Metru patrat de spatiu comercial, adjudecat cu 16.000 de euro
Clujul isi consolideaza reputatia de cel mai scump oras din Romania. In cadrul unei licitatii organizate, ieri, de Consiliul Local si de Primarie pentru vanzarea unor spatii comerciale a fost atins un record istoric. O persoana care participa la licitarea spatiului fostului magazin „Exotica” a oferit pretul de 16.397 euro pentru un metru patrat.
Consilierul local PNL Ovidiu Turdean, membru al comisiei de licitatie, a declarat ca suprafata spatiului este de 13,85 de metri patrati. Initial, pretul de evaluare al acestui spatiu comercial era de doar 580 de milioane de lei vechi.
El a spus ca in cadrul licitatiilor organizate in ultimele trei zile pentru vanzarea a 18 spatii comerciale, sumele oferite de concurenti au fost extrem de ridicate. Pentru doar sase spatii comerciale, Primaria va incasa 20 de miliarde lei vechi.
Licitatiile vor continua si in zilele urmatoare, iar saptamana viitoare va fi organizata strigarea a doua pentru spatiile comerciale pentru care nu au existat minimum trei ofertanti. Din pretul incasat in schimbul spatiilor comerciale, 15 la suta va fi varsat in bugetul de stat, iar restul banilor vor ramane in bugetul local.
Cel mai probabil, banii vor fi investiti pentru construirea unor locuinte sociale sau pentru reabilitarea infrastructurii.
Toate spatiile scoase la licitatie au fost initial negociate cu chiriasii actuali. Acestia nu au vrut, insa, sa ofere banii ceruti de autoritatile locale pentru ca au considerat sumele cerute ca fiind prea mari.
Galceava politica
Din anul 2002, vanzarea spatiilor comerciale din Cluj-Napoca a fost motiv de tensiuni. Consilierii locali de atunci erau in conflict cu fostul primar al orasului, Gheorghe Funar. Alesii clujeni si edilul au numit fiecare comisii paralele de licitatie, iar acestea nu au facut altceva decat sa blocheze vanzarea.
Singurii chiriasi care au reusit sa isi cumpere spatiile au fost cei care au dat in judecata Primaria. De altfel, fostul primar Gheorghe Funar era cel care ii sfatuia pe investitori sa actioneze in instanta Consiliul Local.
Dupa schimbarea conducerii Primariei, in comisia de vanzare a spatiilor comerciale au fost numiti alti membri, ca, de pilda, actualii deputati Horia Uioreanu, Levente Mate si Petru Calian. Numai ca procedurile greoaie au intarziat incheierea tranzactiilor, care sunt aproape de finalizare abia la doi ani dupa ce a fost numita noua comisie. Intre timp, o mare parte a membrilor acesteia au fost inlocuiti.
Pe langa cei trei deputati care au parasit Consiliul Local dupa ce au fost alesi in Parlament si fostul presedinte, Alin Tise, a demisionat in momentul in care a fost numit prefect. In locul sau a fost ales consilierul Ovidiu Turdean.
Insa in perioada in care conducea comisia de licitatie, Tise declara ca ar fi primit amenintari din partea unor oameni de afaceri nemultumiti de pretul prea mare cerut pentru spatiile comerciale.