Sari direct la conținut

Mihailo Podoliak: Rusia vrea să preia puterea în Moldova cu ajutorul unor bandiţi / Protest antiguvernamental la Chișinău

HotNews.ro
Mihailo Podoliak, Foto: Hennadii Minchenko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Mihailo Podoliak, Foto: Hennadii Minchenko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru televiziunea TV8 că „Rusia vrea să preia puterea în Moldova”, dar acest lucru nu se va întâmpla „cu tancuri”, ca în Ucraina, ci cu „bandiţi”, aluzie la o posibilă lovitură de stat. Duminică este programat un protest antivugernamental la Chișinîu, în spatele căruia ar sta forțe proruse.

Oficialul ucrainean a îndemnat Republica Moldova să facă „alegerea corectă”, referindu-se inclusiv la protestele anunţate pentru duminică în capitala Republicii Moldova, care au loc într-un context tensionat, pe fondul unor temeri că s-ar putea organiza o lovitură de stat în care să fie implicate forţe proruse.

El s-a adresat moldovenilor şi le-a sugerat să aleagă Rusia, dacă vor să trăiască într-un „lagăr de concentrare”, sau puterea actuală, pe Maia Sandu, dacă vor o viaţă „într-o lume liberă”.

„Faceţi întotdeauna alegerea corectă. Invariabil. De ce? Pentru că, dacă te laşi prins de emoţiile greşite sau te sperii, te poţi trezi într-o ţară foarte, foarte rea. Ea poate strica viitorul multor oameni, mai ales al copiilor. Noi înţelegem foarte bine acest lucru şi Rusia a fost atât de nerăbdătoare cu noi, înţelegând că noi aici nu vom ceda niciodată sub nişte proteste, mitinguri pro-ruseşti, adică acest lucru este imposibil de imaginat aici, la Kiev, şi de aceea, Rusia a adus tancuri. În Moldova, Rusia vrea să facă altceva, vrea să preia puterea pentru a vă face ceea ce ne-a făcut şi nouă. Numai că nu cu tancuri, ci cu bandiţi. Gândiţi-vă corect ce înseamnă un protest pro-rusesc. Pe urmă veţi fi gata să alergaţi prin lume în căutarea unei alte case? Pentru că acolo unde e Rusia, nu există Ucraina, Moldova, nu există România, nu există Bulgaria, nu există nicio ţară în afară de lumea lagărului rusesc. Unde domină şi conduc bandiţii, unde domină şi conduc condamnaţii, unde conduc militarii care jefuiesc, ucid şi violează”, a declarat Mihail Podoliak în interviul pentru TV8.

Avertismentul vine în condiţiile în care preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat în faţa liderilor UE şi apoi în faţa participanţilor de la Conferinţa de Securitate de la Munchen că Rusia are planuri pentru a „distruge” şi „sugruma” Republica Moldova.

Tonul între Moscova şi Chişinău s-a înăsprit

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

De atunci, Republica Moldova a interzis accesul în ţară mai multor cetăţeni străini, unii din Serbia şi Muntengru. În cel mai recent exemplu, chiar în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost depistaţi pe aeroportul din Chişinău patru cetăţeni străini care voiau să intre în Moldova cu acte false. Erau cetăţeni din Uzbekistan şi veniseră din Istanbul, precizează jurnal.md.

Protest antiguvernamental în Chișinău

Duminică, la Chişinău este anunţat un protest antiguvernamental, după ce Moldova s-a confruntat cu asftel de mişcări de stradă şi în toamna anului trecut. O investigaţie de presă a arătat că în spatele acestor proteste au stat forţe proruse din Republica Moldova, între care oligarhul Ilan Şor, dat în căutare internaţională.

De altfel, sâmbătă, autorităţile au efectuat peste 20 de percheziţii şi au reţinut opt persoane într-un dosar de finanţare ilegală legat de partidul lui Ilan Şor. Potrivit unui comunicat al Parchetului de la Chişinău, citat de deschide.md, „acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat pe întreg teritoriul R.Moldova, la domiciliile unor membri ai fracţiunii, care sunt implicaţi activ şi sistematic în recepţionarea şi distribuirea banilor în proporţii deosebit de mari către preşedinţi şi vicepreşedinţi ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea şi remunerarea cetăţenilor din diferite regiuni ale ţarii la protestele organizate de Partidul Şor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 19 februarie”.

Tonul între Moscova şi Chişinău s-a înăsprit în ultima vreme, oficialii ruşi avertizând că Republica Moldova ar putea deveni „noua Ucraina”, din cauza orientării ei proocidentale. (sursă news.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro