Sari direct la conținut

Ministerul Mediului: „Se estimează că viitura de pe Dunăre va afecta România la sfârșitul săptămânii”

HotNews.ro
Ministrul Mediului survolează zona Porțile de Fier - Galați / Foto: Facebook Ministerul Mediului
Ministrul Mediului survolează zona Porțile de Fier - Galați / Foto: Facebook Ministerul Mediului

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România, ca punct maxim, la sfârșitul acestei săptămâni, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet, care luni a survolat cu un elicopter mai multe zone din țară cu risc crescut de inundații.

Fechet și experți de la Apele Române și din Departamentul pentru Situații de Urgență au survolat luni zona de la Porțile de Fier, până la Galați, anunțând pe Facebook că vor verifica 1.200 de kilometri de diguri, iar acolo unde sunt puncte „vulnerabile” vor ateriza și vor face verificări în teren.

Prima oprire a fost la Porțile de Fier, unde au existat discuții despre debitul de apă pe care digul din zona hidrocentralei îl poate susține. 

Conform Ministerului Mediului, autoritățile sunt în alertă și au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situației.

Imagini din elicopter / Foto: Facebook Ministerul Mediului
Imagini din elicopter / Foto: Ministerul Mediului

„Se estimează că viitura va afecta România la sfârșitul săptămânii, iar măsurile proactive sunt esențiale. Aceste inundații sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri și acoperirea orașelor cu noroi. România se pregătește să facă față acestei crize cu o coordonare eficientă între instituții. Specialiștii sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine”, a transmis Mircea Fechet.

Debitul Dunării, dublu față de media multianuală

Duminică, debitul Dunării la intrarea în țară a crescut până la 7.900 m3/s, mai mult decât dublu fața de media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 m3/s, conform Institutului Național de Hidrologie

Fechet a susținut săptămâna trecută, miercuri, că „nu există niciun risc în legătură cu Dunărea”.

„Vom avea, cel mai probabil, un maxim de 10.000 mc pe secundă, dar aceasta nu este o situație de negestionat. În 2006, am avut la Baziaș 15.000 mc pe secundă și autoritățile s-au descurcat foarte bine”, a declarat miercuri, la Guvern, ministrul, întrebat de jurnaliști ce măsuri vor fi luate în cazul creșterii debitului pe Dunăre.

Vineri, Budapesta a fost inundată, iar Dunărea a ajuns până la scările clădirii Parlamentului, după o creștere de aproape un metru în 24 de ore. Duminică, nivelul apei a scăzut cu aproximativ 20 de centimetri, dar apa nu s-a retras suficient, așa cum sperau autoritățile. Viitura a coborât la Sud de capitala Ungariei, în localitatea Peks, unde nivelul apei a ajuns la aproape 8 metri, conform Știrile Pro TV

INTERVIURILE HotNews.ro