Sari direct la conținut

Ministrul Apărării, despre centrul de pregătire F-16 din România: „Piloții români vor avea prioritate. Piloții ucraineni, pe bază contractuală”

HotNews.ro
Avion F16 al RoAF alimentand in zbor, Foto: Fortele Aeriene Romane
Avion F16 al RoAF alimentand in zbor, Foto: Fortele Aeriene Romane

Piloții români vor avea prioritate în centrul de pregătire care va fi deschis în România, iar piloții ucraineni vor putea fi instruiți și ei, la cerere și prin contract, a declarat ministrul Apărării Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat Agerpres.

„ (…) centrul de instruire care va fi găzduit de România şi care, la Baza 86, va da posibilitatea în primul rând piloților români să se pregătească pentru avioanele F-16 care urmează să vină, dar şi altor membri ai Alianţei sau alţi parteneri doritori să poată face lucrul acesta în România”, a spus ministrul Apărării.

„Ne dorim, în timp, ca acest centru să devină un hub regional”, a spus Tîlvăr.

Tîlvăr: „Piloții români vor avea prioritate la antrenamentele pentru F-16”

Întrebat de antrenarea piloților ucraineni pe F-16, așa cum s-a convenit la nivel internațional, ministrul a răspuns: „Evident, lucrul acesta se va face pe bază contractuală, subliniez: piloţii români având prioritate. Până acum mai există cel puţin trei state care şi-au exprimat dorinţa de a trimite piloţi la acest centru de instruire şi, evident, sunt etape, pentru că probabil că dumneavoastră ştiţi, da, o să o fac pentru cei care ne citesc sau care ne urmăresc: există o abordare colaborativă între noi, între Olanda şi între Lockheed Martin. Partenerii noştri din Olanda vor oferi avioanele Lockheed Martin, vor oferi pregătirea şi elementele de instruire în ceea ce priveşte mentenanţa iar România, ca ţară gazdă, va certifica, va contribui cu tot ce ţine de infrastructură şi nu-i puţin lucru şi cred eu că rezultatul va fi unul foarte bun”.

„Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România (piloţii ucraineni – n.r.) nu sunt excluşi, dar va fi pe bază contractuală, ţinând seama şi de arhitectura de pregătire a piloţilor ucraineni, care este gândită la nivel european, în care ei pot face această pregătire nu numai în România, dar România este dispusă şi are, va avea capacitatea necesară. Se poate face şi acest lucru”, a spus Tîlvăr.

Ministrul a mai spus că instruirea piloților va începe după ce acordurile tehnice se vor fi încheiat „şi ele sunt un pas obligatoriu pentru un astfel de demers şi cred eu că până la sfârşitul anului putem discuta despre acest lucru, ceea ce, iar, în termeni de astfel de iniţiative înseamnă foarte repede”.

Hub regional în România pentru antrenamentul piloților de F-16

Pe 11 iulie, la summitul NATO din Lituania, Ucraina a anunțat formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții pe avioanele de luptă F-16, pe care Kievul le cere pentru a-și susține contraofensiva pe linia frontului. Cele 11 ţări din coaliţie sunt Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Regatul Unit.

  • „Avioanele F-16 vor proteja cerul deasupra Ucrainei şi flancul estic al NATO. Forţele aeriene ucrainene sunt pregătite să ştie să le folosească cât mai curând posibil”, declara atunci ministrul ucrainean al Apărării.

El preciza că antrenamentele ar urma să dureze între şase şi opt luni și să înceapă la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Pe 6 iulie, în cadrul ședinței CSAT „a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16”.

  • „Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.
  • Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, a transmis administrația prezidențială.
  • „Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, potrivit președinției române.

România are 17 avioane F-16 și cumpără alte 32 de avioane din Norvegia

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Cele 17 avioane F-16 au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia și au fost modernizate cu ajutorul SUA, iar tot pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro, inclusiv pregătirea personalului.

Totodată, Ministerul Apărării Naționale din România a semnat în noiembrie 2022 un contract cu Guvernul Regatului Norvegiei pentru achiziția a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

În momentul de față, România are zece instructori calificaţi care au efectuat peste 2.000 de ore de zbor cu acest avion și are un deficit pronunțat de piloți pregătiți pentru o flotă de 49 de aparate de zbor F-16.

Avioane F-16 pentru Ucraina: Olanda și Danemarca au anunțat deja că vor livra

Țările de Jos și Danemarca au anunțat că vor livra Ucrainei un număr nespecificat de avioane de luptă F-16 odată ce vor fi îndeplinite condițiile pentru transfer, asta după ce Statele Unite au aprobat posibila livrare a avioanelor de luptă de către Olanda și Danemarca.

După acest anunț, președintele Zelenski anunța că este vorba de 42 de aparate de zbor F-16.

„Și acesta este doar începutul. Mulțumesc, Olanda!”, scria Zelenski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro