Sari direct la conținut

Miliardarul care conduce Oracle visează la un viitor în care supravegherea în masă va fi asigurată de A.I. și toată lumea se va comporta „cât mai frumos”

HotNews.ro
Miliardarul care conduce Oracle visează la un viitor în care supravegherea în masă va fi asigurată de A.I. și toată lumea se va comporta „cât mai frumos”
Larry Ellison în timpul unei prezentări organizate la Oracle OpenWorld în 2019, FOTO: Justin Sullivan / Getty images / Profimedia Images

Larry Ellison, miliardarul care conduce gigantul tech Oracle, consideră că inteligența artificială (A.I.) este pe cale să ducă la o nouă eră a supravegherii în masă a cetățenilor și spune că compania pe care a fondat-o este pregătită să ofere soluțiile tehnice de implementare a acestei viitoare realități, relatează Business Insider și The Register.

„Vom avea supraveghere”, a declarat el în timpul unei ședințe organizate săptămâna trecută pentru a discuta cu investitorii Oracle despre rezultatele financiare ale companiei. Larry Ellison a folosit această ocazie pentru a-și împărtăși gândurile despre viitorul aplicațiilor de supraveghere ce folosesc A.I.

„Fiecare polițist va fi supravegheat permanent și, dacă va exista o problemă, A.I. va raporta acea problemă și o va raporta persoanei adecvate”, a declarat el.

Printre altele, el a spus că se așteaptă ca dronele să înlocuiască mașinile de poliție în urmăririle de mare viteză. „Ai doar o dronă care urmărește mașina”, a subliniat el.

Jurnaliștii de la Business Insider notează sarcastic că „el nu a precizat dacă acele drone vor transmite în direct urmăririle pe canalele de știri”.

Ellison spune că totul va fi înregistrat și raportat automat cu ajutorul A.I.

Însă, după cum subliniază atât Business Insider, cât și site-ul specializat pe tehnologie The Register, miliardarul american nu se așteaptă ca sistemele ce folosesc A.I. să fie folosite doar pentru tragerea la răspundere a polițiștilor sau urmărirea infractorilor.

„Cetățenii se vor comporta cât mai frumos cu putință deoarece noi înregistrăm și raportăm constant”, a spus el, deși nu este clar cum își imaginează că vor fi făcute aceste înregistrări, cu camerele de umăr ale polițiștilor sau cu camere CCTV montate în spațiile publice.

„Există atât de multe oportunități de a exploata A.I.”, a spus el, în schimb. Un alt exemplu pe care l-a dat în acest sens ține de folosirea A.I. pentru a analiza imaginile din satelit pentru a oferi prognoze despre recoltele agricole, dar și sugestii pentru a îmbunătăți productivitatea lor.

Însă, indiferent care ar fi soluția tehnologică vizată, Ellison i-a asigurat pe investitori că Oracle se va afla în prima linie pentru a oferi infrastructura necesară.

Miliardarul scoate în evidență înțelegerile încheiate de Oracle cu Microsoft și compania de A.I. a lui Elon Musk

„A.I. este fierbinte, în timp ce bazele de date nu mai sunt”, a spus antreprenorul tech care a cofondat Oracle în 1977 și care o avere estimată de agenția Bloomberg la 178 de miliarde de dolari, mai mică decât doar a lui Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg și Bernard Arnault în momentul publicării acestui articol.

Ellison le-a transmis însă investitorilor că, deși bazele de date pentru care Oracle este cunoscută nu mai sunt o tehnologie de avangardă, ele sunt cruciale și pentru sistemele A.I. fiindcă acestea au nevoie de date organizate pentru a fi valoroase.

Miliardarul a dat exemplu în acest sens contractele încheiate recent de Microsoft și xAI, compania de inteligență artificială a lui Elon Musk, cu Oracle pentru oferirea de soluții de infrastructură.

„Dacă Elon și Satya [Nadella, CEO-ul Microsoft] ne aleg pe noi, acesta e un semn bun. Noi avem tehnologie care este valoroasă și se diferențiază”, le-a transmis Ellison investitorilor.

„Care este una dintre utilizările ideale ale acestei oferte diferențiate? Maximizarea capabilităților A.I. legate de siguranța publică”, a subliniat miliardarul în vârstă de 80 de ani.

El ocupă în prezent funcția de director pentru tehnologie (Chief Technology Officer) și președinte executiv al Oracle. La funcția de director executiv (CEO) a renunțat în 2014.

INTERVIURILE HotNews.ro