Sari direct la conținut

Mexicul respinge cererea Ucrainei de a-l aresta pe Putin dacă va veni în vizită

HotNews.ro
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Președintele mexican a respins joi cererea guvernului ucrainean de a-l aresta pe Vladimir Putin dacă liderul rus sfidează un mandat internațional de arestare și participă la inaugurarea viitorului președinte al Mexicului în octombrie, potrivit Reuters.

„Nu putem face asta”, a declarat președintele Andres Manuel Lopez Obrador reporterilor în cadrul unei conferințe de presă guvernamentale obișnuite. „Nu depinde de noi”.

Ucraina a cerut Mexicului să îl aresteze pe Putin dacă acesta participă la ceremonia de depunere a jurământului de către președintele ales Claudia Sheinbaum, la 1 octombrie. Solicitarea, într-o declarație a ambasadei Ucrainei din Mexic datată 7 august, a indicat un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) a ONU.

Echipa lui Sheinbaum l-a invitat pe președintele rus să participe la inaugurare, menționând la începutul acestei săptămâni că a trimis o „notificare diplomatică” tuturor țărilor cu care Mexicul menține relații diplomatice.

„Sperăm că guvernul mexican este conștient de faptul că Vladimir Putin este un criminal de război împotriva căruia există un mandat de arestare”, a afirmat ambasada Ucrainei în declarația sa, argumentând că Putin este suspectat că a ordonat răpirea unor copii ucraineni și ducerea lor în Rusia.

Declarația și-a exprimat încrederea că guvernul mexican se va conforma.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie 2023, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina, în februarie 2022.

123 de state membre ale Curții sunt obligate să îl aresteze pe Putin și să îl ducă la Haga dacă va intra pe teritoriul lor.

Mexicul este semnatar al Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, care prevede că este de „datoria fiecărui stat de a supune jurisdicţiei penale pe cei responsabili de crime internaţionale”.

INTERVIURILE HotNews.ro