Sari direct la conținut

Ministrul Energiei: Nu există riscul unui black-out, dar pot apărea probleme punctuale. Ne gândim să premiem românii care nu mai consumă seara energie

HotNews.ro
Rețele de transport electricitate, Foto: Artinun Prekmoung | Dreamstime.com
Rețele de transport electricitate, Foto: Artinun Prekmoung | Dreamstime.com

România traversează o perioadă caniculară și vârful de consum de seară creează probleme de echilibrare a sistemului energetic. Responsabilii din sistem au pornit grupuri pe cărbune și gaz și deocamdată nu există riscul unui black-out, spune ministrul de resort, Sebastian Burduja. Pe termen mai lung, o soluție ar putea fi introducerea unor tarife diferențiate la electricitate, pentru ca oamenii să fie încurajați să consume în afara vârfului de seară.

Burduja a participat luni la ședința comandamentului energetic de vară, unde s-au discutat măsuri prin care România poate trece cu bine acest val de caniculă.

„Este o situație deosebită. Oameni cu experiență îndelungată în sectorul energetic au spus că este atipic, ca să fiu delicat, să ai zi după zi temperaturi de peste 40 de grade. Consumul de energie este cu 10% mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă”, a spus ministrul.

Printre măsurile luate sunt:

  • Producția a fost suplimentată cu aproximativ 400 de MW, astfel: a fost pornit un grup de la Ișalnița de 250 MW, Paroșeni – 100 MW, CET București Sud – 50 MW și se caută în continuare soluții să creștem producția în perioada vârfului de seară.
  • Au fost amânate intervențiile de mentenanță asupra unor capacități de transport.

„Nu există un risc de black-out, însă pot apărea probleme punctuale pe care le putem rezolva rapid. Ne așteaptă alte două luni de secetă și trebuie să fim prudenți să folosim rezerva de apă din lacuri”, a adăugat Burduja.

Importurile de energie ne-au scăzut prețul, a susținut el.

În comunism, curentul era oprit în timpul vârfului de consum de seară

Întrebat dacă oamenii pot fi educați să consume mai puțin în această perioadă, Burduja a arătat că se lucrează la o schemă de implementare a unor tarife diferențiate, prin care cei care consumă în afara vârfului să plătească mai puțin.

  • „E un subiect sensibil la noi, pentru că într-o altă epocă românilor li s-au restrâns aceste drepturi, de a consuma când doresc.
  • Din perspectiva sistemului, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească mașina de spălat rufe, de spălat vase și alți consumatori în timpul vârfului de seară, între orele 18:00 și 21:00.
  • Ce fac alte state: ele premiază consumatorul care are un asemenea comportament, înseamnă că, dacă eu aleg să pornesc mașina de spălat la ora 14:00 în miezul zilei, am o factură mai mică la finalul lunii.
  • O să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă și prin introducerea unor tarife diferențiate”.

Citiți și Trei motive pentru care energia este mai scumpă în România de ani de zile / Plus: unde ne păcălește ministrul Energiei

INTERVIURILE HotNews.ro