Sari direct la conținut

Meleșcanu, întrebat cum a votat România în cazul lui Kovesi: Nu știu, întrebați la Ministerul Justiției!

HotNews.ro
Meleșcanu, întrebat cum a votat România în cazul lui Kovesi: Nu știu, întrebați la Ministerul Justiției!

Ministrul Afacerilor Externe susține că nu știe cum a votat reprezentanta României la Bruxelles, ambasadoarea Luminița Odobescu, în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, calificată în „finala” procesului de numire a procurorului-șef al Parchetului European, Teodor Meleșcanu îndrumând joi presa să se adreseze Ministerului Justiției.

Întrebat de HotNews dacă știe cum a votat ambasadoarea Odobescu în consiliul COREPER, la votul câștigat de candidatul francez Jean-François Bohnert în dauna româncei Laura Kovesi, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a răspuns scurt: „Nu!”.

Teodor Meleșcanu ne-a îndrumat către Ministerul Justiției, indicând astfel că mandatul pentru votul României ar fi fost dat de ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader.

Nu intră în competența mea, nu am dat niciun mandat. Este vorba de COREPER, când discutați, este vorba de Consiliul pentru JAI, justiție și afaceri interne, deci dacă doriți un răspuns, la Ministerul Justiției sau la Interne”, a spus Meleșcanu.

Atrăgându-i-se atenția că ambasadoarea Luminița Odobescu aparține de Ministerul Afacerilor Externe, ministrul Meleșcanu a spus că aceasta nu este încadrată în MAE.

Doamna ambasador Odobescu nu este încadrată în Ministerul de Externe, este șeful Reprezentanței Permanente a României, nu a Ministerului de Externe. Ea lucrează cu absolut toți cei care participă la activitatea Uniunii Europene și a Comisiei în special.

Ministerul de Externe este compus din două părți, ca să vă lămuresc, una este centrala MAE și alta sunt ambasade, consulate generale, adică oficiile diplomatice ale României, care sunt în număr de 171. Numirile se fac de către președintele României, deci ambasadorul nu este reprezentantul Ministerului de Externe, este reprezentantul României și toate autoritățile care au competențe în materie de politică externă pot să beneficieze de folosirea abilităților și demersurilor oricărei ambasade”, a mai spus Meleșcanu, într-o conferință, la București, cu prilejul preluării Președinției Consiliului UE de către Finlanda.

Mai multe despre șefa Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, puteți afla de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, unde există o prezentare cu fotografie. Doamna Odobescu a declarat în scris (vezi site-ul MAE), în anul 2018, că a primit salariu de la MAE 41.498 de euro și 16.553 de lei într-un an de muncă la Reprezentanța României de la Bruxelles.

  • Finlanda: Vom relua discuțiile cu Parlamentul European pentru numirea procurorului-șef UE

Finlanda, care a preluat de la 1 iulie Președinția Consiliului Uniunii Europene de la România, își propune ca numirea procurorului-șef european să se facă în timpul mandatului său, adică până la sfârșitul anuli 2019, a declarat ambasadoarea acestei țări la București, Marjut Akola.

Ca Președinție, vom realua discuțiile cu Parlamentul European imediat ce ei vor fi gata. Și vom vedea după discuții care vor fi concluziile. De asemenea, suntem pregătiți pentru numirea unui procuror-șef european în timpul președinției noastre. Strategia este să reluăm discuțiile cu Parlamentul European”, a spus ambasadoarea Finlandei, chestionată de HotNews.

Reamintim că negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru numirea unui procuror-șef al Parchetului European au intrat într-un punct mort, înainte de alagerile europarlamentare din acest an.

Din partea Consiliului UE, negocierile au fost conduse de ambasadoarea Finlandei la UE, Marja Rislakki, secondată de ambasadorul Croației, Mato Škrabalo, și ambasadorul Portugaliei, Nuno Brito.

Reamintim că Parlamentul European, în legislatura trecută, a desemnat-o pe procuroarea româncă Laura Codruța Kovesi pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, însă Consiliul UE l-a desemnat pe candidatul francez, Francois Bohnert. Prin urmare, Parlamentul European și Consilul UE trebuie să negocieze pentru a fi numit un procuror-șef al UE.

În 20 februarie 2019, în timpul mandatului României la Președinția Consiliului UE, ambasadorii statelor aderente la mecanismului Parchetului European au dat votul asupra primilor 3 candidați pentru funcția de procuror-șef european: laura Codruța Kovesi (România), Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). A câștigat francezul în Consiliul COREPER, dar nicio instituție românească nu a confirmat cum a votat (dacă a votat) ambasadoarea noastră, Luminița Odobescu.

În schimb, declarațiile date de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și de premierul Viorica Dăncilă indică faptul că Guvernul României, care asigură și Președinția Consiliului UE, nu a susținut candidatul român. Presa internațională a constatat atunci că Guvernul Dăncilă i-a pus piedici candidatului român. În martie 2019, Tudorel Toader a mai torpilat-o și el pe Kovesi într-o scrisoare publicată în Financial Times, în care spune că ”nu are nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi”, dar ea nu ar trebui numită în funcția de procuror european. Materialul era intitulat ”Coerciția folosită în campania anticorupție românească”.

Cea mai confuză poziție exprimată din partea Guvernului față de Kovesi i-a aparținut lui George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene din MAE. El a dat, la Europa FM, o declarație care sună cam așa, transcrisă:

„Deci asta este un… deci stați un pic aceasta cu alege… deci cu alegerile din Republica Moldova sau cu… La care să… (…) Deci este o chestiune care eu cred că…. în fine, cred că Ministerul Justiției, care de fapt gestionează prin Consiliul JAI tot subiectul, cred că poa’ să vă spună sau poa’ să discute, poa’ să vă zică exact ce-a fost… Eu cred că… (…) Deci eu vă zic… Mecanismele decizionale care sunt acolo, bineînțeles că mandatul respectiv este…, va fi, este un lucru care este gestionat de cel care gestionează Consiliul respectiv. Eu cred că e vorba de…. Deci v-am zis, aici e Consiliul JAI și nu cred că… Bh… acuma acest lucru cred că nici nu…. nu… deci eu nu… , noi nu… neavând nicio legătură cu acest proces… În fine…”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro