Sari direct la conținut

Mii de manifestanți anti-Netanyahu la Washington. Mai multe arestări efectuate / Pancarte cu „vinovat de genocid”

HotNews.ro
Mii de manifestanți anti-Netanyahu la Washington. Mai multe arestări efectuate / Pancarte cu „vinovat de genocid”
Protest anti Netanyahu la Washington Foto: Jemal Countess / UPI / Profimedia

Mii de manifestanți s-au adunat miercuri în jurul Congresului american din Washington pentru a protesta împotriva discursului lui Benjamin Netanyahu, unii fluturând drapelul palestinian, potrivit AFP.

Șase persoane au fost arestate în hemiciclul Camerei Reprezentanților, unde vorbea premierul israelian, deoarece au „perturbat” discursul, a scris Poliția Capitoliului pe X.

Afară, în spatele unui vast perimetru de securitate, mii de manifestanți au scandat „Palestina liberă” pentru a protesta față de sosirea liderului israelian, împotriva căruia procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a cerut un mandat de arestare pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Înainte de discurs, au izbucnit mici ciocniri între manifestanți și forțele de ordine, care au folosit spray cu piper împotriva mulțimii pentru a o împinge înapoi în timp ce se apropia de Capitoliu, a observat un jurnalist AFP. „O parte din mulțime a început să fie violentă”, a declarat poliția.

În timp ce discursul lui Benjamin Netanyahu se apropia de final, unii manifestanți au îndepărtat un drapel american de pe un stâlp de pe esplanada gării Washington, în apropiere de Capitoliu, și au pus în locul său un drapel palestinian, a observat un jurnalist AFP.

Alte steaguri americane au fost îndepărtate și cel puțin unul a fost ars, împreună cu o efigie a premierului israelian, notează AFP.

În discursul său din Congresul SUA, Benjamin Netanyahu a declarat că o „victorie” pentru Israel ar fi, de asemenea, o victorie pentru Statele Unite, îndemnându-și principalul aliat să acorde un ajutor militar suplimentar. Iar vizavi de el, în hemiciclu, eurodeputata democrată Rashida Tlaib purta un keffiyeh și o mică pancartă cu, scris negru pe alb, „vinovat de genocid”.

„Arestați acest criminal de război”

Mai devreme, mulțimea s-a îndreptat calm spre imensa clădire albă care domină capitala americană.

„Suntem aici pentru a ne arăta opoziția față de faptul că criminalul Netanyahu este primit în capitala noastră de aceiași politicieni care îi trimit arme pentru a ucide copiii din Gaza”, a declarat pentru AFP Karameh Kuemmerle, de la Medici împotriva genocidului.

„Suntem îngroziți de distrugerea sistemului de sănătate din Gaza”, a spus el, în timp ce teritoriul palestinian a fost asediat și bombardat fără încetare de armata israeliană de când Hamas a lansat un atac fără precedent pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

„Ipocrizia politicienilor și-a depășit complet limitele”, a declarat pentru AFP Mo, un manifestant în vârstă de 58 de ani care nu a dorit să își dea numele complet. Pentru el, sprijinul american pentru Israel este „problema numărul unu” în alegerile prezidențiale americane din noiembrie.

Unii demonstranți l-au arătat pe Benjamin Netanyahu pe un afiș cu infractori căutați, în timp ce alții au cerut pe pancartele lor: „Arestați acest criminal de război”.

Premierul israelian urmează să se întâlnească joi cu președintele american Joe Biden. De asemenea, el urmează să se întâlnească cu vicepreședintele SUA și acum candidat democrat la președinție, Kamala Harris, precum și cu candidatul republican Donald Trump.

La 7 octombrie, comandourile Hamas infiltrate în sudul Israelului din Gaza au comis un atac care a ucis 1 197 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

În replică, Israelul a lansat o campanie aeriană și apoi terestră împotriva acestui teritoriu sărac și suprapopulat, care a provocat un dezastru umanitar și a făcut până în prezent 39 145 de victime, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

INTERVIURILE HotNews.ro