Sari direct la conținut

Masive proteste împotriva restricțiilor Corona în marile orașe germane, dar și în alte țări europene. De la gândirea oblică, la extremiști și protestatari anti-vaccin

HotNews.ro
Protest Berlin 16 mai, Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Protest Berlin 16 mai, Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Mii de oameni au protestat în marile orașe germane, în Marea Britanie, Polonia și Elveția. Ei cer mai multă libertate și „mai puține restricții Corona”. Se invocă și încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Numeroși contra-demonstranți au ieșit și ei în stradă. Potrivit poliției, au existat numeroase nerespectări ale cerințelor de protecție împotriva coronavirusului.

Sâmbătă, 16 mai, au avut loc mitinguri la Stuttgart, München, Frankfurt am Main și Berlin. Și în Germania există reglementări stricte pentru a preveni răspândirea virusului Corona. Acestea includ purtarea măștii faciale, păstrarea distanței minime și un număr limitat de participanți.

Potrivit poliției, au existat numeroase încălcări ale cerințelor de protecție.

La München, au existat uneori „câteva sute de spectatori de-a lungul benzii de barieră”. Distanța minimă de 1,5 metri a fost „redusă semnificativ”, a scris poliția pe Twitter. În jurul Theresienwiese, poliția a fost nevoită să evacueze în parte terenul.

Mii de participanți la Stuttgart

Cea mai mare demonstrație a avut loc la Stuttgart: 5.000 de persoane au protestat împotriva condițiilor impuse în cadrul pandemiei Corona. Așa-numitele „adunări spontane” au trebuit inregistrate. La Cannstatter Wasen a fost inițial înregistrată o demonstrație cu o jumătate de milion de participanți.

Cu toate acestea, primăria a limitat numărul de participanți la cinci mii, pentru a crea o „echilibrare a protecției împotriva infecțiilor și a libertății de întrunire”. Numeroase persoane s-au reunit însă și în afara zonei desemnate, iar poliția le-a dirijat inspre o altă zonă.

Multe steaguri ale Germaniei, dar și steaguri de pace au putut fi văzute în mulțime. Câțiva participanți au strigat „Prostirea poporului (Volksverdummung)” și „Presa minciunilor (Lügenpresse)”. Doar unii participanți au purtat măști de protecție. Pe o pancartă scria că „obligativitatea maștii e sclavagism modern”, potrivit Tagesschau.de.

În spatele protestului se află inițiativa „Gândirea Oblică” (Querdenken711), a antreprenorului IT, Michael Ballweg. La miting, el a anunțat că va reclama din nou la Curtea Constituțională Federală, restricțiile privind libertatea de întrunire.

Prezență record la München

La München, organizatorii au înregistrat 10.000 de participanți. Primăria a permis maximum 1.000 de oameni, cu respectarea distanței minime de 1,5 metri și o limită de timp de două ore. Numărul aprobat de participanți a fost atins cu puțin timp înainte de începerea evenimentului, iar poliția, cu o întărită prezență, nu a mai lăsat oamenii în zona încercuită, de pe Theresienwiese.

Manifestanților neautorizați li s-a solicitat, prin difuzoare, să meargă acasă. O vorbitoare a anunțat însă că vrea „să vină aici cu 10.000 de oameni, săptămâna viitoare”. Aceștia vor să demonstreze nu numai în capitala Statului Liber Bavaria, ci vor să își exprime nemulțumirea prin 70 de manifestații, în mai multe orașe germane.

Mai multe mici demonstrații la Berlin

Însoțiți de aproximativ 1.000 de polițiști, zeci de oameni au ieșit în stradă în diferite manifestații din capitala Germaniei. Numai la Alexanderplatz au avut loc patru mitinguri în același timp, înconjurate de polițiști și izolate printr-o panglică roșie și albă.

Oficialii s-au asigurat că nu există, concomitent, mai mult de 50 de manifestanți. Distanța de 1,50 metri a fost menținută în cadrul centurilor de demarcație.

Peste 40 de manifestanți au protestat în mijlocul pieței Alexanderplatz, cu pancarte și un difuzor, împotriva teoriilor conspirației și pentru drepturile refugiaților. La câțiva metri distanță, zeci de oameni au demonstrat cu muzică tare împotriva regulilor Corona și o eventuală vaccinare obligatorie.

Zeci de oameni s-au adunat la barierele din jurul pieței Rosa-Luxemburg, pentru a protesta împotriva reglementărilor de igienă.

Frankfurt am Main: „Afară cu naziștii!”

La Frankfurt am Main, poliția a avut probleme să țină la distanță diferitele grupuri de câteva sute de oameni, din centrul orașului. În total, au fost aproximativ 1.500 de manifestanți, după cum a comunicat presei germane, un purtător de cuvânt al poliției.

Un miting înregistrat la autorități, intitulat „Hands Off the Basic Law” (n.t. Jos mâinile de pe Constituție), de la Goetheplatz/Rossmarkt, s-a îndreptat împotriva unor eventuale daune ale vaccinului și a presupusei influențe a fondatorului Microsoft, Bill Gates.

Potrivit unor martori oculari, au existat mult mai mulți contra-demonstranți de stânga, față de săptămâna trecută. Printre altele, aceștia au strigat „Nu există dreptul la propagandă nazistă” și „Afară cu naziștii!”.

Agresiuni la Halle și Hamburg

La Halle, o echipă a televiziunii ZDF a fost agresată verbal, când a vrut să facă poze lângă o mașină a demonstranților. Poliția a intervenit pentru a preveni o escaladare suplimentară a conflictului. Ulterior, echipa ZDF a părăsit piața sub protecția poliției. Nimeni nu a fost rănit.

Câteva sute de oameni au manifestat sâmbătă, la Hamburg, împotriva susținătorilor teoriilor conspirației. S-a ajuns la altercații verbale și violențe, cu demonstranții care au protestat împotriva măsurilor de protecție ale statului. Cel puțin o persoană a fost rănită ușor într-o ciocnire, a confirmat poliția.

Demonstrații în parte confiscate politic

Pentru duminică, au fost anunțate proteste la nivel național. În Germania, de câteva săptămâni au loc manifestații împotriva măsurilor de combatere a pandemiei Corona. Sunt reprezentate și poziții teoretice ezoterice, prin adversarii militanți ai vaccinării, ca și politizate, prin extremiștii de stânga și de dreapta. Acest lucru este monitorizat de autorități din ce în ce mai atent.

Fostul ministru federal al Internelor, Gerhart Baum (FDP), consideră că restricția drepturilor fundamentale în criza Corona este adecvată. El a înțeles, practic, înclinarea spre demonstrații împotriva măsurilor individuale, a spus el la televiziunea WDR. El nu înțelege însă faptul că „manifestațiile sunt din ce în ce mai subminate de extremiști, care le folosesc pentru a ne discredita sistemul”.

Ministrul federal al Justiției, Christine Lambrecht, a avertizat despre teoriile conspirației, în criza Corona. „Negarea și denaturarea faptelor pot pune în pericol viața, în pandemie”, a declarat Lambrecht pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ea a subliniat că miturile despre originea virusului sunt întotdeauna legate de agitația rasistă și antisemită. În caz de instigare la ură, amenințări și insulte, autorii ar putea fi trași la răspundere.

Confruntări cu poliția la Varșovia și Londra

În mai multe țări europene, mii de oameni au demonstrat împotriva cerințelor crizei Corona. Au fost confruntări cu poliția în Polonia și au fost efectuate arestări în Marea Britanie și Elveția.

În capitala Poloniei, Varșovia, zeci de persoane, inclusiv senatorul Jacek Bury, din partea platformei cetățenilor din opoziție, au fost arestate într-un protest al antreprenorilor împotriva restricțiilor. Oficialii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Orașul Varșovia a descris adunarea drept ilegală, deoarece nu fusese aprobată în prealabil.

Bury a spus că a fost rănit de poliție când a încercat să-l protejeze pe un alt protestatar. Poliția a negat că ar fi folosit violența împotriva senatorului. Mai degrabă ar fi avut loc „agresiuni împotriva oficialilor”.

Mai multe persoane au fost arestate și în Hyde Park din Londra, care au ignorat normele de distanță prescrise la miting și au format grupuri, a spus poliția din capitala britanică. Oficialii au încercat anterior să despartă grupurile și i-au somat pe cei care nu se conformau restricțiilor.

Nu numai adversarii restricțiilor impotriva raspândirii noului virus Corona au participat la demonstrații, ci și critici ai vaccinării. Mulți au scandat „Libertate” și au agitat pancarte cu alte slogane.

Unii manifestanți s-au așezat pe iarbă și au făcut un picnic respectând regulile de distanțare, alții au fluierat împotriva reglementărilor și i-au determinat pe polițiști să intervină. Poliția a avut o prezență masivă în jurul manifestației din centrul Londrei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro