Sari direct la conținut

Meduza: Numărul rușilor care vor negocieri de pace cu Ucraina s-a dublat din vară / Ce arată un sondaj comandat de Kremlin

HotNews.ro
Oameni în Piața Roșie din Moscova, Foto: Anatoly Vartanov / Alamy / Profimedia Images
Oameni în Piața Roșie din Moscova, Foto: Anatoly Vartanov / Alamy / Profimedia Images

Peste jumătate din ruși susțin negocieri de pace cu Ucraina pentru încheierea războiului, scriu jurnaliștii de investigație de la Meduza, citând rezultatele unui sondaj închis comandat de Kremlin despre care afirmă că l-au obținut.

Sondajul a fost realizat de Serviciul Federal de Protecție al Rusiei (FSO) la care Kremlinul apelează pentru realizarea unor cercetări sensibile privind opinia publică și care nu sunt menite să fie dezvăluite publicului larg.

Potrivit celor de la Meduza, sondajul arată că 55% dintre ruși sunt acum în favoarea negocierilor de pace cu Ucraina și doar 25% sunt în favoarea continuării războiului declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Jurnaliștii de la Meduza, cei care au dezvăluit în premieră încă din luna iulie că Rusia vrea să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, nu doar regiunile Lugansk și Donețk, notează că rezultatele acestui sondaj sunt în linii mari în concordanță cu rezultatele unui altul realizat de Centrul Levada de la Moscova în luna octombrie.

Centrul Levada este considerat singurul centru sociologic important din Rusia care încă este independent.

Numărul rușilor care vor negocieri de pace aproape s-a dublat

În sondajul realizat de Levada 57% dintre respondenți au fost „în favoarea” sau „mai degrabă pentru” negocieri de pace. „Pentru” și „mai degrabă, pentru” continuarea „operațiunii militare speciale” s-au declarat 27% dintre cei care au participat la sondaj.

Meduza notează că, judecând după aceste două sondaje, atitudinea rușilor față de război s-a deteriorat brusc în ultima perioadă.

De exemplu, în luna iulie un alt sondaj comandant pentru uz intern de către Kremlin arăta că doar 30% dintre ruși erau de părere că ostilitățile cu Ucraina trebuie încheiate „cât mai curând posibil”.

Cei de la Meduza citează acum două surse apropiate administrației prezidențiale a lui Putin care afirmă că, dată fiind această evoluție, autoritățile ruse intenționează să limiteze numărul de sondaje publice cu privire la atitudinea rușilor față de război.

Anterior, astfel de sondaje era realizate regulat de către VCIOM, centrul rus pentru sondarea opiniei publice.

Rușii nu vor să meargă să lupte pe front

„Orice este posibil acum, e mai bine să nu îl faci”, afirmă una dintre sursele citate.

Directorul Centrului Levada, Denis Volkov, a declarat într-o conversație cu jurnaliștii de la Meduza că numărul rușilor care susțin negocieri cu Ucraina a început să crească rapid după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială pe 21 septembrie.

„Aceasta este lipsa de dorință a cetățenilor de a participa personal la ostilități. Sprijinul lor [pentru lupte] rămâne mare, dar dorința de a participa personal la aceastea în rândul oamenilor este destul de mică”, afirmă el, adăugând că:

„În plus, sprijinul încă de la început a fost declarativ pe fondul faptului că oamenii îl percepu ca pe ceva care nu îi privea – ‘viața continuă și chiar devine mai bună’. Acum riscurile au crescut și oamenii vor să înceapă deja negocierile. În același timp, deocamdată, majoritatea lasă situația în continuare la cheremul autorităților: ‘Ne-am dori, dar ei vor decide’.

Grigori Yudin, un sociolog contactat de Meduza pentru a comenta știrea, leagă la rândul său de mobilizare creșterea numărului ruși care vor negocieri de pace cu Ucraina.

Potrivit acestuia, un alt argument pentru ruși în favoarea negocierilor ar fi „pierderea încrederii în victorie din cauza înfrângerilor de pe front și absența unei teorii convingătoare despre cum exact va câștiga Rusia”.

Politologul Volodimir Ghelman spune însă că este puțin probabil ca dinamica opiniei publice față de război să împingă Kremlinul la negocieri adevărate cu Ucraina.

Acesta amintește că partea rusă „nu este pregătită să facă concesii” și că „în general, perspectivele negocierilor depind de cursul ostilităților și deloc de preferințele alegătorilor”.

Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro