Sari direct la conținut

Membrii NATO ar putea trimite trupe în Ucraina, avertizează fostul șef al alianței

HotNews.ro
Anders Fogh Rasmussen, Foto: Raj Valley / Alamy / Profimedia Images
Anders Fogh Rasmussen, Foto: Raj Valley / Alamy / Profimedia Images

Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții tangibile de securitate Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen, potrivit The Guardian.

Rasmussen, care a fost consilierul oficial al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu privire la locul Ucrainei în viitoarea arhitectură de securitate europeană, a efectuat un turneu în Europa și la Washington pentru a evalua schimbările de dispoziție înainte de începerea summitului critic din 15 iulie.

El a avertizat, de asemenea, că, chiar dacă un grup de state ar oferi Ucrainei garanții de securitate, altele nu vor permite ca problema viitoarei aderări a Ucrainei la NATO să fie exclusă de pe ordinea de zi la Vilnius.

Rasmussen a făcut aceste remarci în timp ce actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că problema garanțiilor de securitate va fi pe ordinea de zi la Vilnius, dar a adăugat că NATO – în conformitate cu articolul 5 din Tratatul de la Washington – oferă garanții de securitate depline doar membrilor cu drepturi depline.

„Avem în vedere o serie de opțiuni pentru a semnala că Ucraina avansează în relația sa cu NATO”, a declarat Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith. (integral pe The Guardian)

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că ştie că este „imposibil” ca Ucraina să adere la NATO cât timp Rusia duce un război împotriva ţării sale, relatează Reuters.

„Dar noi suntem oameni rezonabili şi înţelegem că nu putem implica nicio ţară NATO într-un război”, a declarat Zelenski. „Şi de aceea înţelegem că nu vom fi membri ai NATO cât timp acest război va fi în desfăşurare. Nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil”, a explicat Zelenski.

Liderul de la Kiev a făcut presiuni pentru aderarea Ucrainei la NATO, dar aliaţii sunt divizaţi cu privire la cât de repede ar trebui să se întâmple acest lucru. Guvernele occidentale se tem de orice mişcare care ar putea duce NATO mai aproape de un război cu Rusia.

___

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro