Sari direct la conținut

Membru CSM, la bilanțul DNA: Nu e o coincidență că sunt 6 ani de când au dispărut dosarele de corupție din sistemul judiciar

HotNews.ro
Daniel Horodniceanu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Daniel Horodniceanu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul Daniel Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, spune că „nu este o coincidență că sunt șase ani de când au dispărut dosarele de corupție din sistemul judiciar”, după desființarea „formală” a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, ”pentru a fi reînființată, sub o altă organizare, la fel de ineficientă ca predecesoarea sa”.

Daniel Horodniceanu a făcut aceste declarații joi, la bilanțul activității Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2024.

„Să fim atenți și la modificările periodice de practică judiciară, care se produc destul de des”

„Trebuie să vă felicit pentru indicatorii prezentați, care înțeleg că sunt printre cei mai buni din istoria instituției, indiferent că instituția se numea PNA sau DNA. Doresc, însă, să atrag atenția și asupra oportunității de care beneficiați, ca urmare a prevederii din PNRR referitoare la menținerea unei scheme de procurori de 85% în mod permanent.

Acest lucru este de natură să încurajeze procurorii DNA să continue activitatea cu speranța, cu credința că munca lor este importantă, că beneficiază de susținere, că au acces la resurse. Aceasta, în ciuda faptului că ne găsim după aproape trei ani în care Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost desființată, formal, pentru a fi reînființată, sub o altă organizare, la fel de ineficientă ca predecesoarea sa. Probabil nu este o coincidență că sunt șase ani de când au dispărut dosarele de corupție din sistemul judiciar: dosarele de corupție au dispărut, dar, personal, nu sunt convins că a dispărut corupția din justiție”, a declarat Daniel Horodniceanu, conform Agerpres.

El a spus că sunt trase și în acest moment „ponoasele” deciziei Curții Constituționale care a dus la închiderea a mii de dosare.

„Tragem și acum ponoasele deciziei 358/ 2022 a Curții Constituționale care a reinterpretat norme de drept material cu consecința închiderii a mii de dosare penale, cu toate consecințele care decurg de aici. Aceasta după ce, în ultimii ani, reducerea pedepselor, micșorarea termenelor de prescripție, abrogarea sau dezincriminarea temporară a unor infracțiuni, considerarea deciziilor CCR ca fiind retroactive, toate au acționat într-un singur registru, conținând: prescripția răspunderii penale, imposibilitatea trimiterii infractorilor în fața justiției sau, dacă se reușea trimiterea în judecată, micșorarea pedepselor sau chiar achitarea cauzată de modificările aduse conținutului legal. Va trebui în continuare să fim atenți și la modificările periodice de practică judiciară care se produc destul de des”, a spus Daniel Horodniceanu. 

INTERVIURILE HotNews.ro