Ministerul Finanțelor a scăpat de Franklin Templeton de la Fondul Proprietatea / Fondurile de pensii au înclinat balanța
Ministerul Finanțelor a scăpat de Franklin Templeton de la Fondul Proprietatea, cel mai probabil cu ajutorul fondurilor de pensii. Prin urmare, mandatul de administrare a fost prelungit cu doar un an, în loc de 4 cum a dorit administratorul Fondului.
Rămâne de văzut dacă în perioada următoare fondurile de pensii vor avea parte de o scutire la impozitul pe dividende, lucru despre care se aude prin piață în ultima perioadă.
Ministerul Finanțelor, când a propus prelungirea cu doar un an al mandatului, afirma că dorește “reașezarea Fondului Proprietatea pe un făgaș investițional pe termen mediu și lung, aliniat priorităților de dezvoltare economică ale României”.
“Fondul Proprietatea poate să răspundă unei nevoi reale de dezvoltare a pieței financiare – acoperirea (parțială a) contribuției locale la fondurile de private equity cofinanțate prin PNRR”, spune documentul semnat de ministrul Marcel Boloș.
Acum urmează un proces de selecție a unui nou administrator.
În ceea ce privește o altă propunere a Ministerului Finanțelor, respectiv ca în Comitetul reprezentanților Fondului să fie numită o persoană despre care presa a scris de-a lungul timpui că a lucrat în SRI (Liliana Anghel), aceasta a picat.
Într-unul dintre interviurile acordate recent, Johan Meyer (Director General al Franklin Templeton București și Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea) vorbea despre strategia de investiții pe care a pregătit-o și pentru care ar avea nevoie de 4 ani.
“Acum, dacă ne uităm la ciclul de viață al unei investiții tipice de capital privat, acesta depășește confortabil patru ani de la identificarea investiției, executarea tranzacției, colaborarea cu compania pentru a crește valoarea și apoi exitul. Așadar, am considerat că este nepotrivit să propunem un mandat pe termen scurt în timp ce încercăm să propunem o strategie pe termen lung pentru Fond”, a afirmat Meyer.
Potrivit acestuia, unul dintre domeniile pe care le-a identificat ca având un potențial semnificativ pentru Fond și, în cele din urmă, pentru piața de capital din România, “este potențialul de investiții în oportunități de pre-IPO, unde ne putem folosi experiența noastră existentă, expertiza în parteneriatul cu companiile și în pregătirea companiilor pentru listarea la bursă”.