Sari direct la conținut

Maryland va amnistia 100.000 de persoane condamnate pentru deținere de marijuana

HotNews.ro
Consumul de marijuana, o chestiune foarte disputată, Foto: snapshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia
Consumul de marijuana, o chestiune foarte disputată, Foto: snapshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia

Statul american Maryland anulează 175.000 de condamnări cu privire la consum de marijuana pronunţate în ultimele zeci de ani, relatează The Washington Post, citat de AFP și News.ro.

Un democrat, Wes Moore, primul guvernator de culoare al Marylandului, a declarat duminică pentru The Washington Post că intenţionează să „corecteze un număr de greşeli istorice” prin semnarea acestui decret de graţiere luni.

Aproximativ 100.000 de persoane vor beneficia de amnistie și îşi vor vedea astfel dispărând din cazierul judiciar condamnări cu privire la faptul că au deţinut sau fumat un drog care azi este legal în acest stat şi care este larg consumat.

Potrivit lui Moore, multor persoane, majoritate provenind din minorităţi etnice, le sunt în continuare refuzate locuri de muncă, locuinţe sau accesul la educaţie din cauza unor foste condamnări cu privire la deţinere de canabis.

Maryland, un stat cu şase milioane de locuitori, situat pe coasta de est a Statelor Unite, a legalizat folosirea recreativă şi vânzarea cu amănuntul a marijuanei  într-un referendum organizat anul trecut.

O măsură care „afectează disproporționat” populația afro-americană

„Nu putem face oamenii vinovaţi de deţinere de marijuana când ea este distribuită la fiecare colţ de stradă”, a declarat jurnaliștilor de la the The Washington Post una dintre persoanele graţiate luni, Derek Liggins.

În vârstă de 57 de ani, Liggins a fost încarcerat cu privire la deţinere de marijuana la sfârşitul anilor ’90. El declară că pierde în continuare oportunităţi de muncă, la câteva zeci de ani după ce şi-a ispăşit pedeapsa.

Anthony Brown, secretarul pentru justiție al statului Maryland, a precizat că amnistia se acordă tuturor celor care au fost condamnaţi cu privire la deţinere de marijuana, dar „afectează în mod disproporţionat, în sensul bun” populaţia afro-americană.

The Washington Post notează că afro-americanii reprezintă 33% din populaţia Marylandului – dar 70% dintre bărbaţii încarceraţi în acest stat.

Potriivt Sindicatului American al Libertăţilor Civice, un afro-american are de trei ori mai multe „şanse” decât un alb să fie arestat cu privire la deţinere de marijuana.

INTERVIURILE HotNews.ro