„Mike Waltz e un idiot” / „Asta e ora amatorilor”: rumoare la Casa Albă și în SUA după ce oamenii lui Trump au împărtășit din greșeală cu un jurnalist planurile de război în Yemen

Dezvăluirile redactorului-șef al revistei The Atlantic, care a fost inclus din greșeală într-un grup de chat nesecurizat al aplicației Signal, unde oamenii din administrația Trump discutau despre bombardarea Yemenului, au stârnit rumoare în SUA. În toiul criticilor, Politico scrie despre posibila demitere a consilierului pentru securitate națională, Mike Waltz, considerat responsabil pentru incident. Deocamdată, Trump și secretarul său pentru Apărare au răspuns scandalului cu un atac la adresa jurnalistului.
- Cinci lucruri dezvăluite de mesajele secrete ale administraţiei Trump ajunse din greşeală la un jurnalist
- Ce este Signal, aplicația de mesagerie folosită de administrația Trump pentru a discuta informații secrete extrem de sensibile?
Faptul că înalți funcționari ai administrației Trump au inclus din greșeală un reporter într-o discuție online de grup în care oficialii comunicau planuri de război a declanșat discuții furibunde luni în interiorul Casei Albe, discuții care sugerează că Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională, ar putea fi forțat să demisioneze, scrie Politico.
Potrivit informațiilor publicate chiar de reporterul în cauză, Jeffrey Goldberg, redactor-șef al revistei The Atlantic, acesta a primit o cerere de a se alătura Signal, o aplicație de mesagerie criptată, de la un anume „Mike Waltz” pe 11 martie.
El a fost apoi inclus într-o discuție de grup denumită „Houthi PC small group”, cu ceea ce păreau a fi alți înalți funcționari ai administrației, inclusiv secretarul apărării Pete Hegseth, vicepreședintele JD Vance, directoarea serviciilor naționale de informații Tulsi Gabbard și secretarul de Stat Marco Rubio.
Goldberg a asistat fără să spună nimic la discuțiile oficialilor și a căpătat acces la planurile de război pentru bombardarea rebelilor Houthi din Yemen. Bombardamentul a avut loc. După care, jurnalistul a publicat un articol.
Luni după-amiază, pe fondul criticilor, un înalt funcționar al administrației a declarat pentru Politico că soarta lui Waltz, considerat responsabil pentru includerea jurnalistului în chat, este încă neclară.
„A fost o imprudență să nu verificăm cine era pe chat. A fost nechibzuit să purtăm această conversație pe Signal. Nu poți fi imprudent în calitate de consilier pentru securitate națională”, a declarat oficialul.
O persoană apropiată Casei Albe, citată de Politico, a fost și mai tranșantă: „Toată lumea de la Casa Albă poate fi de acord cu un singur lucru: Mike Waltz este un idiot nenorocit”.
O a treia persoană familiarizată cu consecințele a declarat că Trump a vorbit cu Waltz despre această problemă și că, pentru moment, Casa Albă îl susține.
Demiterea atât de rapidă a lui Waltz, scrie CNN, ar însemna că președintele admite faptul că a greșit în alegerea unor oficiali cheie din domeniul securității naționale despre care mulți dintre criticii săi – și chiar unii senatori republicani – au avertizat că nu sunt pregătiți pentru această funcție.
Mai multe nereguli și o posibilă ilegalitate
Criticii au observat că procedura folosită de oficialii administrației ridică mai multe probleme. Ideea că oficialii de top ar discuta o chestiune atât de sensibilă în afara unui cadru strict secret este neobișnuită.
La discuția de grup ar fi participat, printre alții, vicepreședintele JD Vance, secretarul Apărării Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio, Waltz, șefa de cabinet a lui Trump, Susie Wiles și Tulsi Gabbard, directoarea Serviciilor Naționale de Informații.
Și mai surprinzător este faptul că Hegseth a postat detalii operaționale ale loviturilor din Yemen, inclusiv informații privind țintele, armele și secvența atacurilor, a scris The Atlantic.
Casa Albă nu a explicat de ce oficialii nu au folosit facilitățile disponibile pentru discuții clasificate, inclusiv telefoane sau sisteme informatice securizate sau spații securizate de la Casa Albă sau din agențiile lor.
Nu există niciun semn în acest moment că atacurile împotriva rebelilor Houthi din Yemen au fost compromise. Dar discutarea unor astfel de chestiuni în afara mediilor clasificate pune în pericol siguranța forțelor americane aflate în luptă.
Există o problemă mai serioasă. Judecând după relatarea din The Atlantic, este posibil ca discuția să fi încălcat legea, și anume Espionage Act, care incriminează publicarea de materiale clasificate, scrie CNN.
Ar mai fi ceva. Mulți dintre oficialii care discutau planuri de război pe chat au criticat-o intens pe candidata democrată la prezidențialele din 2016, Hillary Clinton, în legătură cu informațiile clasificate găsite pe serverul privat al acesteia.
Clinton a fost anchetată, iar criticii republicani au spus că ar trebui chiar să ajungă la închisoare – tema fiind una importantă în timpul campaniei pentru alegerile din 2016, câștigate de Trump.
Atacuri la adresa jurnalistului care a dezvăluit cazul
Președintele Donald Trump a declarat luni că nu are informații despre această chestiune. „Nu știu nimic despre asta”, a spus el.
„Nu sunt un mare fan al The Atlantic. Este, pentru mine, o revistă care fă faliment. Cred că nu este o revistă prea bună. Dar nu știu nimic despre ea”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Secretarul Apărării Pete Hegseth a negat că ar fi împărtășit planuri de război pe chat.
„Vorbiți despre un așa-numit jurnalist, mincinos și extrem de discreditat, care și-a făcut o profesie din răspândirea de neadevăruri de nenumărate ori”, a spus Hegseth, atacând credibilitatea lui Goldberg, cu trimitere la articole din trecut ale acestuia, critice la adresa lui Trump.
Jeffrey Goldberg a declarat pentru CNN că afirmația lui Hegseth este o minciună. „A trimis planuri de atac – când urmau să fie vizate țintele, cum urmau să fie vizate, cine se afla la aceste ținte, când avea loc următoarea secvență de atacuri”, a declarat Goldberg pentru CNN.
Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (NSC), recunoscuse deja pentru The Atlantic că chat-ul „pare a fi un lanț de mesaje autentic.
Consiliul Național de Securitate a declarat că analizează „modul în care un număr a fost adăugat din greșeală” în grupul de chat.
În același timp, oficialul a observat că discuția descrisă de presă „este o demonstrație a coordonării profunde și bine gândite a politicilor între înalții funcționari”.
„Succesul operațiunii (împotriva) Houthi demonstrează că nu au existat amenințări la adresa militarilor noștri sau a securității noastre naționale”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al NSC.
„Nu e de mirare că Putin îi face de râs la masa negocierilor”
Reacțiile de la Washington au fost dure, iar unii republicani s-au alăturat corului de critici.
„Dacă republicanii din Cameră nu vor organiza o audiere privind modul în care acest lucru s-a întâmplat IMEDIAT, o voi face eu însumi”, a declarat reprezentantul democrat Pat Ryan.
În interiorul Pentagonului, oficialii s-au declarat șocați. „Este absolut de necrezut”, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru Politico.
Democrații au condamnat problema de securitate. Luni după-amiază, în plenul Senatului, liderul minorității, Chuck Schumer, i-a cerut liderului majorității, John Thune, să facă presiuni pentru o „investigație completă” a incidentului.
„Fiecare dintre oficialii guvernamentali din acest chat a comis acum o infracțiune – chiar și accidental – care în mod normal ar implica o pedeapsă cu închisoarea”, a declarat senatorul Chris Coon din Delaware, principalul democrat din comisia care controlează bugetul Pentagonului.
„Nu putem avea încredere în nimeni din această administrație periculoasă pentru a menține siguranța americanilor”, a adăugat el.
„Asta e ora amatorilor”, a scris și senatorul democrat de Arizona Ruben Gallego, un veteran al Marinei, într-o postare pe X.
„Acestea sunt geniile care vând și Ucraina și ne distrug alianțele din întreaga lume. Nu e de mirare că Putin îi face de râs la masa negocierilor”, a spus acesta.
Reprezentantul republican Don Bacon (Neb.), care face parte din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, a declarat că, deși este uman să „trimiți din greșeală un SMS persoanei greșite”, relatările din presă sunt îngrijorătoare.
„Acțiunea de neconceput a fost trimiterea acestor informații prin rețele nesecurizate”, a declarat Bacon. „Nimic din toate acestea nu ar fi trebuit să fie trimis pe sisteme nesecurizate. Rusia și China monitorizează cu siguranță telefonul său neclasificat”, a spus acesta.
Întrebat despre articolul din Atlantic, senatorul republican John Cornyn din Texas a declarat: „Pare a fi o mare greșeală. … Există vreun alt mod de a o descrie?”
Vance, din nou critic la adresa europenilor
Doi dintre oficialii cu care au vorbit jurnaliștii Politico au declarat că, în timp ce Trump ar putea da vina pe Waltz pentru compromiterea potențială a securității naționale a SUA, el ar putea fi nemulțumit și de Vance, care și-a arătat dezacordul față de bombardarea Yemenului, sau de Hegseth, care a împărtășit detalii sensibile cu grupul.
În cadrul discuției de pe grupul de Signal, JD Vance și-a exprimat într-adevăr dezacordul față de strategia administrației – considerând că bombardarea rebelilor Houthi și eliberarea căii de navigație i-ar ajuta pe europeni și nu corespunde politicii „America First”.
„Cred că facem o greșeală” cu loviturile militare din Yemen, a spus vicepreședintele SUA, amintind că 3% din comerțul SUA și 40% din cel european trec prin Canalul Suez.
„Există un risc real ca publicul să nu înțeleagă acest lucru sau de ce este necesar. Cel mai puternic motiv să facem acest lucru este, după cum a spus POTUS (președintele Statelor Unite, n.r.), să transmitem un mesaj”, a adăugat Vance.
„Nu sunt sigur că președintele este conștient de cât de inconsecvent este acest lucru cu mesajul său despre Europa în acest moment. Există un risc suplimentar să vedem o creștere moderată până la severă a prețurilor petrolului. Sunt dispus să susțin consensul echipei și să păstrez aceste preocupări pentru mine. Însă există un argument puternic pentru o amânare cu o lună”, a mai afirmat vicepreședintele JD Vance.
„Împărtășesc pe deplin aversiunea ta față de europenii profitori. Este patetic”, a răspuns Hegseth.
Criticile la adresa europenilor au ocolit faptul că Regatul Unit își folosește avioanele de realimentare aeriană pentru a ajuta la menținerea avioanelor americane în aer deasupra Yemenului. Regatul Unit, Franța și alți aliați NATO au, de asemenea, nave de război în Marea Roșie care escortează nave comerciale și doboară drone și rachete Houthi.