Sari direct la conținut

Ministrul Educației compară testele de salivă pentru școli cu testele de sarcină. „Nu sunt un act medical, nu știu de ce nu s-a înțeles”

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Guvern
Sorin Cimpeanu, Foto: Guvern

​​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că testele de salivă folosite pentru școli reprezintă „o presortare” și nu sunt un act medical, comparându-le cu testele de sarcină sau tăiatul unghiilor. El precizează că un test pozitiv de salivă poate fi infirmat sau confirmat de un test RT-PCR.

„Este o presortare care îți atrage atenția asupra acelor situația în care există suspiciuni de îmbolnăvire. Tocmai de aceea nu sunt un act medical, nu știu de ce nu s-a înțeles. Testul de sarcină, iertați-mi comparația, nu este un act medical. Testul de sarcină nu este verificat din punct de vedere al condițiilor sterile, nici al altor condiții. Nici tăiatul unghiilor, dacă îmi permiteți să duc în derizoriu puțin, nu este un act medical. Nu te verifică nimeni. La fel este și testul de salivă. Important este ca acest test pe bază de salivă să fie la dispoziția elevilor și personalului din învățământ pentru a avea un mediu mai sigur în școli, pentru a le putea ține deschise”, a declarat luni Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Luni a fost prima zi în care elevii și copiii de grădiniță a trebuit să facă testele COVID pe bază de salivă cumpărate de guvern. Nefiind o procedură unitară, fiecare școală și-a făcut propria regulă – cele mai multe au trimis părinților testele pentru a le face copiilor acasă, iar unele au ales ca părinții să le comunice rezultatul doar dacă testul este pozitiv. În tot acest haos, pe internet au început să apară anunțuri de vânzare a kiturilor cu teste cu salivă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro