Sari direct la conținut

Minunea din lanul de porumb – Cum a găsit un arheolog polonez o comoară de acum un mileniu

HotNews.ro
Inele gasite in Polonia, Foto: thefirstnews.com
Inele gasite in Polonia, Foto: thefirstnews.com

Un arheolog polonez a găsit cu ajutorul unui preot o comoară veche de acum aproape un mileniu, după săpături făcute într-un lan de porumb. Comoară nu este un termen exagerat fiindcă vorbim de peste 6.000 de monede de argint, de mici lingouri de argint și de patru brățări de aur de pe la anul 1100, de pe vremea dinastiei Piast care a fondat statul polonez.

Słuszków este numele satului din centrul Poloniei unde a fost făcută descoperirea senzațională. Totul a început când un arheolog pe nume Adam Kędzierski s-a dus în acel sat pentru a face fotografii și pentru a documenta o carte despre o comoară descoperită în 1935.

Un preot din zonă i-a spus însă arheologului că auzise că înainte de al Doilea Război Mondial mai mulți căutători de comori au venit în zonă, convinși fiind că acolo se găsește ceva valoros.

După teste făcute cu detectorul de metale într-un lan de porumb, Kędzierski a decis că merită făcute săpături și, la doar 30 de cm de suprafață a fost găsit un recipient de ceramică ce conținea mai multe pungi din material textil. În vas s-au găsit 6.500 de monede de argint, de acum nouă secole, patru brățări de aur și mici lingouri de argint.

Pe unul dintre inele scria cu litere chirilice ”Doamne, ajut-o pe roaba ta, Maria”, iar arheologul spune că este posibil ca acest inel să fi fost al unei prințese din Rutenia. Aceste patru inele de aur sunt cele mai interesante piese pentru arheologii, dat fiind că sunt extraordinar de rare.

Dacă podoabele de argint erau purtate în număr mare de aristrocrații polonezi de acum nouă secole, cele de aur erau extrem de rare și aceste inele probabil că au aparținut membrilor primei dinastii conducătoare a Poloniei, dinastia Piast.

Este o descoperire senzațională prin numărul uriaș de monede descoperite și prin vechimea lor. Cele mai rare sunt denarii de argint bătuți pe vremea unui om de stat polonez numit Sieciech, undeva în perioada 1095 -1100, dar au fost găsite și monede cehești, ungurești, daneze și germane.

O ipoteză ar fi că această comoară a fost ascunsă de o prințesă pe nume Maria care ar fi fost fiica unui cneaz al Kievului și care ar fi fugit după ce soțul ei a fost răpit. Se presupune că a ascuns comoara în jurul anului 1145 cu intenția de a o recupera, dar nu a mai apucat să facă acest lucru. Evident că aceste lucruri sunt doar presupuneri.

Dinastia Piast sau a Piaștilor a fost prima dinastie care a condus Polonia. Primul domnitor istoric a fost Prințul Mieszko I (secolul al X-lea). Conducerea Poloniei de către această dinastie regală s-a încheiat în 1370 odată cu moartea regelui Cazimir al III-lea al Poloniei (Kazimierz III Wielki, cum îi spun polonezii).

Se estimează că în jurul anului 1000 populația Ducatului Poloniei era de puțin peste un milion de locuitori, iar pe la 1370, de două milioane. După 1500, Regatul Polono-Lituanian avea 8 milioane de locuitori, fiind printre cele mai mari state europene.

Surse: thefirstnews.com, LiveScience

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro