Sari direct la conținut

Ucraina cere Mexicului să îl aresteze pe Putin, dacă liderul rus va participa la învestirea noului președinte

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ambasada Ucrainei la Ciudad de México a cerut joi Guvernului mexican să îl aresteze pe Vladimir Putin, dacă va veni la ceremonia de învestire a preşedintei mexicane, Claudia Sheinbaum, conform Agerpres. Liderul de la Kremlin are un mandat de arestare pe numele său din 2023, pentru crime de război.

Mexicul l-a invitat miercuri pe Vladimir Putin la ceremonia de învestire în funcția de președinte a Claudiei Sheinbaum, pe 1 octombrie, conform publicației ruse Izvestia, citată de Reuters.  

„Invitația Rusiei de a participa la inaugurarea președintei Sheinbaum a fost trimisă președintelui Putin. El va decide dacă va participa personal la ceremonie sau va desemna un alt oficial de rang înalt”, a declarat un reprezentant al ambasadei Mexicului, conform Izvestia.

Invitația, „o practică protocolară”

Viitorul ministru mexican de externe, Juan Ramon, a subliniat miercuri că invitarea preşedintelui rus nu a fost decât o „practică protocolară”.

Ministerul de Externe al Mexicului a declarat pentru Reuters că Guvernul a trimis invitații tuturor țărilor cu care are relații, precum și organizațiilor internaționale din care face parte, invitându-le la inaugurarea lui Sheinbaum.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie 2023, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina, în februarie 2022.

123 de state membre ale Curții sunt obligate să îl aresteze pe Putin și să îl ducă la Haga dacă va intra pe teritoriul lor.

 „Avem încrederea în Guvernul mexican că va respecta mandatul de arestare internaţional” emis pe numele lui Putin şi „îl va preda organismului judiciar al Naţiunilor Unite de la Haga”, dacă liderul rus va participa la ceremonia de învestire a Claudiei Sheinbaum la 1 octombrie, afirmă diplomații ucraineni.

Mexicul este semnatar al Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, care prevede că este de „datoria fiecărui stat de a supune jurisdicţiei penale pe cei responsabili de crime internaţionale”.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei din Ucraina și a afirmat că Rusia „nu este parte din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.

INTERVIURILE HotNews.ro