Turcia și Siria.

Tayyip Erdogan a declarat ca zonă calamitată 10 provincii, impunând starea de urgență în regiune pentru trei luni. Un oficial al ONU a declarat că mii de copii s-ar putea număra printre morți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro