Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății vrea să interzică vânzarea sucurilor în școli. Lista produselor nerecomandate elevilor 

Raft de supermarket cu sucuri carbogazoase, Foto: Shutterstock
Raft de supermarket cu sucuri carbogazoase, Foto: Shutterstock

Băuturile răcoritoare, energizantele, băuturile pentru sportivi și băuturile calde, de tip cafea sau ceai instant, nu vor mai putea fi vândute la chioșcurile din școli, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătății, pus în dezbatere publică în urmă cu câteva zile.

„În incinta școlilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea”, se arată în anexa proiectului

În document sunt trecute ca alimente nerecomandate vânzării și alimentele cu conținut mare de zaharuri (peste 15g zaharuri/100g de produs), alimente cu conținut mare de grăsimi sau cele cu conținut mare de sare: 

Proiect Ordin de Ministru. Foto: captură proiect

Despre acest proiect a scris anterior edupedu.ro, care notează că lista alimentelor nerecomandate copiilor și adolescenților este actualizată după 16 ani.

Alimentele și băuturile care pot fi oferite copiilor în școli sunt împărțite în tabele, conform grupelor alimentare: fructe și legume, cereale, produse din cereale și amidonoase, lapte, derivate din lapte și alternative, carne, produse din carne și alternative. 

În fiecare tabel din anexă sunt exemple de produse încadrate în funcție de trei criterii: „A se servi cel mai des”, „A se servi ocazional” și „A nu se servi”.

Alimentele care nu ar trebui consumate de elevi 

Conform proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, din categoria fructelor și legumelor nu ar trebui ca elevii să consume: 

  • suc de fructe îndulcit;
  • legume și fructe prăjite în baie de ulei/ pane;
  • compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali;
  • legume și fructe ambalate cu sos;
  • piure de fructe cu adaos de zahăr;
  • mâncare pentru copii 1-3 din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare și/sau zahăr.

La capitolul „pâine” Ministerul Sănătății a inclus la categoria „a nu se servi” pâinea îndulcită sau aromată și pizza congelată. 

Când vine vorba despre paste și orez, elevilor nu le este recomandat să mănânce „cereale, orez sau paste aromatizate/ condimentate  și preambalate (de exemplu cu: usturoi, ierburi, pui, legume), orez instant”, conform proiectului. 

Alte alimente nerecomandate elevilor sunt: cartofii prăjiți în baie de ulei, chipsurile, prăjituri din comerț, popcorn ambalat pentru cuptor cu microunde, milkshake-uri din comerț, brânză topită (felii, triunghiuri), ouă prăjite în baie de ulei. 

Lista completă a alimentelor nerecomandate pentru copii poate fi văzută pe site-ul Ministerului Sănătății, AICI.

INTERVIURILE HotNews.ro