Sari direct la conținut

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Singura varianta la indemana este o ordonanta de suspendare a efectelor Legii vanatorii

HotNews.ro
Achim Irimescu, Foto: Agerpres
Achim Irimescu, Foto: Agerpres

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marti seara, ca Legea vanatorii nu poate fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, insa o varianta rapida si „la indemana” ar fi emiterea unei ordonante de suspendare a efectelor acestui act normativ care a starnit nemultumirea oierilor.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, Irimescu a aratat ca legea nu se poate modifica prin OUG decat ulterior, punctual, cu un proiect de lege, transmite Mediafax.

„Pentru a actiona rapid, singura varianta la indemana este o ordonanta de suspendare a efectelor legii – si aceasta cu semne de intrebare, dar speram sa scapam de ele. (…) Foarte important in acest moment este sa suspendam aplicarea pe cele trei puncte sensibile sesizate de oieri”, a declarat ministrul Agriculturii.

Cei peste 3.000 de crescatori de oi care au protestat la Palatul Parlamentului s-au impotrivit noilor reglementari intrate in vigoare in Legea vanatorii si a fondului cinegetic, care interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic si limiteaza numarul de caini pe care crescatorul de animale il poate detine.

Dupa patru ore de proteste, reprezentanti ai manifestantilor au fost invitati la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, care s-a intrunit pentru a discuta despre nemultumirile acestora, respectiv noile modificari ale Legii vanatorii.

Dupa discutiile din Comisia de Agricultura, Nini Sapunaru, presedintele Comisiei, a anuntat ca Legea vanatorii ar putea fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, iar modificarile vor fi dezbatute de un grup de lucru care va fi constituit in acest scop.

„Nu am avut cum (sa vorbesc cu ministrul Agriculturii – n.r), dar au luat legatura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu si a spus ca e de acord, de principiu, sa formeze acest grup de lucru si incepand de azi sa lucreze pana vineri sau luni, pentru a putea emite ordonanta de urgenta. De asemenea, am inteles ca e de acord si a discutat cu doamna ministru (Cristiana Palmer, ministrul Mediului – n.r.) pentru modificarea articolelor care chiar necesita un anumit regim de urgenta, vorbesc de cel cu pasunatul si cu cainii. (…) Daca sunt doua-trei articole care deranjeaza acut, in aceasta perioada, le rezolvam acum repede, restul de articole pe care le acuza avem timp sa le discutam in comisii si sa vorbim”, a afirmat Sapunaru.

La randul lui, fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin a spus ca ministrii Agriculturii si Mediului si-au dat acordul pentru discutarea ordonantei de urgenta si ca aceasta ar putea fi aprobata pana luni, dupa obtinerea avizelor de la cele doua ministere implicate.

La scurt timp, insa, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat la Palatul Victoria ca Executivul „cauta o solutie tehnica si legala” pentru modificarea legii, solicitata de ciobani, dar ca acest lucru nu se poate face prin ordonanta de urgenta, fiind vorba despre o lege initiata de Parlament.

„In legatura cu protestul de azi al oierilor, presedintele Senatului, domnul Tariceanu, l-a sunat pe premierul Ciolos informandu-l in legatura cu discutiile care au avut loc si cu solicitarile oierilor. E vorba de modificari in legea care reglementeaza activitatea dansilor si domnul Tariceanu a cerut modificari prin ordonanta de urgenta. Premierul a comunicat ca o modificare simpla printr-o OUG nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege pe care a initiat-o Parlamentul si, in consecinta, Guvernul nu poate face modificari de urgenta pe aceste legi care au intrat in vigoare pe aceasta cale”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

La ora transmiterii acestei stiri, au loc intalniri intre delegatii ale crescatorilor de animale si secretari de stat din ministerele Agriculturii si Mediului, pentru a se gasi solutii pentru revendicarile protestatarilor.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro