Sari direct la conținut

Minivanța de Rusalii: Care sunt stațiunile preferate de români și cât costă un sejur de două nopți

HotNews.ro
Plaje pe litoralul românesc, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Plaje pe litoralul românesc, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Peste 80.000 de turiși sunt așteptați să petreacă minivacanța de Rusalii pe litoralul românesc, gradul de ocupare fiind de 85%, potrivit asociația patronală a agențiilor de turism din România (ANAT). Cele mai populare stațiuni de pe litoral sunt Mamaia și Eforie Nord, precizează compania Travelminit care este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa rezervărilor hoteliere din România.

Patronatele din turism spun că tarifele pentru cazare pe litoralul românesc au crescut cu doar 8% față de anul precedent. În luna iunie, pornesc de la 100 de lei camera, pe noapte, respectiv în minivacanța de Rusalii de la 130 de lei camera pe noapte.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) anunță o creștere de 20% a cererii pentru Litoralul românesc în luna iunie a acestui an, față de iunie 2023, în special pentru 1 iunie și pentru minivacanța de Rusalii.

„Atracțiile din zonă, noile investiții în hoteluri, creșterea cererii pentru hotelurile cu all inclusive, o imagine mai bună a litoralului românesc dar și vremea foarte caldă au determinat această creștere”, transmite ANAT într-un comunicat de presă.

Potrivit Travelmint, de Rusalii, care se suprapune cu începutul vacanței copiilor, s-a înregistrat o creştere a rezervărilor cu 27% în comparaţie cu weekendul de dinainte.

„Turismul românesc este în continuă evoluţie vara aceasta, mai ales că hotelierii şi operatorii din industrie confirmă faptul că rezervările sunt pe un trend ascendent. În plus, cardurile de vacanţă pentru 2024 au început să fie încărcate pentru majoritatea angajaţilor din mediul de stat, astfel că românii îşi fac deja planurile pentru concediul de vară”, spune platforma.

Care sunt principalele destinații alese de români

Potrivit datelor emise de Travelminit.ro, urmează cel mai aglomerat weekend de la debutul sezonului estival, platforma înregistrând în minivacanţa de Rusalii o creştere a rezervărilor cu 27% în comparaţie cu weekendul de dinainte. De asemenea, 26% din totalul rezervărilor din iunie sunt pentru weekendul de Rusalii, în timp ce anul trecut, acest procent era de 20%.

În acelaşi timp, cea mai rezervată destinaţie pentru weekendul de Rusalii este litoralul românesc. Cele mai populare staţiuni sunt Mamaia şi Eforie Nord. De asemenea, turiştii vor să-şi petreacă weekendul de Rusalii şi într-un city break, Braşovul şi Sibiul fiind din nou în topul preferinţelor acestora, în staţiunile de la munte sau într-o destinaţie balneoclimaterică.

Ce tarife sunt pentru Rusalii

În ceea ce priveşte tarifele unităţilor de cazare în perioada Rusaliilor, se pare că Travelminit.ro anunţă o creştere de numai 5% în comparaţie cu anul trecut. Deşi industria turismului se confruntă cu un val de scumpiri la nivel general, se pare că hotelierii români au reuşit să menţină nivelul preţurilor cel puţin pentru prima parte a verii.

De exemplu, preţul mediu pentru un sejur de două nopţi, pentru două persoane, în weekendul de Rusalii costă 741 lei, în timp ce preţul mediu pentru un sejur de 4 nopţi, pentru 4 persoane, este de 2.120 lei.

ANAT publică și o statistică cu exemple de tarife practicate de Rusalii:

► All inclusive: hotel 4 stele Mamaia, 549 lei camera dublă pe noapte, respectiv hotel 4 stele Neptun, 494 lei camera dublă pe noapte.

Iată care sunt cele mai accesibile tarife pentru Rusalii:

► 130 de lei camera pe noapte la un hotel de 3 stele din Jupiter, respectiv 140 de lei pe noapte la un hotel de 4 stele din Saturn;

► 200 de lei pe noapte camera la un hotel de 3 stele din Mamaia;

► 260 de lei camera pe noapte la un hotel de 4 stele din Venus;

► 340 de lei camera pe noapte la hotel de 4 stele din Eforie Nord, cu plajă privată și șezlonguri incluse în preț.

Iată câteva exemple de oferte pentru minivacanța de Rusalii în România:

Litoralul românesc:

  • Tarif de la 1.436 lei/persoană sejur 3 nopti cu all inclusive la un hotel de 4 * în Mamaia
  • 220 lei/persoană sejur 2 nopți cu mic dejun la un hotel de 3* în Eforie Nord
  • 743 lei/persoana sejur 3 nopți cu demipensiune la un hotel de 3* în stațiunea Venus

Stațiuni balneare:

  • 795 lei/pers. sejur 3 nopți cu demipensiune la un hotel de 3* în Băile Felix
  • 424 lei/pers. sejur 2 nopți cu pensiune completă – hotel 3* Călimănești Căciulata
  • 1.150 lei/pers. sejur 3 nopți cu demipensiune – hotel 4* Băile Herculane
INTERVIURILE HotNews.ro