Sari direct la conținut

Ministrul Apararii, la semnarea contractului cu General Dynamics pentru transportoare blindate Piranha 5: Pana la final de an in Romania vor ajunge primele 36 de transportoare, dintre care 6 vor fi produse la Uzina Mecanica Bucuresti

HotNews.ro
Transportor blindat Piranha 5, Foto: Mowag
Transportor blindat Piranha 5, Foto: Mowag

​Ministerul Apararii a semnat, vineri, contractul de pentru cumpararea a 227 transportoare blindate Piranha 5 de la compania americana General Dynamics. Ministrul Mihai Fifor a precizat ca pana la final de 2018 vor ajunge in Romania primele 36 de transportoare, ultimele sase fiind asamblate la Uzina Mecanica Bucuresti. Cantractul are o valoare de 895 de milioane de euro si presupune achizitia a 227 de transportoare din care 197 vor fi asamblate in Romania la UMB.

Contractul cu General Dynamics, compania americana ce detine firma elvetiana Mowag ce produce transportrul blindat Piranha, a fost semnat vineri la Ministerul Apararii, in prezenta premierului Mihai Tudose.

„este un contract de importanta majora nu doar pentru inzestrarea Armatei, ci mai ales pentru industria de aparare nationala. Este un contract extrem de important care duce la inzestrare, dar si intoarce in industria de aparare o suma consistenta”, a spus ministrul Mihai Fifor.

„Anul acesta acesta in Romania vor ajunge primele 36 de transportoare blindate, ultimele sase dintre acestea vor fi produse in Romania la Uzina Mecanica Bucuresti. Este un pas mare inainte”, a mai spus Fifor.

In luna noiembrie Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea de Guvern prin care s-au aprobat circumstantele si procedura specifica pentru atribuirea unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate si derivate pe platforma PIRANHA 5 si a suportului logistic initial catre General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH.

Contractul prevede ca primele 30 de transportoare sa fie livrate din Elvetia, iar urmatoarele 197 sa fie integrate si produse la Uzina Mecanica Bucuresti. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

Potrivit textului Hotararii de Guvern MApN ar trebui sa semneze un prim contract subsecvent de circa 400 de milioane de euro pentru 94 de transportoare, iar primele 5 ar fi trebuit sa ajunga in Romania inca de la finalul lui 2017. Ca fapt divers, la parada militara de 1 Decembrie din Capitala trei transportoare blindate Piranha V au fost aduse de catre producator pentru a fi prezentate publicului.

In expunerea de motive MApN detaliaza nevoia de a dota fortele terestre cu noi transportoare si se precizeaza ca e nevoie de noi transportoare, cu protectie mai mare si putere de foc sporita, chiar daca acestea nu vor mai fi amfibii.

„Aceasta achizitie are in vedere (…) necesitatea operationalizarii complete a Brigazii Multinationale de Sud-Est, precum si indeplinirea cerintelor de interoperabilitate cu cele 31 TBT Piranha IIIC existente in dotarea acestei structuri”, mai argumenteaza MApN.

Pe langa achizitia de transportoare Piranha 5, statul roman mai este implicat intr-un parteneriat cu nemtii de la Rheinmetall care ar urma sa dezvolte si sa construiasca la Uzina de la Moreni un nou model de transportor blindat ambfibiu denumit Agilis 8X8. Proiectul va fi dezvoltat printr-o firma mixta romano-germana – Romanian Military Vehicle Systems din care statul roman detne 50%.

HotNews.ro a scris in detaliu in luna noiembrie despre planurile Rheinmetall si despre proiectul AGILIS ce va presupune circa 400 de transportoare blindate amfibii pentru MApN, dezvoltate si construite la Moreni, primul urmand a iesi pe poarta uzinei in 2020. Citeste aici detalii si vezi imagini cu viitorul transportor Agilis 8X8.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro