Sari direct la conținut

Meciul Trump-Zelensky: Cum au reacționat liderii mondiali

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, față în față cu Donald Trump și JD Vance. Foto: Profimedia
Volodimir Zelenski, față în față cu Donald Trump și JD Vance. Foto: Profimedia

Liderii europeni și-au arătat sprijinul față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce reacția lui Donald Trump a trimis unde de șoc în întreaga lume, punând îndoieli cu privire la eforturile de a pune capăt războiului din Rusia-Ucraina.

Președintele american i-ar fi reproșat lui Zelenski că nu e „recunoscător”, iar ulterior i-a spus că „nu este pregătit pentru pace” și că a avut un comportament „lipsit de respect” față de Statele Unite chiar în Biroul Oval.

Iată câteva dintre reacțiile politice din întreaga lume.

EU: Zelenski nu rămâne niciodată singur

Liderii Uniunii Europene Ursula von der Leyen, Antonio Costa și Roberta Metsola l-au asigurat pe Zelenski că nu este „niciodată singur”.

„Fii puternic, fii curajos, fii neînfricat”, au scris liderii UE într-o declarație comună pe rețelele de socializare, spunându-i lui Zelenski: „Vom continua să lucrăm cu tine pentru o pace dreaptă și de durată”.

Franța: Rusia este agresorul

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că Rusia a fost „agresorul” în războiul din Ucraina.

„Există un agresor care este Rusia. Există un popor agresat care este Ucraina”, a spus Macron jurnaliștilor, adăugând: „Am avut dreptate să ajutăm Ucraina și să sancționăm Rusia în urmă cu trei ani și continuăm acest lucru.”

Ulterior, el a mers mai departe pentru a spune că „dacă cineva se joacă cu declanșarea celui de-al treilea război mondial, acela este Vladimir Putin”, referindu-se la acuzațiile lui Trump împotriva lui Zelenski.

Germania: Nu „confundați” victima cu agresorul

Viitorul cancelar din Germania, Friedrich Merz, l-a asigurat de sprijinul său pe Zelenski într-o postare pe X.

„Nu trebuie să confundăm niciodată agresorul cu victima în acest război teribil”, a spus Merz. De asemenea, cancelarul Olaf Scholz și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, la fel ca și ministrul de externe Annalena Baerbock.

Ungaria: Trump pledează pentru „pace”

Primul ministru maghiar, Viktor Orban, unul dintre cei mai apropiați parteneri ai lui Trump și ai președintelui rus Vladimir Putin, i-a mulțumit lui Trump că a pledat „curajos” pentru pace.

„Bărbații puternici fac pace, cei slabi fac război”, a scris Orban într-o postare pe X.

Italia: Un summit necesar

Primul ministru italian, Giorgia Meloni, a cerut ca Statele Unite, Europa și aliații lor să se reunească într-un summit „fără întârziere”.

„Este nevoie de un summit fără întârziere … pentru a vorbi sincer despre modul în care intenționăm să abordăm provocările majore de astăzi, începând cu Ucraina, pe care împreună le-am apărat în ultimii ani”, a spus ea.

Olanda: susține „necondiționat”

„Sprijinul olandez pentru Ucraina rămâne necondiționat. Mai ales acum”, a declarat premierul Dick Schoof pe X, adăugând „Vrem o pace de durată și un sfârșit al războiului de agresiune pe care Rusia a început -o”.

Polonia: „Prieteni ucraineni, nu sunteți singuri”

„Dragi prieteni ucraineni, nu sunteți singuri”, a declarat premierul polonez Donald Tusk pe X într-un post adresat lui Zelenski.

Spania: „Rămânem alături de Ucraina”

Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a declarat că țara sa va fi lângă Ucraina sfâșiată de război.

„Ucraina, Spania rămâne cu tine”, a spus Sanchez, un susținător ferm al Ucrainei de la invazia din 2022 din Rusia, care a promis un miliard de euro ajutor la Kiev săptămâna aceasta.

INTERVIURILE HotNews.ro