Sari direct la conținut

Ministrul Energiei: „Cine a afirmat că suntem la un pas de blackout să se gândească mai bine”. Ce spune Burduja despre rolul centralelor eoliene

HotNews.ro
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat, pe Facebook, că energia furnizată de către centralele eoliene a avut ponderea cea mai mare în producția totală în cursul dimineții de duminică. Ministrul susține că energia eoliană este o plasă de siguranță care permite acumularea de rezerve pentru alte tipuri de energie, astfel încât riscul de blackout al sistemului este considerabil redusă.

„România exportă energie în această dimineață, la un consum de 6300MW având o producție de 6650MW. Pe locul I, între sursele de producție, sunt centralele eoliene, cu peste 1650MW. Energie verde și ieftină. Mai știți cum ne spunea un individ că centralele eoliene nu produc energie? Pentru cine nu crede, datele sunt disponibile în timp real pe site-ul transelectrica.ro”, a scris Sebastian Burduja.

„E bine să fim prevăzători”

Pentru a exemplifica importanța energiei eoliene, Burduja menționează că, în cursul dimineții producția din hidrocentrale era de numai 1060 MW, ceea ce permite păstrarea rezervei de apă din lacurile de acumulare. De asemenea, ponderea de numai 860 MW a energiei din cărbune pemite acumularea de stocuri.

„De ce? Pentru că paza bună trece primejdia rea. Și dacă urmează încă două luni la fel de secetoase cum a fost tot anul 2024, e bine să fim prevăzători și să ținem de rezervele de resurse energetice”, susține ministrul Energiei.

Din acest motiv, România nu se află în risc de blackout, susține Burduja, menționând „dezinformarea și propaganda mincinoasă” care a invocat existența unui asemenea risc.

„Cine a afirmat in ultima perioadă că suntem la un pas de blackout, că avem cele mai mari prețuri la energie (avem al cincilea cel mai MIC preț la energie electrică și al patrulea cel mai MIC preț la gaz din UE, pe datele Eurostat), că suntem la limita capacităților de import și alte lucruri alarmiste…să se gândească mai bine. Și să se întrebe cui folosește să îi sperie pe români, să îi facă să creadă că instituțiile nu funcționează”, a mai scris Burduja.

Riscul supralicitării sistemului

Postarea lui Sebastian Burduja vine la numai câteva zile după ce un proiect de hotărâre de Guvern, inițiat chiar de către Ministerul Energiei, invoca riscul supralicitării sistemului de aprovizionare cu energie electrică.

Documentul unde apar toate aceste caracterizări făcute de Ministerul Energiei situației din sistem este un proiect de HG pentru declararea proiectului noii centrale Mintia ca fiind de importanță națională. Centrala ar urma să fie gata în anul 2026.

  • „Având în vedere rolul României în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și deciziile de închidere a unor capacități pe cărbune în contextul procesului de decarbonizare, ne confruntăm deja cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, pe fondul trendului înregistrat de valorile soldului energie care se păstrează în zona importului la nivel lunar, atingând uneori cote alarmante la nivelul vârfurilor de consum.
  • Citiți și Record istoric: România importă miercuri dimineață peste 3.000 de MW de electricitate / Care sunt cauzele
  • Mai mult, disponibilitatea cantităților de energie electrică provenită din import este limitată în anumite perioade (de exemplu, vara anului 2024), fiind afectată de nivelul redus al capacității de transport transfrontaliere, atât din perspectivă comercială (capacitatea pusă la dispoziție de operatorii relevanți), cât și cea fizică (influențată de lucrări de mentenanță sau limita de siguranță stabilită de operatorii de transport și sistem din regiune).
  • Întrucât România se confruntă, de asemenea, cu o infrastructură energetică învechită și insuficientă pentru a face față creșterii cererii de energie electrică în contextul dezvoltării economice, proiectele de producere de energie electrică, mai ales cele destinate a acoperi baza curbei de sarcină, precum și capacitățile de stocare a energiei, sunt cruciale pentru modernizarea și funcționarea în condiții de siguranță a Sistemului Electroenergetic Național (SEN)”, spune nota de fundamentare.

Ulterior, Ministerul Energiei a transmis un drept la replică în care precizează că avertismentele privind riscurile sistemului energetic menționate sunt scoase din context și aparțin unei analize mai ample.

„Ministerul Energiei dorește să clarifice informațiile eronat interpretate din articolul publicat recent de HotNews.ro, subliniind că avertismentele privind riscurile sistemului energetic național menționate în cadrul materialului sunt de fapt scoase din context și aparțin unei analize de risc mai ample și detaliate realizate pentru nota de fundamentare a proiectului de declarare a centralei electrice Mintia drept proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice, riscuri a căror materializare nu trebuie să aibă loc”, preciza ministerul.

INTERVIURILE HotNews.ro