Ministerul Sănătății: 12.000 de doze de imunoglobulină vor fi aduse în România în luna mai
12.000 de doze de imunoglobulină, dintre care 9.000 prin Mecanismul de protecţie civilă, vor fi aduse în România în luna mai, promite Ministerul Sănătății, într-un comunicat citat de Agerpres.
„În această după-amiază (miercuri – n.red.), alte 2.500 de fiole de imunoglobulină au intrat în depozitul Companiei Naţionale UNIFARM şi urmează a fi distribuite către unităţile sanitare, în funcţie de solicitările acestora. În luna mai vor fi aduse încă 12.000 doze de imunoglobulină, dintre care 9.000 prin Mecanismul de protecţie civilă”, se arată în comunicat.
Potrivit Ministerului Sănătății, de la începutul anului şi până în prezent au fost aduse în Romania 14.563 de fiole de imunoglobulină, 7.300 dintre acestea prin Mecanismul de protecţie civilă declanşat de către Ministerul Sănătăţii la începutul lunii martie.
„Avem în acest moment 5 tipuri de imunoglobulină disponibile pentru tratarea pacienţilor noştri pentru toate tipurile de imunodeficienţă – primară, secundară, sepsis sever. Spitalele pot comanda produsele necesare de la UNIFARM. Este foarte important că producătorii au început să revină pe piaţa românească în urma măsurilor luate de Guvern”, afirmă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Imunoglobulină adusă prin Mecanismul de protecție civilă, ținută 3 săptămâni în depozitul Unifarm
HotNews.ro scria, în urmă cu o săptămână, că pacienții cu imunodeficiențe primare, care nu au acces la tratament din vara anului trecut, din cauză că medicamentele lipsesc din România, au așteptat mai mult de 3 săptămâni pentru ca imunoglobulina adusă în țară pe 31 martie (3.850 de doze), prin Mecanismul de protecție civilă, să fie distribuită către spitale. Ministerul Sănătății a avut nevoie de 3 săptămâni pentru a emite ambele ordine necesare pentru ca medicamentele să fie distribuită către spitale: ordinul care stabilește prețul medicamentelor, emis lunea trecută, și ordinul care introduce medicamentele pe programul național pentru boli rare și sepsis sever, emis 4 zile mai tâziu, vinerea trecută. Abia din acest moment, spitalele au început să lanseze licitațiile pentru a cumpăra imunoglobulina de la Unifarm.
Cel de-al doilea ordin – Ordinul comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin care medicamentele sunt introduse pe Programul național pentru boli rare și sepsis sever, dar și pe programele de tratament pentru câteva tipuri de transplant – a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 20 aprilie, la 3 săptămâni după ce medicamentele ajunseseră în țară.
Anterior, un alt ordin de ministru, care stabilea prețul imunoglobulinei (Octagam) aduse pe 31 martie din Austria prin Mecanismul de protecție civilă, fusese publicat în Monitorul Oficial la începutul săptămânii trecute. (Pe larg aici)
Pentru ca spitalele să poată începe să achiziționeze, prin licitație, de la Unifarm (distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății) imunoglobulina adusă la finalul lunii martie din Austria, era nevoie de emiterea celor două ordine de ministru.
De altfel, câteva spitale au lansat anunțurile de licitație pentru achiziționarea imunoglobulinei aduse din Austria (Octagam) în jurul datei de 20 aprilie, când ordinul care introduce medicamentele în programele naționale de tratament a fost publicat în Monitorul Oficial.
Imunoglobulina lipsește din România încă din vara anului trecut. În tot acest timp, cantitățile de medicamente care au intrat în țară au fost mai mici decât necesarul, iar pacienții au fost nevoiți de luni de zile să își cumpere imunoglobulină din Ungaria sau din Bulgaria, cei care își permit, chiar dacă, teoretic, tratamentul ar trebui să fie 100% compensat în România.
Ministrul Sorina Pintea a anunțat pe data de 5 martie că România a activat mecanismul de protecție civilă în cazul imunoglobulinei, medicament care lipsește de pe piață din vara anului trecut: „Am considerat că nu mai avem timp. România are nevoie de acest medicament în acest moment”, spunea pe 5 martie Sorina Pintea, adăugând că „din estimarile primite de la Casa de Asigurari de Sănătate, avem nevoie de 5.000 de fiole de 2, 5 mg lunar”.
Citește aici ce este imunoglobulina, cât costă și cum a dispărut tratamentul din România.
Citește și: