Sari direct la conținut

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie: Septembrie 2015 este termenul realist in care elevii pot avea manuale si curriculum noi

HotNews.ro

Septembrie 2014 este un termen optimist pentru ca elevii sa aiba manuale conform unui curriculum nou pe masa, un termen mai realist fiind septembrie 2015, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Remus Pricopie. In ce priveste clasa pregatitoare, „problema inscrierilor este singurul lucru care va fi reglementat acum pe parcursul lunii ianuarie”, a explicat ministrul.

Curriculumul va fi schimbat „incepand cu primele clase: I – V si, daca liceul ramane de 3 ani, clasa a X-a. Acum sunt discutii, pentru ca unii spun ca incepi procesul in doi ani, dar el se termina peste 6 ani si e prea mult. Acum am cerut unor echipe de specialisti sa analizeze in ce masura se poate face I-III, V-VII si liceul. Deci practic ai reduce 2 ani din acest proces”, a declarat ministrul Educatiei.

Rep: La ce clase vor fi cele mai mari schimbari din punct de vedere al numarului de ore, de posturi?

Remus Pricopie: Nu, este ca si cum as juca la loz in plic. Lucrurile astea nu se spun din pareri, ci din calcule. Dar, ca principiu, probabil ca schimbari mai multe vor fi cu cat te duci spre clase mai mari, pentru ca acolo avem o discutie veche despre modul in care sunt manualele noastre orientate: prea mult pe teoretic si mai putin pe practic. Ori daca vorbim de un manual de clasa a II-a, distinctia aceasta teoretic-practic e mai difuza pentru ca e totusi un manual de clasa a II-a. Prezinti copilului informatia in cea mai simpla forma posibil pentru ca el sa inteleaga, nu poti sa vorbesti de teorie si evident ca sunt multe raportari la realitatea pe care copilul o cunoaste pentru a intelege. Deci acolo pot fi schimbari de metoda, dar nu neaparat de continut.

Daca te duci insa la clasa a XII-a si vorbim despre un liceu tehnologic, probabil ca acolo se va incerca sa se schimbe mai mult.

Am rugat colegii de specialitate, pentru ca este o specialitate curriculum si manuale, sa interactioneze cu alti colegi din institutele specializate din strainatate, sa vada ce discutii sunt acolo, pentru ca in biblioteca ministrului sunt manualele in functiune. Multe din acele manuale au fost rezultatul unor discutii care au avut loc in 1996, 1997, in 2000, in 2003, deci iata sunt 10-15 ani de atunci ori noi astazi trebuie sa ne gandim cum va arata manualul in 2025 sau in 2018. Si atunci ce am cerut colegilor mei e sa vedem daca nu cumva de data asta pastrand manualele in formatul clasic sa adaugam si o serie de instrumente informatice. Copiii de astazi stau cu tableta in fata, stau cu telefonul mobil. Cineva m-a intrebat: ce faci atunci cu copiii care nu au tableta? Iar raspunsul este: atunci cand dezvolti un instrument didactic nou trebuie sa te asiguri ca ai capacitatea ca acel instrument didactic nou sa fie la dispozitia fiecarui elev din Romania.

Rep: Va ganditi la introducerea tabletelor in scoli?

Remus Pricopie: Nu, ma gandesc la introducerea acelor instrumente informatice care vor permite un proces didactic mai bun. Daca sub eticheta instrument didactic se va ajunge la concluzia ca e bine sa existe o tableta, atunci vom introduce o tableta. Dar nu tableta in sine ma intereseaza, ci ma intereseaza in special softurile care ruleaza pe aceasta tableta. Sau nu introducem tableta, dar introducem laboratoare – desi in majoritatea scolilor exista deja – deci folosim la maximum infrastructura deja existenta. Si atunci nu ma mai intereseaza hardul, ci ma intereseaza doar softul pe care il folosesc pe infrastructura hard si de conexiuni existente.

Rep: De cand aveti in vedere introducerea in scoli a acestor suporturi electronice?

Remus Pricopie: Vorbim de instrumentele informatice si in momentul de fata exista scoli in Romania care folosesc instrumente informatice. Au fost dezvoltate fie pe diferite proiecte, fie de diferite firme.

Rep: Ce instrumente informatice?

Remus Pricopie: Daca vreti sa vedeti un experiment de chimie cum se deruleaza pe calculator mergeti la Politehnica Bucuresti si veti vedea cum au loc reactii chimice pur si simplu urmarindu-l pe calculator. Asta inseamna ca nu mai exista riscul accidentelor in laborator, se reduc costurile si poate ca aceasta animatie ar putea sa fie mult mai interesanta pentru copii decat sa stea 4 ore si sa faca nu stiu ce experiment.

Rep: Pentru ce ziceti dvs. exista in momentul asta laboratoarele de informatica.

Remus Pricopie: Care ar putea fi utilizate. Si repet, in 2010 odata cu imprumutul de 20 de miliarde care a fost realizat Comisia Europeana si Banca Mondiala au cerut o evaluare a tuturor ministerelor din Romania din punct de vedere al functionalitatii lor. Si una dintre recomandarile Bancii Mondiale este: folositi la maximum infrastructura existenta. Deci cand vorbim de instrumente informatice mai intai definim ce vrem noi sa obtinem prin acest lucru: sa inteleaga mai bine copiii ce inseamna structura atomului.

Rep: Deci o complementaritate a proiectului Scoala Discovery?

Remus Pricopie: Exact. Care ar fi avantajul acestei combinatii intre manualul clasic si instrumente informatice: daca apare ceva nou, e mult mai simplu sa modifici o aplicatie si sa introduci in curriculum lucruri decat sa schimbi manuale.

Rep: Ati inceput discutia cu vreun furnizor de softuri?

Remus Pricopie: Nu ma intereseaza in acest moment discutia cu furnizorii de softuri, ci in primul rand cu expertii in curriculum si manuale. Nu vreau sa scot in evidenta dimensiunea comerciala, pentru ca nu asta e miza noastra. Miza noastra e dimensiunea conceptuala. In momentul cand vom avea conceptul definit, vom vedea in primul rand cum putem sa punem in practica aceste lucruri la costurile realiste si o sa vedem la momentul respectiv cum procedam mai departe.

Rep: O estimare optimista ar fi ca in septembrie 2014, daca avem curriculum nou, pot intra si aceste suporturi electronice de care vorbiti?

Remus Pricopie: Aceasta este varianta optimista. Varianta realista probabil vorbim de 2015.

Rep: Cand anuntati metodologia de inscriere la clasa pregatitoare?

Remus Pricopie: Procesul a inceput deja, sunt operatiuni tehnice pe care inspectoratele scolare le fac, respectiv recensamantul. Legislativ, am avut lege la 1 septembrie, asta e situatia, nu se schimba nimic. Clasa pregatitoare ramane acolo unde este anul acesta, adica face parte din ciclul primar. Fizic, ea poate fi in scoala si 90% din clase sunt in scoala, dar sunt si cazuri in care nu au fost locuri in scoli si atunci functioneaza in fostele gradinite. Este problema locala a inspectorilor, a directorilor de scoli, vor fi acolo unde exista conditii optime de desfasurare a activitatilor didactice.

Problema inscrierilor e singurul lucru care va fi reglementat acum pe parcursul lunii ianuarie. Noi ne-am propus ca in prima saptamana din ianuarie sa existe aceasta metodologie si am amanat cu o saptamana nu pentru ca nu am avea timp sa redactam ordinul, el este deja redactat in buna masura, ci pentru ca vrem sa avem un proces de consultare cu inspectori scolari, cu directori, cu invatatori, profesori, cei care au fost implicati in acest proces, si numai dupa aceea sa oficializam.

Vom incerca sa simplificam si de asemenea vom incerca sa acordam un grad de autonomie cat mai mare inspectoratelor si scolilor, pentru ca ministerul trebuie sa asigure doar cadrul general, mai departe cred ca fiecare scoala in parte trebuie sa isi stabileasca criteriile.

Rep: Care vor fi regulile de inscriere la clasa pregatitoare in solile cu predare in limba materna? Avem exemplul Colegiului Goethe. Veti introduce examenul de limba la copii de 6 ani?

Remus Pricopie: Colegiul Goethe este un caz particular pe care l-am discutat deja – au fost doua randuri de discutii in ultimele zile. Nu am decis cum vom proceda, in momentul in care gasim o solutie va informam pentru ca exista problema: asa cum a functionat anul trecut sistemul de inscriere la Goethe ne-a pus in situatia de a avea copii care nu stiu deloc germana si intra in clasa de germana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro