Sari direct la conținut

Melescanu a trimis avizele de urmarire penala a ministrilor la procurori

HotNews.ro

Ministerul Justitiei a trimis avizele de urmarire penala a celor opt ministri la Parchetul General si DNA. Teodor Melescanu spune ca nu doreste sa blocheze cererile presedintelui si ca isi intelege atributiile de natura administrativa, dar atragte atentia ca isi declina orice responsabilitate in cauza. Decizia lui Melescanu vine dupa ce presedintele i-a adresat al doilea avertisment ca il va suspenda din functie.

Printr-un comunicat de presa, Teodor Melescanu, ministrul interimar al Justitiei, anunta ca a trimis procurorilor avizele de urmarire penala insotite de documentatia aferenta. Sapte avize au plecat catre Directia Nationala Anticoruptie si unul catre Parchetul General.

DNA a confirmat miercuri dimineata primirea avizelor.

Melescanu precizeaza ca intentia sa este de a respecta legea, ca ” nu cenzureaza actele Presedintelui Romaniei, nu a dorit si nu doreste sa tergiverseze sau sa blocheze cererile inaintate de catre seful statului” si ca „isi intelege atributiile de natura administrativa care deriva din lege”.

Melescanu justifica intirzierea prin afirmatia ca Ministerul Justitiei a facut cunoscut faptul ca la documentatia care insotea cererile de declansare a procedurilor legale de inceperea urmaririi penale trebuiau atasate si dosarele cauzelor. In schimb, Administratia Prezidentiala, a considerat, „in interpretare proprie, ca dosarul cauzei este este format numai din documentele constituite de Presedintie si trimise ministrului justitiei in data de 16 ianuarie, respectiv cererea Presedintelui Romaniei, referatele procurorilor de caz si ale procurorilor sefi, toate in original”, se spune in comunicat.

Fata de aceasta situatie, Melescanu precizeaza ca „isi declina orice fel de responsabilitate in cauza”.

Intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA, afirma ca din momentul primirii avizelor, DNA poate declansa urmarirea penala a ministrilor.

Decizia ministrului interimar vine ca urmare a celor doua avertizari cu suspendarea, sub acuzatia de abuz in serviciu, lansate de presedintele Basescu. De altfel, Melescanu a declarat intr-un interviu dintr-un cotidian central ca se va „consulta cum juristii si specialistii Ministerului pentru a gasi o solutie”.

Opinia juristilor independenti a fost ca decizia Curtii Constitutionale din 6 decembrie este clara in ce priveste dreptul presedintelui de a cere urmarirea penala a ministrilor, decizia acestuia fiind una pur politica, pe care presedintele nu „este obligat sa o argumenteze sau justifice”. Din perspectiva Curtii, ministrul justitiei are doar rolul de a transmite avizele catre Parchet.

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, afirma ca din „punct de vedere procedural este o decizie corecta. Melescanu a dat drumul dosarelor pentru ca Ministerul Public sa-si poata realiza ancheta. Nu cred ca se va putea invoca vrreun viciu de procedura”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro