Sari direct la conținut

Ministerul Mediului sustine proiectul care interzice folosirea cianurilor in mineritul de aur si argint. Guvernul va discuta daca isi asuma acest punct de vedere

HotNews.ro
Cristiana Pasca - Palmer, Foto: Hotnews
Cristiana Pasca - Palmer, Foto: Hotnews

Ministerul Mediului sustine proiectul de lege aflat in Parlament care interzice folosirea cianurilor in minerit si un punct de vedere in acest sens a fost trimis recent Guvernului. Ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer a declarat ca acest punct de vedere va fi discutat in Guvern, alaturi de punctele de vedere de la alte ministere implicate, si se va elabora un punct de vedere al Executivului, care va fi trimis Parlamentului. Ministrul Mediului a explicat intr-un scurt interviu acordat HotNews.ro de ce propune interzicerea cianurii in mineritul de aur si argint.

„Am trimis Guvernului, inca din data de 11 aprilie, punctul meu de vedere si al Ministerului Mediului referitor la interzicerea folosirii tehnologiei pe baza de cianura in mineritul de aur si argint. De ce? Pentru ca in Parlament exista o propunere legislativa a unui parlamentar de a interzice folosirea cianurilor, de mai multi ani, si acum cateva luni Parlamentul a solicitat Guvernului Ciolos un punct de vedere pe aceasta lege. Si sigur, cum este procedura, departamentul din Guvern pentru relatia cu Parlamentul a trimis ministerelor interesate solicitarea de a-si exprima punctul de vedere. Este o premiera ca Ministerul Mediului si eu ca ministru sa imi exprim un punct de vedere in favoarea interzicerii cianurii. Va urma o discutie la nivel de Guvern. Premierul Ciolos a dispus sa se formeze un grup de lucru si sa discutam cu argumentele pro si contra astfel incat la nivel de Guvern sa se ia o decizie”, a declarat ministrul Mediului pentru HotNews.ro.

Aceasta a expus argumentele care stau la baza acestei decizii:

„In argumentarea pe care am facut-o si am trimis-o departamentului pentru relatia cu Parlamentul am luat, in principal, in calcul impactul asupra mediului pentru ca asta este mandatul meu si mandatul ministerului. Argumentarea mea s-a bazat pe cateva lucruri, in principal faptul ca noi in Romania am experimentat cateva catastrofe. Stiti bine ca in 1971 la Certej, atunci cand s-a rupt iazul de decantare au fost pierderi de vieti omenesti, 89 de oameni, foarte multi raniti, practic blocuri intregi au fost inghitite de un val de moloz si cianura care a venit peste oameni. Lucrul acesta s-a intamplat din nou la Baia Mare, in anul 2000, cand iazul s-a rupt si tone de apa cianurata s-au revarsat in raurile din zona si mai departe au ajuns pana in Dunare si s-a creat o problema transfrontaliera, un dezastru ecologic. Pe de alta parte, la nivel european, Parlamentul European a dat deja o rezolutie, inca din anul 2010, prin care recomanda interzicerea de cianuri in minerit. In Europa, cianura se mai foloseste doar in doua state, Finlanda si Suedia, dar foarte multe alte tari, care aveau resurse de aur si foloseau tehnologia pe baza de cianuri au interzis folosirea ei: Germania, Polonia, Ungaria, Slovacia. Mai este un lucru, in alte parti aceste exploatari sunt departe de zone populate, in Romania, aceasta industrie este in zona dens populata. Adica in Baia Mare iazul este intr-o parte, restul in partea cealata si trebuie sa treci cu aceasta apa cianurata prin tot orasul”, a explicat ministrul.

Cristiana Pasca-Palmer spune ca riscurile sunt mult mai mari dect beneficiile in cazul folosirii cianurii in industria de minerit, iar autoritatile locale, de exemplu Baia Mare, si oamenii de acolo nu mai doresc intoarcerea la minerit, in primul rand din considerente de poluare si sanatate.

„Este o decizie foarte grea, intr-o speta foarte grea, sunt argumente de mediu foarte serioase, din punctul meu de vedere riscurile sunt mult mai mari decat beneficiile economice pentru ca noi am ramas, din pacate, in urma industriei de minerit cu multe probleme, nu numai cianura, dar am ramas cu toate aceste iazuri de decantare pe care nu le gestionam foarte bine. Unele sunt ecologizate, dar noi ca si stat nu avem capacitatea si resursele financiare sa ecologizam toate aceste iazuri. Si atunci am spus ca trebuie sa aplicam principiul preventiei referitor la accidentele majore cu substante periculoase”, a spus aceasta.

Intrebata ce se va intampla cu proiectul de la Rosia Montana si cel de la Certej, Cristiana Pasca-Palemer spune ca aceste exploatari nu au inceput, nu au autorizatie de mediu, iar firmele se pot orienta spre alte tehnologii, mai prietenoase cu mediul.

„Aceste proiecte vor depinde de parcursul punctului de vedere exprimat de noi si de ce va decide Guvernul sa isi asume ca pozitie. In Romania, in clipa de fata nu se foloseste cianura in minerit. A fost folosita pana in anul 2006. Au existat doar 4 perimetre de exploatare concesionate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru extragerea minereurilor de aur si argint prin cianurare, respectiv la Certej, Baia Mare, Baita si Rosia Montana, dar pentru niciunul dintre aceste proiecte nu a fost emisa inca autorizatia integrata de mediu”, a explicat ministrul.

In plus, aceasta spune ca ar trebui sa ne orientam spre reciclare. ” Mare parte din aurul extras se foloseste in circuitele electronice pentru telefoanele mobile. In lumea moderna, oamenii schimba telefoanele mobile foarte des, cam o data la un an si ele ajung la groapa de gunoi. Se pot recicla, se numeste minerit urban, iar EUROSTAT a calculat ca dintr-o tona te telefoane mobile reciclate se poate recupera intre 150 si 450 grame de aur. Dintr-o tona de minereu se extrag 0, 2 grame de aur. In Marea Britanie cam 15 milioane de telefoane mobile se arunca pe an. Asta inseamna 600 de kg de aur care ajung la gunoi, in jur de 6 milioane de euro. Cred ca trebuie sa avem o abordare mai deschisa”, a incheiat ministrul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro