Sari direct la conținut

Record istoric: România importă miercuri dimineață peste 3.000 de MW de electricitate / Care sunt cauzele

HotNews.ro
Rețea de linii electrice de înaltă tensiune, Foto: Mountain Cubs / Alamy / Alamy / Alamy / Profimedia
Rețea de linii electrice de înaltă tensiune, Foto: Mountain Cubs / Alamy / Alamy / Alamy / Profimedia

România importă miercuri dimineață o cantitate-record de electricitate de peste 3.000 de MW, potrivit datelor Transelectrica analizate de HotNews.ro.

Vârful a fost atins la ora 9:48, când în țara noastră venea o cantitate de 3.058 de MW.

Aceasta pe fondul unei producții foarte mici de energie regenerabilă: doar 291 de MW din turbine eoliene și 44 de MW din panouri fotovoltaice.

Consumul național era, la acea oră, de 8.628 MW, iar producția, de doar 5.569 MW.

Datele Transelectrica mai arată că cele mai mari importuri veneau din Ungaria, urmată de Bulgaria și Serbia.

În schimb, țara noastră exportă în jur de 300 de MW de electricitate către Republica Moldova, soldul importuri-exporturi fiind de peste 3.000 de MW în favoarea importurilor.

În țară, principalele surse de producție a energiei erau, la ora menționată, centralele pe hidrocarburi (gaz) – 1.605 MW, urmate de hidrocentrale – 1.348 de MW.

Între timp, după ora 10:00, importurile au scăzut ușor, fiind 2.972 de MW la ora 10:50.

Importurile de miercuri dimineață sunt la limita maximă. „În prezent, capacitatea disponibilă pentru schimburi transfrontaliere pe granițele României este de aproximativ 3.000 – 3.500 MW”, precizează Strategia Energetică a României.

Importurile mari de energie creează îngrijorare în rândul specialiștilor Transelectrica

Importurile de energie au crescut în țara noastră cu 86% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit Transelectrica, ceea ce creează îngrijorare în rândul specialiștilor.

George Vișan, director Piețe de Energie în cadrul Transelectrica, avertiza că România nu-și poate acoperi propriul consum de energie, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze pe toți.

„Poate România să devină hub energetic? Să fim foarte cinstiți. În momentul acesta, în care vorbim, România importă 1.443 MW. Dimineață a importat 2.100 MW. De luni de zile se întâmplă acest lucru. Răspunsul dacă România poate deveni un hub energetic vi-l dați dumneavoastră singuri.

În schimb, țara noastră are resurse, expertiză și suntem integrați cu piața europeană.

Dar atâta timp cât nu ne putem asigura propriul consum avem o mare problemă. De aceea prețurile pe care le vedem acum în România sunt cele mai mari, în mod constant. Am arătat cu degetul spre congestiile din Austria și Germania, dar trebuie să ne uităm la noi”, a spus Vișan, la finalul lunii noiembrie, în cadrul conferinței Energy Forum, organizată de DC News.

„Nu avem producție pentru că nu am instalat, să fie clar. Noi am instalat câteva sute de MW în ultimii ani și Germania a instalat mii de MW de energie regenerabilă. Am închis toată industria de cărbune, Germania, Polonia o vor închide în 2049. Nu am terminat proiecte de producție de 7-8 ani, proiectele acelea pe gaze. Cum putem să ne imaginăm noi că putem fi hub energetic?

Nu vom deveni hub energetic atâta timp cât nu vom avea producție excedentară astfel încât să dăm și la alții”, a continuat el.

„Ar trebui să ne îngrijoreze pe toți situația de acum, faptul că devenim necompetitivi din cauza prețului la energie. Germania are 40% din prețul nostru, Franța nu mai zic, asta ar trebui să ne preocupe. Problema o rezolvăm punând în funcțiune capacități de producție.

Acum, dacă nu bate vântul în România, nu ai energie. Deci mai este mult de lucru până să devenim hub energetic, a subliniat reprezentantul Transelectrica.

Importurile mari vor duce la creșterea facturilor

„Suntem într-o situație foarte interesantă, aș spune, chiar îngrijorătoare, prin faptul că aproape în permanență ne găsim cu consumul peste producție”, a afirmat, la rândul său, pentru HotNews.ro, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

  • O situație care din punctul meu de vedere este îngrijorătoare în perspectiva perioadei următoare. Suntem totuși într-o perioadă în care nu am atins punctul maxim de consum. Deci este foarte posibil ca această situație să se repete și în următoarele luni din iarnă.
  • În plus, importăm în special în orele de vârf de consum, seara între ora 19 și 22, când prețul energiei este foarte mare. Acest lucru se va vedea evident și în facturile plătite de consumatori”, mai spune Chisăliță.

INTERVIURILE HotNews.ro