Mihnea Costoiu, la doi ani de la semnalarea cazului: Ioan Mang a plagiat
Verdictul in cazul Ioan Mang este ca a plagiat si a fost si sanctionat, a declarat Mihnea Costoiu, fostul ministru delegat al Invatamatului Superior, la intrebarea HotNews.ro. Acesta este primul anunt oficial facut in cazul Ioan Mang, la doi ani dupa ce Consiliul de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a luat cazul in analiza. Plagiator dovedit, Ioan Mang este insa si astazi evaluator al calitatii invatamantului superior, iar explicatia lui Mihnea Costoiu este: „acolo este vorba despre un plagiat in cadrul unei lucrari stiintifice”.
- Mai 2012: Ioan Mang demisioneaza din functia de ministru al Educatiei, dupa 7 acuzatii de plagiat in 8 zile de ministeriat si 3 cercetatori straini care au „confirmat plagiatul in clar”
- Iunie 2012: apar primele acuzatii de plagiat impotriva lui Victor Ponta, asa ca toata atentia se muta de la plagiatul lui Mang, la cel al premierului
- Septembrie 2012: Surse apropiate situatiei declarau pentru HotNews.ro ca verdictul Consiliului National de Etica este Ioan Mang a plagiat si ca raportul este inaintat Directiei juridice a Ministerului Educatiei spre avizare. Stirea ca Mang a plagiat, pe surse, este data de aproape toata presa, dupa care cazul intra in uitare
- Iulie 2014: un cititor HotNews.ro ne-a semnalat ca Ioan Mang este evaluator in cadrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior
- Iordan Petrescu, presedintele consiliului ARACIS, a confirmat ca Mang este evaluator al calitatii programelor universitare si a declarat ca pozitia aceasta si cea de acuzat de plagiat „nu sunt compatibile, dar eu nu am fost anuntat de niciun for printr-o hartie: vezi ca e acuzat de plagiat si ca atare vezi ce masuri luati, ca atunci imediat il scoteam in registrul de evaluatori”.
- Tudor Prisecaru, secretar de stat si presedintele autoritatii care asigura secretariatul Consiliului National de Etica, a declarat tot in vara asta pentru HotNews.ro ca „de la CNE a plecat decizia catre comisia juridica a Ministerului Educatiei si abia dupa ce Comisia juridica a Ministerului da verdictul, atunci decizia poate fi publicata„
- HotNews.ro a solicitat oficial, pe 23 iulie 2014, Ministerului Educatiei sa faca publica decizia Consiliului National de Etica si sa explice de ce nu a avizat pana acum, timp de 2 ani, hotararea acestui for. Nu am primit raspunsul nici pana astazi
- Iulie 2014: ARACIS revine si spune: Statutul de evaluator al calitatii invatamantului superior detinut de Mang nu poate fi retras de catre ARACIS atat timp cat nu exista o decizie oficiala
Mihnea Costoiu
Foto: Agerpres
La conferinta de presa de predare-primire a mandatului intre noul ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, si ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, acesta din urma spune ca Ioan Mang a plagiat, a fost si sanctionat si ca verdictul este de 2 ani public.
Informat ca verdictul nu este public (decizia Consiliului National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei nu a fost publicata, pana la aceasta ora) si ca Ministerul Educatiei, la conducerea caruia s-a aflat, nu a raspuns nici pana astazi la solicitarea HotNews.ro de a spune care e decizia, Mihnea Costoiu a declarat ca va transmite HotNews.ro decizia luata de Consiliul National de Etica.
Intrebat de ce Ioan Mang este pe lista de evaluatori ai universitatilor, in conditiile in care este plagiator dovedit, Mihnea Costoiu a declarat: „acolo nu e vorba de un titlu, dansul nu si-a obtinut titlul de doctor in urma unui plagiat; acolo este vorba despre un plagiat in cadrul unei lucrari stiintifice„.
28 iulie, ARACIS: Statutul de evaluator al profesorului Mang nu poate fi retras atat timp cat nu exista o decizie oficiala de plagiat
„In legatura cu articolul publicat in presa referitor la statutul de evaluator ARACIS al Domnului Prof. univ. dr. Mang, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior mentioneaza urmatoarele: Domnul Prof. univ. dr. Ioan Mang este membru al RNE [Registrul National al Evaluatorilor – n.red.] arondat Comisiei de Stiinte Ingineresti din data de 12.12.2010, iar de la inscriere si pana in prezent acesta nu a facut parte din nicio comisie de vizita si, implicit, nu a participat la evaluarea calitatii educatiei la nivel de program de studii universitare de licenta sau master.
Totodata, mentionam ca statutul de membru al RNE al Domnului Prof. univ. dr. Mang nu poate fi retras de catre ARACIS atat timp cat nu exista o decizie oficiala din partea unei institutii legitime in acest sens sau nu s-a pronuntat si semnalat ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti, in conformitate cu Art. 23, alin. 11 al Constitutiei Romaniei.
In ceea ce priveste modalitatea de obtinere a calitatii de evaluator ARACIS, mentionam ca exista o procedura formala, clara si transparenta prin care persoanele interesate pot deveni membri ai RNE. Statutul de evaluator membru al registrului se obtine in urma unui proces de selectie care cuprinde, printre altele, parcurgerea a doua etape de evaluare continand 35 intrebari (Etapa I), respectiv 96 intrebari (Etapa II).
Avand in vedere numarul persoanelor care nu finalizeaza cu succes aceasta etapa de testare, consideram ca agentia reuseste sa impuna rigurozitate in obtinerea calitatii de membru al RNE, acest statut fiind conditionat de cunoasterea standardelor si indicatorilor de calitate ai ARACIS si experienta in managementul educational”.
- Cazul Mang, pe scurt
Ioan Mang, profesor universitar la Universitatea Oradea, la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei – catedra Calculatoare, a preluat fotoliul de ministru al Educatiei pe 7 mai 2012, dupa ce prima propunere a lui Victor Ponta la aceasta pozitie fusese Corina Dumitrescu.
In primele trei zile de la investire, Ioan Mang a fost acuzat de plagiat pentru sapte lucrari publicate sub numele sau. In acelasi timp, trei cercetatori si profesori de talie internationala au declarat ca lucrari ale lor au fost plagiate in articole pe care, la autor, apare numele Ioan Mang. Demnitarul a negat toate acuzatiile care i s-au adus. Pe 15 mai 2012, Ioan Mang si-a depus demisia din functia de ministru al Educatiei.
Pe 8 iunie 2012, Liviu Marian Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a schimbat intreaga componenta a Consiliului National de Etica (CNE), in timp ce acest consiliu ancheta acuzatiile de plagiat aduse fostului ministru al Educatiei Ioan Mang. Componenta Consiliului National de Etica a fost schimbata de ministrul Educatiei cu o zi inainte ca CNE sa discute ultimul raport asupra acuzatiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, a declarat pentru HotNews.ro fostul presedinte al Consiliului National de Etica, Constanta Ganea.
Citeste si: