Sari direct la conținut

Masacru la o închisoare din RD Congo: 129 de deținuți care au încercat să evadeze au fost uciși

HotNews.ro
Masacru la o închisoare din RD Congo: 129 de deținuți care au încercat să evadeze au fost uciși
Forțe de ordine la închisoarea Makala din RD Congo - FOTO: Junior D. Kannah / AFP / Profimedia

Guvernul Republicii Democrate Congo a anunțat că cel puțin 129 de persoane au fost ucise în timp ce încercau să evadeze din închisoarea centrală Makala din capitala Kinshasa duminică noapte, adăugând că situația este acum sub control, transmite Reuters.

Într-o declarație video postată pe X marți dimineață, ministrul de interne Shabani Lukoo a afirmat că un incendiu a izbucnit și în clădirea administrativă a închisorii, în depozitele sale de alimente și în spital.

Aproximativ 59 de persoane au fost rănite, a adăugat el.

„Tentativa de evadare în masă de la închisoarea centrală Makala s-a soldat cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale semnificative”, a spus Shabani Lukoo.

Anterior, un oficial al închisorii a declarat că niciun deținut nu a reușit să evadeze, adăugând că toți cei care au încercat să scape au fost uciși. Guvernul investighează incidentul.

Încercarea de evadare a avut loc în jurul orei locale 02:00 în noaptea de duminică spre luni.

Câțiva deținuți au declarat pentru Reuters că au auzit focuri de armă puternice, precum și zgomote făcute de alți deținuți afară.

Conform statisticilor oficiale, închisoarea Makala are o capacitate de 1.500 de persoane, dar este extrem de supraaglomerată, acolo fiind ținuți 14.000 – 15.000 de deținuți, notează AFP.

În 2017, un atac nocturn desfășurat de bărbați înarmați a dus la evadarea a peste 4.000 de deținuți.

INTERVIURILE HotNews.ro