Sari direct la conținut

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intrebat in ce rubrica sa treaca produsele stricate producatorii care vand in piata: Va trebui trecuta la cantitate vanduta/ Nu se supune procesului de impozitare

HotNews.ro

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, astazi, in cadrul unei conferinte de presa pe tema noii legi a pietelor ca producatorii ar trebui sa treaca cantitatea de produse care se strica in timpul comercializari in aceeasi rubrica din carnetul de comercializare in care se trec si produsele vandute. Ministrul sustine ca pentru minister nu este importanta cantitatea vanduta pentru ca nu se supune procesului de impozitare, ci cat se produce si cat se comercializeaza. Practic, Daniel Constantin ii indeamna pe produactori sa inscrie in carnetul de comercializare informatii nereale.

  • Potrivit noilor reguli intrate in vigoare de la 1 mai, fiecare producator care vinde in piata trebuie sa completeze un carnet de comercializare in care trebuie trecute cantitatile cu care acestia vin la piata si cantitatile vandute la sfarsitul fiecarei zile. In acest moment, Ministerul Agriculturii nu are o situatie clara a atestatelor de producatori si a carnetelor de comercializare care au ajuns efectiv la fermieri.

Intrebat de presa cum ar trebui consemnate in carnetul de comercializare produsele care se strica in timpul comercializare, ministrul agriculturii a raspuns ca „o trec ca si cantitate….o sa verific foarte clar, dar la prima vedere traduc ca va trebui trecuta la cantitate vanduta astfel incat sa ne asiguram ca a doua zi nu vin cu marfuri suplimentare”.

„Nu este important pentru noi cantitatea vanduta pentru ca nu se supune procesului de impozitare. Important pentru noi este cat se produce si cat se comercializeaza, cat se merge catre piata respectiva”, a adaugat Daniel Constantin, la intrebarile Hotnews.ro, prezenti la conferinta de presa, cu privire la valoarea de adevar a informatiilor consemnate de producatori in carnetele de comercializare in aceste conditii.

De la 1 mai, producatorii care nu au atestate de producator si carnet de comercializare nu isi mai pot vinde produsele in piete, potrivit noii legi a pietelor.

Intrebat de catre presa ce vor face producatori care desi au facut toate demersurile legale pentru eliberarea noilor documente, inca nu le-au primit de la autoritatile locale si, in consecinta, nu isi mai pot vinde marfa in piete, ministrul Daniel Constatin a raspuns ca „este o situatie care necesita timp pentru ca ele sunt eliberate de catre cele 3000 de unitati adminsitrativ teritorial, de primarii de comun, ca atare nu avem o situatie centralizata. Cel care este abilitat prin lege. sa solicite Imprimariei Nationale, dupa ce centralizeaza toate cererile de la comuna este Consiliul Judetean”.

  • Ce patesc producatorii care nu au primit atestatele si carnetele de comercializare

Legea care se aplica de la 1 mai 2015 nu mai recunoaste vechile certificate de produactori, fermierii fiind obligati sa aiba noile atestate de prodactori si carenetele de coemrcializare. In caz contrar, fie nu vor putea sa mai vanda in piete, fie vor intra in categoria comerciantilor, care, insa, sunt obligati sa emita bon fiscal si sa plateasca TVA.

Noile atestate si carnete, tiparite de Imprimeria Romana pentru consiliile judetene, trebuia impartite mai departe, de catre acestea, primariilor, care, la randul lor, trebuia sa le fi inmanat deja producatorilor arondati.

„Nu există, in momentul de fata, un consiliu judetean care sa nu fi primit cel putin o prima transa de atestate sau carnete de comercializare. Sunt solicitate de catre catre consiliile judetene 380.000 de atestate de producator si au fost solicitate de asemenea peste 300.000 de carnete de comercializare”, a declarat Daniel Constatin.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a recunoscut, insa, ca nu are evidenta exacta, in acest moment, a producatorilor care au primit sau nu si-au luat inca noile atestate si carnete.

Intrebat de catre Hotnews ce vor face producatori care desi au facut toate demersurile legale pentru eliberarea noilor documente, inca nu le-au primit de la autoritatile locale si, in consecinta, nu isi mai pot vinde marfa in piete, ministrul Daniel Constatin a raspuns ca “pot comercializa produse cu respectarea cadrului legal, adica existenta carnetului de comercializare si atestatului de producator”.

El a subliniat, insa, ca in cazul in care exista producatori care inca nu au primit noile documente, este doar o chestine „de moment”, care urmeaza sa fie remediata.

In context, ministrul a sustinut ca nu MADR, ci consiliile judetene sunt responsabile de distribuirea atestatelor si carnetelor de comercializare catre producatori, insa a precizat ca Guvernul are la dispozitie posibilitatea sa dispuna inspectii ale prefecturilor la autoritatile locale care nu si-au indeplinit atributiile.

  • Ce prevede noua Lege a pietelor

Noua lege, initiata de guvernul Ponta in 2013 si votata in Parlament in septembrie 2014, a fost gandita sa-i scoata pe samsari din pietele agroalimentare, avand in vedere ca produsele cumparate de alte persoane NU pot fi vandute in baza carnetului de comercializare

Atestatul de producator este valabil timp de un an si se elibereaza de catre primar, la cererea producatorului agricol, in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ al asociatiilor de producatori, dupa verificarea terenurilor agricole si efectivelor de animale pentru care se solicita eliberarea documentelui.

Daca primarul va elibera atestatul de producator fara sa respecte legea, acesta poate fi sanctionat cu o amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei.

Pana la data de 27 aprilie, consiliile judetene au solicitat Imprimariei Nationale mai putin de 390.000 de Atestate, in conditiile in care tara noastra exista aproape 5 milioane de gospodarii, din care cel putin 75% ar avea nevoie de astfel de documente pentru a-si vinde produsele in piete, potrivit Adevarul.ro.

Carnetul de comercializare a produselor agricole se elibreaza de catre primarii, la cererea producatorilor, exclusiv pentru produse vegetale, zootehnice si apicole.

Art. 8

(6) Prima fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, care contine datele privind identitatea producatorului agricol ca titular si, dupa caz, a sotului/sotiei, rudelor/afinilor de gradul I, informatiile privind suprafetele cultivate si structurile corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care sa reflecte grupele de produse vegetale/grupele de animale stabilite de art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si productiile estimate a fi destinate comercializarii, este semnata de primar si ramane nedetasabila la carnet.

Vanzarea produselor agricole obtinute in ferme sau gospodarii de catre persoanele fizice care detin atestat de producator se realizeaza in baza carnetului de comercializare. Noua lege interzice vanzarea produselor cumparate de la alte persoane in baza carnetului de comercializare, astfel fenomenul samsarilor din pietele agroalimentare ar trebui sa dispara.

Art. 10

(1) Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:

a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;

b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;

c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet.

(2) Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care au emis carnetul, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora.

(3) Prevederile alin. (1) se aplica pentru orice fel de vanzare de produse agricole, in orice cantitate si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, cu exceptia exercitarii actului de comert cu amanuntul in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante, pentru care se aplica prevederile art. 15.

Potrivit art. 10 din legea pietelor, producatorii agricoli, care NU isi vand produsele in piete agroalimentare, targuri sau piete ambulante, sunt obligati sa elibeze fiecarui cumparator o fila din carnetul de comercializare la orice produs cumparat, indiferent de cantitate. In cazul nerespectarii acestei prevederi, comerciantii pot fi sanctionati cu o amenda a carei valoare este cuprinsa intre 100 lei si 500 lei.

Cei care aleg sa isi vanda marfa in pietele agroalimentare au obligatia de a inscrie, la sfarsitul fiecarei zile, in fila din carnetul de comercializare a produselor, produsele agricole vandute si cantitatea acestora. In plus, acestia, sunt obligati ca in timpul transportului marfi de la locul de depozitare la locul de comercializare (piete, targuri etc.) sa completeze o fila din carnetul de comercializare cu cantitatea transportata si structura sortimentala. In caz contrar, pot fi primi o amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

Ministerul Agriculturii, fiscul si agentii de politie vor constata eventualele incalcari ale legii si, in caz de nevoie, vor putea aplica santiunile prevazute.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro