Sari direct la conținut

Ținte aeriene depistate de radar în Tulcea, la graniţa cu Ucraina. Armata a ridicat două F-16 / Localnicii, avertizați prin RO-Alert

HotNews.ro
Ro-alert, Foto: IGSU
Ro-alert, Foto: IGSU

Un mesaj RO-Alert a fost transmis miercuri seară pentru zona de nord-est a judeţului Tulcea, cetăţenii fiind avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte în zona graniţei cu Ucraina. Oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în beciuri sau să rămână în casă, departe de geamuri şi pereţi exteriori.

Aminitim că în România s-au descoperit în mai multe rânduri anul acesta fragmente de drone implicate în atacurile ruseşti asupra infrastructurii portuare din Ucraina. Majoritatea au căzut în judeţul Tulcea, dar bucăţi dintr-o dronă au fost găsite inclusiv în Insula Mare a Brăilei.

UPDATE

Ministerul Apărării a transmis miercuri seară noi informații referitoare la alerta din județul Tulcea. Redăm comunicatul MApN:

  • „Miercuri, 23 octombrie, în jurul orei 20.45, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România și Ucraina, în zona Brațului Chilia, în apropierea localității Chilia Veche, județul Tulcea.
  • Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană sub comandă națională și a fost notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea.
  • Pentru monitorizarea situației au fost decolate două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
  • Radarele au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această țintă fiind pierdut în jurul orei 21.00, la 12 km NE de localitatea menționată”.

O a doua țintă urmărită

  • „În jurul orei 21.20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de țintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km NV de Lacul Razim. Ținta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, județul Constanța și, ulterior, către localitatea Jurilovca, județul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km NV de această localitate, în jurul orei 21.40.
  • Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu țintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluție indicate de sistemul de supraveghere radar.
  • Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22.16, iar aeronavele F-16 au revenit pe baza de dislocare”.

Cercetări la fața locului, joi

  • „Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Structurile cu competențe din Ministerul Ministerului Apărării Naționale vor analiza datele și informațiile disponibile pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui eveniment.
  • De asemenea, începând cu dimineața zilei de joi, 24 octombrie, se vor efectua cercetări în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar.
  • MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea”.

„Structurile de apărare au interceptat un posibil atac”

Anterior, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, citați de News.ro, au anunţat că, miercuri seară, a fost transmis un mesaj RO-Alert pentru zona de nord-est a judeţului, după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei.

  • „Menţionăm că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei despre faptul că sunt posibile atacuri ale Federaţiei Ruse asupra teritoriului ucrainean şi că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional, în zona de graniţă a României cu Ucraina”.
  • „Până în acest moment nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor”, au transmis reprezentanţii ISU Tulcea.

Mesajul RO-Alert primit de locuitorii din zonă

Prin mesajul RO-Alert cetăţenii sunt sfătuiţi să se adăpostească.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în casă departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se arată în mesajul RO-Alert, care a fost transmis în jurul orei 21:00.

INTERVIURILE HotNews.ro