Sari direct la conținut

Marturia unui parinte care isi muta copilul de la Colegiul Vianu din Bucuresti, din clasa in care un elev ar fi fost umilit sa se tarasca in genunchi pentru o nota mai mare

HotNews.ro
La scoala, Foto: Agerpres
La scoala, Foto: Agerpres

​Umilirea elevilor prin “invitatia” de a se tari in genunchi pentru o medie mai mare nu este un derapaj izolat, in clasa a X-a de la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Capitala, sustine Luminita Macsim, mama unei eleve de la Vianu care a decis zilele acestea sa isi mute copilul de la aceasta scoala si care a vorbit, in exclusivitate pentru HotNews.ro, despre ce s-ar fi intamplat la clasa.

Intre timp, conducerea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti s-a autosesizat, in acest caz. Ionel Florian Lixandru, inspectorul scolar general, a declarat pentru HotNews.ro ca “ne-am autosesizat si vom trimite acolo o echipa de control. Am cerut si am primit o informare de la conducerea scolii, care ne-a confirmat ca intr-adevar despre Colegiul Vianu este vorba. Comisia va verifica ce s-a intampla, probabil va vorbi cu elevii si cu profesorul. Colegii mei vor decide modalitatea in care se va desfasura acest control”.

Inspectorul general a precizat pentru HotNews.ro ca „pana acum nu avem nicio reclamatie” primita cu privire la activitatea profesorului Severius Moldoveanu sau a scolii.

Amintim ca un profesor de istorie de la alta scoala a relatat joi, pe Facebook, cum si-a umilit un profesor de matematica elevii, invitandu-i sa se tarasca in genunchi daca vor un punct in plus la nota. HotNews.ro a obtinut marturia unui parinte de la aceasta clasa, Luminita Macsim, care ne-a povestit cum sunt tratati elevii de catre profesorul de matematica Severius Moldoveanu si cum a decis sa isi mute fata in alta scoala.

  • HotNews.ro a incercat sa contacteze atat profesorul de matematica Severius Moldoveanu, cat si conducerea Colegiului National de Informatica “Tudor Vianu” din Capitala, insa pana la ora publicarii acestui material profesorul nu a raspuns, iar secretariatul ne-a informat ca directorii sunt in sedinta

Marturia integrala a Luminitei Macsim, mama unei eleve din clasa in care un elev ar fi fost umilit sa se tarasca in genunchi

Ce mi se pare foarte grav este felul in care ajunge sa fie afectata mintea acestor adolescenti, care ajung sa il iubeasca pe profesor. Fata mea imi spune ca copiii il iubesc pe Moldoveanu. Nu stiu daca este frica, dar este usor sa ii detemini pe copii la 15 ani sa gandeasca gresit. Tu reusesti si inradacinezi umilinta asta ca o gluma – asa explica el, ca o gluma. Toti colegii o privesc urat pe fata mea, care a povestit acasa, si spun la randul lor ca totul a fost o gluma. Povestea are radacini atat de adanci, incat pe mine chiar ma sperie ca vom ajunge probabil la batranete la mana acestor copii care ne vor pune sa ne taram pentru un pahar de apa.

Eu sunt parintele care s-a dus la scoala luni, saptamana aceasta, deci in ultima saptamana din semestrul I inainte de vacanta, m-am intalnit cu doamna diriginta ca sa ma informez asupra situatiei copilului meu la sfarsitul semestrului. Iar situatia la matematica este aceeasi, din clasa a IX-a si pana acum: nu este trecuta in catalog niciodata, pana in ultima saptamana, decat o singura nota, tezele date in ianuarie – nu in decembrie, asa cum spune limita impusa de minister – nu sunt aduse.

Deci copiii in saptamana dinaintea vacantei dintre semestre nu aveau decat o singura nota la matematica. Marti le-au adus tezele, li s-au pus notele din urma pe care nu stiu cum le-a adus, pe ce anume, pentru ca elevii nu stiau ce alte note au la matematica.

Asta este modelul semestru de semestru, din clasa a IX-a si pana acum, la matematica, acceptat de toti: de copii, de parinti si de mine, pana la urma. La fel s-a intamplat la finalul primului semestru din clasa a IX-a, s-a repetat in semestrul al II-lea si este neschimbat la finalul primului semestru din clasa a X-a. Dar de data aceasta, dupa ce au fost completate notele in catalog si prezentate in mare mediile, a aparut propunerea catre copii ca daca cineva vrea sa isi mareasca media sa se tarasca. Moment in care un copil s-a tarat, dupa care a primit un punct in plus la medie.

Copilul meu nu este un copil care povesteste foarte multe. Dar eu am terminat facultatea de Matematica-Informatica si mi-am urmarit constant copilul, vizavi de standardele cerute de programa. Am facut meditatii, am ajutat-o de acasa, ea vine dintr-un sistem strain de invatamant catre sistemul romanesc. Am incercat sa vin in completare cu pregatirea ei, dar niciodata nu am inteles modul in care se noteaza. Am incercat sa aiba un viitor dupa scoala, care poate fi Medicina, nu neaparat Matematica. Copiii si-au luat intotdeauna media.

Am intrebat ca parinti ce se intampla, pentru ca in clasa a IX-a am fost toti ingrijorati; copii care au intrat la Vianu cu medie peste 9:60 aveau in tezele domnului profesor note de 3 si 4. S-au prostit peste vara? Nici chiar asa. La final de semestru s-au retras, in primul an, vreo 10 copii pentru ca parintii lor nu au inteles sistemul de evaluare al profesorului. Intr-adevar, cred ca a fost o decizie inteleapta, pentru ca eu nu mi-am imaginat ca se va ajunge aici.

Eu nu pot previziona sistemul de notare. Nu mi-am dat seama care e sistemul de evaluare, plus ca predarea, consolidarea si evaluarea trebuie sa fie continue. Degeaba ii dai copilului feedback doar la final, fara sa ii spui pe parcurs unde e si ce trebuie sa faca. Este un profesor care intr-adevar are olimpici internationali, este foarte bun pe materia respectiva, dar atitudinea lui fata de elevi nu stiu daca este cea sanatoasa si ajung sa cred ca nu.

Glumele la clasa in general aduc umilinta altora care nu sunt foarte bine pregatiti. In genere, face misto de cei prosti. Iar cei prosti, intr-un liceu ca Vianu… Si la sedinta s-a spus ca aici e liceu de elita si, daca nu fac fata, sa mearga in alta parte. Pai asta e elita? Intr-adevar, prefer sa nu stau in elita, daca asta e elita.

Am ajuns in situatia asta si din cauza parintilor, cumva. E un context in care s-a ajuns pentru ca unii nu spun. Nu a fost niciodata reclamata aceasta situatie. La sfarsitul anului trecut, intr-o sedinta cu parintii, la propunerea copiilor a existat initiativa unei petitii care sa determine schimbarea unui alt profesor, de istorie. A existat acea petitie, am fost la acea sedinta, dar nu sunt genul de parinte care sa sustina din start orice initiativa a copiilor, fara sa imi explice.

Si am pus intrebarea in sedinta, pentru ca au fost adusi si copiii, de ce vor sa il schimbe pe profesorul X, care sunt argumentele, ca sa stiu daca semnez? Copilul meu nu se plansese acasa, chiar nu aveam nicio informatie. Au inceput sa ne explice copiii ca profesorul nu are un sistem de evaluare corect, ca dupa bunul plac pune 10 sau 4. Si i-am intrebat: daca va plangeti de profesorul cu care aveti o ora pe saptamana si la care la final aveti 2 note pe care le cunoasteti in catalog, vizavi de profesorul de matematica stiti ce sistem de evaluare are, ca aici aveti 5 ore pe saptamana?

Si am vazut reactia imediata a copiilor: a, nu stim, dar sigur are un sistem de evaluare corect. Deci copiii astia nu stiu sa evalueze corect o situatie si sunt manipulati.

El este foarte cool in fata unora, pentru ca tendinta copiilor, la varsta asta, este oricum de a-i umili pe ceilalti. Pentru astia e cool. Intr-adevar poate sunt si copii din clasa care de frica nu spun nimic si se gandesc: pana la urma mi-am scos media la final, mi-a pus 5, 6 sau 7 nu stiu cum, dar am trecut si imi vad de treaba mea.

Copiii ca sunt protejati am simtit cumva, dar e o protectie care functioneaza astfel: parintii si-au spus ingrijorarea si am primit asigurari de la diriginta de la clasa ca e cea mai buna schema de incadrare pe care o au ei la clasa asta si ca nu o sa fie nicio problema cu dl Moldovan. Dar nu stiu ce inseamna asta.

De cand s-a intamplat incidentul, asta a fost marti, acum 3 zile, pot sa spun ca ma gandesc intr-una ce demers ar trebui sa fac. Am luat decizia dupa ce le-am povestit colegilor mei. Ma uit la copilul meu, pentru care e clar ca toata chestia asta este un stres. Am stat sa discut cu ea, ii este frica de ce ar insemna, ce repercusiuni ar avea asupra sa.

Am incercat sa vorbesc cu profesorul de matematica, dar el nu a venit la ora copiilor si nu m-am dus la cancelarie. M-am gandit sa ii scriu dirigintei si parintilor din clasa, dar nu stiu daca asta va aduce schimbare.

Un alt lucru discutat cu copilul meu: daca demersurile mele vor avea repercusiuni si mai grave asupra celorlalti copii. Cred ca poate exista si o reactie de razbunare din partea celorlalti profesori.

Mai ales ca se loveste foarte mult in copii acum, se spune ca copiii de azi sunt niste loaze si nu au acelasi nivel ca pe vremea noastra. Dar sistemul este mai putred decat pe vremea noastra. Aveam profesori exigenti si noi, dar stiam toate criteriile in obtinerea unei note si stiam ce inseamna sa iei 7 la profesorul de matematica, era un respect reciproc.

Nici macar parintele baiatului care a ajuns in genunchi nu a reactionat. Nici nu l-am contactat.

La sedinte, profesorul nu a fost, eu am vorbit cu el cand copilul a inceput clasa a IX-a si am discutat cu el ca un parinte care nu isi doreste rezultate doar sub forma de note, ci rezultate reale, sa invete copilul ceva cu care sa ramana mai departe. Nu ma interseaza notele, daca fata mea ar fi ramas corijenta, nu as fi facut demersul asta, dar cand un coleg de-al fetei se taraste, nu pot sa tac. Au 16 ani, nu sunt niste dobitoci pe care sa ii dresezi tu, nu pot sa las copilul in aceasta scoala.

Am decis sa o mutam. Fata a fost la scoala ieri, l-am asteptat pe domnul profesor la clasa, dar nu a venit la ora lor de Matematica. Ei ii e frica de oprobriul colegilor, ca o vor arata pe ea cu degetul.

Lucrurile astea nu sunt de ani, ci de zeci de ani.

A fost un episod in care unui alt elev i s-a cerut sa deseneze un cerc mare pe perete in care sa scrie: Loc de dat cu capul pentru prosti. Ei au considerat o gluma si i-am intrebat pe copii si spun ca el asa le zice, ca e gluma. Adolescentilor le place asta, sa ii umileasca pe ceilalti, care sunt diferiti, care sunt poate olimpici la engleza, nu la matematica.

In primul semestru, in clasa a IX-a, socul a fost atunci cand copilul mi-a povestit acasa cum i-a incheiat media: unii aveau o nota, altii 2, dar toate puse la inceput. Mediile au fost incheiate la ultima ora, profesorul strigand catalogul si apoi punand intrebari de genul: la ce ora incepe scoala in Vianu? Bine, nota 7! Asta cred ca e tot o forma de manipulare.

Eu nu am reusit sa urmaresc ce doreste, ce inseamna o programa, niste obiective. Poate ca lucreaza cu 2 olimpici, dar in acel liceu sunt 9 clase pe nivel, cu cate 30 de copii; deci sunt 270 de elevi pe nivel, din care ai 5 olimpici. Eu inteleg ca ne laudam cu cei 5, dar acum ganditi-va cata munca depun copiii aia; pe munca aia se impauneaza un profesor, ne impaunam cu cei 5 si este carne de tun restul.

La clasa lucreaza pe nivel foarte avansat, cu cei pregatiti pentru olimpiada. El se lauda cu rezultate. 10 au plecat in primul semestru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro