Sari direct la conținut

Mesajul Rusiei către SUA: este necesar să vorbim, dar Ucraina trebuie să fie pe agendă

HotNews.ro
Putin si Biden dand mana 2, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Putin și Biden dau mâna în timpul unei întrevederi în Elveția în 2021 Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Rusia consideră că este o necesitate presantă pentru discuții de securitate cu Statele Unite, dar ele trebuie să fie „cuprinzătoare” și să includă subiectul Ucraina, a declarat vineri Kremlinul, citat de Reuters.

„Este imposibil să desprindem segmente individuale din complexul general de probleme acumulate și nu vom face acest lucru“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă Moscova este gata să discute cu Washington despre riscuri nucleare.

„Astfel că suntem deschiși la dialog, dar la un dialog extins curprinzător care acoperă toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea curentă legată de conflictul din Ucraina, legat de implicarea directă a SUA în conflict”, a precizat Peskov.

Statele Unite resping acuzația Rusiei că prin înarmarea Ucrainei a devenit protagonist direct la un război care are scopul de a provoca Rusiei o „înfrângere zdrobitoare strategică”. De asemenea, SUA spune că orice negocieri privind războiul sunt de competența Ucrainei.

Poziția Rusiei, precum a fost prezentată de Peskov, nu este nouă, dar el le-a spus reporterilor că lista de subiecte pe care Rusia și Statele Unite trebuie să le discute este în creștere.

„Per total, dialogul este foarte necesar”, a declarat Peskov. „Este necesar pentru că problemele se înmulțesc, și sunt numeroase probleme asociate cu architectura globală de securitate”.

Din punctul de vedere al Washingtonului, Putin este cel care adăugă probleme pe lista de îngrijorări de securitate.

Săptămâna aceasta, el a vizitat Coreea de Nord, țară înarmată nuclear, și a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul acesteia, Kim Jong Un, și a declarat că ar putea furniza arme rusești Coreei de Nord ca răspuns la înarmarea Ucrainei de către Occident.

De asemenea, Putin a reiterat joi că are în vedere revizuirea doctrinei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare. Ultimul tratat rămas privind controlul armelor, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia și Statele Unite le pot desfășura, urmează să expire în 2026.

INTERVIURILE HotNews.ro