Ministrul de interne din Venezuela: Niciun membru al grupării Tren de Aragua nu se află printre venezuelenii deportaţi de SUA

Ministrul de Interne al Venezuelei, Diosdado Cabello, a declarat vineri că niciunul dintre sutele de cetăţeni venezueleni deportaţi de Statele Unite într-o închisoare din El Salvador nu este membru al bandei criminale Tren de Aragua, deşi acesta a fost motivul invocat de Washington pentru expulzări.
„Afirm cu toată responsabilitatea că niciunul nu apare pe schema organizaţională a ceea ce este acum o organizaţie inexistentă – Tren de Aragua – nici măcar unul”, a spus Cabello într-un podcast, menţionând că are lista deportaţilor din surse media americane şi din propriile surse, relatează News.ro citând Reuters.
Preşedintele american Donald Trump a invocat sâmbăta trecută o lege obscură din perioada războiului pentru a permite deportarea rapidă a unor persoane despre care Casa Albă a afirmat că sunt membri ai bandei venezuelene, pe care SUA a desemnat-o drept grup terorist şi „inamic străin”.
Deşi o instanţă americană a blocat rapid măsura, administraţia Trump a reuşit să deporteze peste 200 de venezueleni – dintre care 137 în baza legii din perioada de război – către El Salvador, unde aceştia sunt reţinuţi într-o închisoare uriaşă destinată suspecţilor de terorism, pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire.
Între timp, familiile şi avocaţii celor deportaţi caută informaţii despre rudele şi clienţii lor cu care au pierdut contactul şi cer repatrierea acestora în Venezuela.
Autorităţile de la Caracas susțin că banda Tren de Aragua a fost desfiinţată în 2023 şi că afirmaţiile privind existenţa sa actuală provin din speculaţii ale opoziţiei politice venezuelene.
„Este o minciună, o minciună masivă, şi avem mijloacele de a demonstra acest lucru. Dacă Statele Unite refuză să recunoască această realitate, este alegerea lor”, a declarat Cabello.
Banda, care a luat naştere într-o închisoare din statul venezuelean Aragua, este acuzată de trafic de persoane, asasinate la comandă şi alte infracţiuni. Potrivit autorităţilor şi presei americane, aceasta s-a extins în afara Venezuelei în ultimul deceniu, în contextul valului de migraţie masivă.
Administraţia Trump trebuie să răspundă până pe 25 martie la o cerere judiciară privind mai multe detalii legate de deportări. Un judecător american ceruse întoarcerea avionului care transporta deportaţii.
Cabello a mai afirmat că, dintre cei 920 de migranţi returnaţi prin cinci zboruri începând din februarie, doar 16 au dosare judiciare active în Venezuela.
Separat, vineri, guvernul Canadei a anunţat sancţiuni împotriva a opt oficiali de rang înalt din guvernul venezuelean, invocând încălcări ale drepturilor omului şi subminarea democraţiei. Venezuela a calificat sancţiunile drept „ridicole” şi a acuzat Ottawa că „se aliniază dorinţelor Washingtonului”.