Ministrul Sănătății: Este destul de greu de revitalizat campania de vaccinare la acest moment / Ce spune despre tichetele de masă pentru vaccinați
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune, pentru prima dată, că la acest moment campania de vaccinare anti-COVID în România este „greu de revitalizat”.
Întrebat de HotNews.ro despre soluții pentru revitalizarea campaniei de vaccinare, despre care a vorbit de mai multe ori până acum, ministrul Sănătății a spus luni, într-o conferință de presă, că „la acest moment revitalizarea campaniei de vaccinare este destul de greu de realizat, având în vedere că se discută foarte mult despre relaxări”:
- „Din păcate, această înțelegere a faptului că, deși nu previne transmiterea, vaccinarea protejează persoanele cu comorbidități împotriva formelor grave, a fost destul de puțin receptată de populație.
- În mediul rural avem populație nevaccinată și care este vulnerabilă și ar putea fi la risc odată cu începerea unor activități. Domnul doctor Gheorghiță (Valriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare -n.r.) plănuia trimiterea de caravane. Ar fi un lucru foarte bun. Mai mult decât atât nu am ce să vă spun în acest moment”.
S-ar putea renunța la tichetele pentru vaccinare
Întrebat despre tichetele acordate celor care se vaccinează anti-COVID cu schema completă, Rafila a spus că acestea au fost „un element de stimulare” care nu a funcționat:
- „Vă las pe dvs să apreciați dacă au într-adevăr un efect stimulativ.
- Nu cred că în momentul de față aceste tichete mai au un viitor. A fost un mecanism pentru stimularea vaccinării care nu a funcționat în mod deosebit.
- Vom discuta în perioada următoare despre posibilitatea de renunțare la acest sistem de acordare de tichete. Eu cred că ne vaccinăm ca să ne protejăm sănătatea, nu pentru tichete”.
Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 3 septembrie 2021 pot primi vouchere în valoare de 100 de lei începând de la acea dată. Voucherele se acordă sub forma a 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei fiecare.
Tichetele au fost o măsură gândită în timpul mandatului fostului ministru al Sănătății Ioana Mihăilă, în încercarea de a stimula campania de vaccinare, într-un moment în care aceasta era în cădere liberă.
Conform legii, românii care fac acum doza 3 de vaccin, așadar au făcut primele două doze în urmă cu cel puțin 6 luni, înainte de apariția Ordonanței de Urgență, nu pot beneficia de aceste vouchere.
Inițial, legea prevedea că voucherele trebuie acordate în cel mult 60 de zile de la data vaccinării. Voucherele se ridică, teoretic, din același loc unde te-ai vaccinat – din centrul de vaccinare sau din cabinetul medicului de familie.
Practic însă, după adoptarea Ordonanței de Urgență, nu au fost însă alocați și suficienți bani pentru aceste vouchere sau au fost alocați mereu cu întârziere, astfel că s-a ajuns în situația ca unii dintre românii vaccinați în luna septembrie să nu își fi primit nici până astăzi tichetele.
La începutul lunii noiembrie 2021, Ministerul Sănătății, condus pe atunci de Cseke Attila, ministru interimar, a decis să crească la 6 luni termenul până la care se pot acorda bonurile de masă de 100 de lei, pe fondul întârzierilor apărute.
Actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, vorbea încă de la preluarea mandatului depre posibilitatea de renunțare la tichetele pentru vaccinare.