Sari direct la conținut

Mercenarii ruși Wagner admit pierderi grele suferite în luptele sângeroase cu rebelii tuaregi din Mali / Sursele vorbesc despe zeci de morți, blindate capturate

HotNews.ro
Mercenarii ruși Wagner admit pierderi grele suferite în luptele sângeroase cu rebelii tuaregi din Mali / Sursele vorbesc despe zeci de morți, blindate capturate
Mercenari Wagner în Mali. FOTO: French Military / AP / Profimedia

Rebelii și bloggerii militari ruși anunțaseră deja că zeci de mercenari Wagner au fost uciși sau răniți în confruntările care au avut loc în apropierea frontierei algeriene, scrie Reuters.

Grupul de mercenari Wagner a admis luni că luptătorii săi și soldații malieni au suferit pierderi în luptele grele împotriva rebelilor tuaregi din Mali, în apropierea graniței cu Algeria.

Într-o declarație rară, grupul Wagner a spus că forțele sale au luptat alături de soldații din Mali în perioada 22-27 iulie și că luptătorii săi au fost comandați de Serghei Șevcenko, al cărui indicativ era „Pond”, lângă orașul Tinzaouaten.

„În prima zi, grupul Pond a eliminat majoritatea islamiștilor și i-a pus pe restul să fugă”, a precizat Wagner pe Telegram. „Cu toate acestea, (o) furtună de nisip care a urmat le-a permis radicalilor să se regrupeze și să își mărească numărul la 1.000 de persoane”, au precizat reprezentanții grupului de mercenari.

Wagner a declarat că luptătorii săi au respins din nou un atac, dar că, sub focul masiv al rebelilor, au existat pierderi în rândul Wagner și al armatei maliene.

Ultimul mesaj al grupului Wagner din 27 iulie era: „Noi trei am rămas. Continuăm să luptăm”. Wagner a declarat de asemenea că Șevcenko a fost ucis.

Armata din Mali a declarat la sfârșitul săptămânii că doi dintre soldații săi au fost uciși și 10 răniți. De asemenea, unul dintre elicopterele sale s-a prăbușit vineri în Kidal, în timpul unei misiuni de rutină, dar nimeni nu a fost ucis, a precizat un oficial al armatei.

Rebelii spun că au capturat vehicule blindate

Rebelii tuaregi din nordul Mali declaraseră deja că au ucis și rănit zeci de soldați și mercenari Wagner în două zile de lupte în apropierea frontierei algeriene.

Mișcarea rebelă, Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD), a anunțat sâmbătă într-o declarație că a capturat vehicule blindate, camioane și cisterne în luptele de joi și vineri din orașul de frontieră Tinzaouaten.

Gruparea rebelă a declarat, de asemenea, că a avariat un elicopter, care s-a prăbușit în orașul Kidal, la sute de kilometri distanță.

Mai mulți bloggeri militari ruși relataseră de asemenea că cel puțin 20 de persoane din grupul Wagner au fost ucise într-o ambuscadă în apropierea frontierei cu Algeria.

„Angajați ai (grupului) Wagner PMC, care se deplasau într-un convoi cu trupele guvernamentale, au fost uciși în Mali. Unii au fost capturați”, a scris un important blogger militar rus, Semion Pegov, care folosește numele War Gonzo.

Canalul de știri Baza Telegram, care are legături cu structurile de securitate ale Rusiei, a vorbit de asemenea despre moartea a cel puțin 20 de luptători Wagner.

Ce caută Wagner în Mali

Wagner a jucat un rol proeminent în unele dintre cele mai dure lupte din Ucraina, dar viitorul său a fost pus sub semnul întrebării după revolta eșuată din 2023 și moartea liderului fondator Evgheni Prigojin.

Gruparea de mercenari și-a găsit însă un rol în Africa.

Mali, unde autoritățile militare au preluat puterea prin lovituri de stat în 2020 și 2021, se luptă cu o insurgență islamistă care durează de ani de zile. Regimul militar a susținut că forțele ruse din Mali nu sunt de fapt mercenari Wagner, ci instructori care ajută trupele locale să folosească echipamentele cumpărate din Rusia.

Canalul de Telegram Baza a scris însă duminică că luptătorii Wagner se află în Mali din 2021.

Tuaregii sunt un grup etnic din regiunea Sahara. Mulți dintre ei se simt marginalizați de guvernul malian. Grupul separatist a lansat o insurgență împotriva juntei guvernamentale din Mali în 2012, însă rebeliunea a fost ulterior deturnată de grupuri islamiste.

Au semnat un acord de pace cu Bamako în 2015, dar CSP-PSD s-a retras din negocieri la sfârșitul anului 2022, scrie Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro