Sari direct la conținut

Metamorfoza lui MM. Cum a fost posibil?

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

In primele aparitii televizate am vazut un candidat plin de sine jucand binisor rolul de civil calin si bland, cu efuziuni patriotarde, cu exaltari religioase dar aparent inofensiv. Am remarcat placerea de a vorbi mult, in special despre propria persoana, modul piezis de a raspunde printr-o frazeologie arborescenta si un ton usor exaltat. L-am gasit cam prea teatral si mieros fata de publicul pe care a dorit sa-l seduca cu modul sau onctuos de fi dupa un sfert de veac de absenta. Personajul s-a hranit la inceput din imaginea fostului lider al miscarii studentesti devenit simbolul libertatii in anii 90, dar s-a vazut nevoit destul de repede sa raspunda unor acuzatii referitoare la trecutul sau sulfuros.

Explicatiile confuze, prolixe si neconvingatoare au inmultit rapid semnele de intrebare. Cata simpatie mai manifesta azi fata de extrema dreapta? Ce legaturi mai are cu Virgil Magureanu? Cu ce afaceri s-a ocupat in toti acesti ani? Cum de era intr-o pozitie de conducere in Asociatia Studentilor Comunisti daca tot facea pe dizidentul? Pe masura ce aceste intrebari au devenit tot mai insistente, calmul si stapanirea lui Marian Munteanu s-au risipit.

Intre timp, unii lideri liberali si fosti colegi de facultate au descris un personaj cu totul diferit fata de cel prezentat la televizor. La primele sedinte, pe unii liberali i-a uluit aroganta si comportamentul autoritar al unui ins adoptat, totusi, de cateva zile din afara partidului. Partidul i-ar fi oferit o masina de campanie, un DUSTER, insa Munteanu a solicitat ceva mai de soi. Traco-dac, dar pana la masina.

In fine, fostii colegi de facultate si-au amintit pe Facebook cateva scene care descriu mai bine personajul. Romanita Constantinescu, fosta colega, relateaza o scena petrecuta in 22 decembrie 89 la fantana din fata Arhitecturii: „Avea o fasa de tifon in jurul fruntii. L-am intrebat daca in noaptea dinainte fusese ranit. Mi-a spus franc: Nu, dar da bine, nu gasesti?”. In caz ca e reala, scena suprinde ceva din oportunismul unui om bine plasat in viata mai mereu.

Noile insemne cu care s-a legat Munteanu la cap de cand si-a anuntat candidatura au fost cele de civil. S-a transformat abuziv si cam peste noapte intr-un reprezentant al societatii civile, desi intre timp a tradat toate valorile cuprinse in imaginea simbol a tanarului student batut la mineriada din iunie 90. Dar si civilia i-a trecut repede. Cand s-a vazut in pericol de a a pierde candidatura, a renuntat la toate functiile detinute in Asociatiile legionaroide si ultranationaliste pe care le-a infiintat si s-a inscris in PNL.

Dar metamorfoza totala s-a produs in momentul retragerii din cursa, cand am vazut adevaratul chip al lui MM: infatuat, extrem de agresiv si cu un eu gonflat pana la cer. Suspiciunea colaborarii cu fosta Securitate a desavarsit colectia de acuzatii cu care s-a procopsit intr-un timp atat de scurt. Din blandul si calinul Munteanu de la inceputul scurtei sale aventuri politice s-a ales praful, lasand locul personajului revarnsard si gaunos descris de fostii sai colegi: „O să aveţi surprize mari de tot. Şi foarte neplăcute pentru toţi cei care au făcut vânzoleala asta. Acum nu este cazul. Eu vreau să lăsăm lucrurile pentru alt moment care va fi foarte plăcut când o să vedeţi ce s-a întâmplat cu CNSAS-ul ăsta, cine a lucrat, cum a lucrat. Ne vom ocupa de ei la momentul potrivit. Nu vreau să amestec lucrurile”.

Odata plecat marele oportunist a venit randul micilor oportunisti sa ocupe locul lasat gol. Cum a simtit ocazia unui salt in cariera, Ciprian Ciucu a negociat rapid cu liberalii lasand balta partidul care l-a propus candidat la primarie. Asta spune ceva despre caracterul acestui tanar politician dar si despre talentul politic al Monicai Macovei cu al sau M10 fara viitor.

Noul candidat al PNL, Catalin Predoiu, al patrulea dupa Busoi, Orban si Munteanu, si-a asumat in sfarsit misiunea cu conditia sa nu-i ceara nimeni demisia in caz ca pierde. Iar de aici incepe discutia despre criza de lideri adevarati. Cum mai pot conduce PNL Gorghiu si Blaga dupa dezastrul de la Bucuresti? Cine isi asuma raspunderea si in ce fel dupa cel mai mare dezastru politic auto-provocat de un partid? De ce nu demisioneaza macar un singur om, dupa ce PNL a ajuns in ridicola situatie de a retrage trei, atentie, trei candidati la primaria Capitalei?

De ce n-a candidat Predoiu de la bun inceput, daca tot doreste sa conduca partide, guverne, tara in calitate de presedinte? Cum a fost posibil ca un dinozaur ca Atanasiu sa impuna un candidat atat de compromitator? De ce pe MM l-au votat zeci de liberali fara ezitare: de frica, din prostie, din servilism? Cine si de ce l-a inventat? Cine i-a infiintat grupul pentru Romania si Alianta Noastra – Romania? Cine l-a resapat si umflat la televizor cu mult inainte de a fi candidat si cu ce scop? Pe scurt, cum a fost posibil? La aceasta intrebare PNL va avea ocazia sa reflecteze in tihna dupa dezastrul implacabil de la locale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro