Sari direct la conținut

Medicii din policlinici cer remedierea urgentă a „problemelor tehnice majore” ale sistemului informatic al asigurărilor de sănătate: „Afectează accesul pacienților la servicii esențiale”

HotNews.ro
Card de sănătate, Foto: AGERPRES
Card de sănătate, Foto: AGERPRES

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator cere, miercuri, într-o scrisoare adresată președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, remedierea „de urgență a problemelor tehnice majore ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), care împiedică desfășurarea normală a activității medicale și afectează accesul pacienților la servicii esențiale”.

„În ultimele zile, numeroși furnizori de servicii medicale au semnalat imposibilitatea validării consultațiilor, eliberării rețetelor și efectuării investigațiilor, ceea ce generează blocaje critice în sistemul de sănătate. În aceste condiții, există riscul real ca serviciile medicale deja prestate să nu fie recunoscute și achitate, fapt ce pune în pericol funcționarea unităților medicale”, arată medicii din ambulator, în scrisoarea trimisă președintelui CNAS, Valeria Herdea.

Potrivit medicilor, aceste disfuncționalități „afectează obligațiile fiscale ale medicilor, întrucât facturile trebuie transmise către ANAF în termen de cinci zile, conform legislației în vigoare”.

Medicii susțin și că „lipsa unei soluții rapide și eficiente îi obligă pe profesioniștii din sănătate să caute ferestre orare nocturne în care sistemul să funcționeze”, o situație pe care o descriu drept „inacceptabilă și total ineficientă”.

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator cere Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să ia următoarele măsuri:

  1. Ridicarea restricțiilor de validare în SIUI până la remedierea completă a problemelor tehnice.
  2. Asigurarea unei funcționări stabile și continue a sistemului pentru a permite raportarea și decontarea serviciilor medicale fără întârzieri sau blocaje.
  3. Implementarea unei soluții tehnice rapide și eficiente pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor.

„Atragem atenția că orice întârziere suplimentară în soluționarea acestor probleme poate avea consecințe grave asupra sistemului de sănătate, a furnizorilor de servicii medicale și, cel mai important, asupra pacienților”, mai spun medicii din ambulator.

INTERVIURILE HotNews.ro