Sari direct la conținut

Medicul Virgil Musta, despre valul 5 al pandemiei: Avem posibilități multe la ora actuală, cu câteva condiții

HotNews.ro
Medicul Virgil Musta, despre valul 5 al pandemiei: Avem posibilități multe la ora actuală, cu câteva condiții

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara spune că am putea trece de valul cinci al pandemiei cu ușurință, iar una dintre condiții este ca oamenii să fie diagnosticați precoce, adică să se testeze de la primele semne: febră, dureri de gât, de cap, de mușchi sau de oase. El a atras atenția că testele antigen sunt mai puțin sensibile pentru tulpina Omicron, astfel că este recomandat testul PCR.

Musta a afirmat, la Antena 3, că în acest val cinci al pandemiei numărul de cazuri COVID va crește foarte rapid, pentru că tulpina Omicron este de 70 de ori mai contagioasă decât Delta, care la rândul ei era foarte contagioasă, iar acest lucru va crea o mare presiune pe sistemul de sănătate.

Medicul spune că ar putea fi însă și câteva vești bune:

  • „(…) graficul creșterii și scăderii acestor cazuri este unul foarte scurt. În sensul că acestea cresc rapid, ajung la un număr foarte mare, aproape dublu decât numărul din celelalte valuri pandemice, dar și scad, pentru că se epuizează repede.
  • A doua veste bună este că nu sunt atât de multe forme severe și decese. La francezi, la aproape 300.000 de cazuri, au aproximativ 100 de decese pe zi. În Anglia, la peste 200.000 de cazuri, au 60 și ceva de decese.
  • Aparent, studiile arată cu nu ar fi atât de patogen. Doar că trebuie să fim puțin precauți. Pentru că în aceste țări vaccinarea este undeva peste 80%, iar noi avem puțin peste 40%.
  • Nici în bolile cu tulpina Delta nu prea apăreau forme severe la pacienții vaccinați, ci la pacienții nevaccinați. Vom vedea dacă ne vom încadra în statistici similare sau la noi totuși vor fi forme severe și decese”.

Medicul Virgil Musta apreciază că este foarte bine că sunt impuse noi restricții, iar oamenii trebuie convinși să le respecte, pentru că este esențial să fie limitat numărul de cazuri.

  • „Avem posibilități multe la ora actuală, cu câteva condiții. Oamenii să se diagnosticheze precoce. Adică de la primele semne de viroză, pe care unii o consideră o răceală banală, sau gripă, adică dacă te doare gâtul, faci febră, te doare capul, te dor mușchii, oasele, atunci este esențial să te testezi.
  • Se pare că testele antigen sunt mai puțin sensibile pentru tulpina Omicron. Deci recomandat este testul PCR. Dacă este pozitiv, imediat soliciți serviciile medicale pentru administrarea de medicație”, a adăugat medicul Virgil Musta.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro